Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Prebavila Urologija spermatokela

spermatokela

Zanima me ali lahko spermatokela sama od sebe izgine? Je nujno, da se bo povečala in bo potrebna operacija? Mi lahko malo več poveste o tem? Kaj je lahko razlog, je možno, če te nekdo močneje stisne ali kaki udarci, da zato pride do tega?

Spoštovani!

Spermatokela ni nevarna.

Spermatokela je cistična sprememba, ki je locirana na zgornjem delu testisa in nastane iz enega od številnih kanalčkov obmodka (epididima), ki se združujejo v semenovod in vodijo seme iz testisa, kjer nastaja. Vsaka cistična sprememba v skrotumu ob testisu ni spermatokela, o njej bi pravzaprav lahko z gotovostjo govorili le, če bi jo punktirali in v tekočini našli spermije. O vzrokih nastanka lahko ugibam, npr. ovira distalno, povečan pritisk na steno kanalčka, šibko mesto in nastane cistica, ki sčasoma raste, ni pa to nujno.
Spermatokela lahko po odstranitvi ponovno nastane – pač cistica na drugi od številnih cevk, ki se združijo v semenovod. Pogosto jih je več, veliko, ene so večje, druge čisto majhne.
Spermatokelo odstranimo (s punkcijo in sklerozacijo z alkoholom ali pa z operacijo), če je res velika. Kaj je velika, je odvisno od posameznika – pogosto izgleda, kot bi imel “tretji testis”. Problem je v tem, da odstranimo eno ali več, potem pa lahko čez nekaj časa spet zrastejo – pač iz drugih cevk.
Zaplet po operaciji spermatokele je lahko tudi vnetje ali pa poškodba glavnega semenovoda in tako zmanjšanje plodnosti. Pa, kot že rečeno, pogosto ponovno nastane. Zato se za operacijo ne odločimo hitro. Teoretično pa je tudi možnost, da bi spermatokela pritiskala na kanalčke in bi zato ovirala pretok sperme in bi bila plodnost manjša in bi zelo previdna odstranitev spermatokele ali alkoholna sklerozacija stanje izboljšala. Sklerozacija je minimalno invaziven poseg v lokalni anesteziji, lahko pa je ga je tudi pri isti cisti potrebno ponoviti večkrat.

Skratka – glede smiselnosti ukrepanja pri cistah obmodka se pacient odloči skupaj z urologom po pregledu, ko se ocenijo vsi dejavniki (velikost, morebitne težave, kakšna je možnost, da bodo po posegu težave blažje ali pa hujše, ali je načrtovanje družine že zaključeno itd).

Lepo pozdravljeni! Urološko svetovanje - [url=http://centerurol.de]CenterUROL[/url]

Hvala za odgovor. Ja pred časom sem jaz poneseči malo stistnila fanta, je reko da ga je zabolelo in zdaj mi pravi, da je to zaradi mene, tak da me je zato zanimalo.

Je možno, da sama od sebe izgine ?

Spoštovani!

Modrica seveda nastane zaradi poškodbe, vendar ta nima zveze s spermatokelo. Modrica izgine sama, spermatokela pa ponavadi ne, kvečjemu raste.
Spermatokela ali cista obmodka gotovo ni nastala in ne nastane zaradi poškodbe, zaradi “stiska” partnerke.
Prav je, da partnerka tu in tam “pretipa” testise – seveda nežno – ne tako redko se zgodi, da partnerka opozori moškega na to, da se mu en testis spreminja – da zatipa nekaj “čudnega” in potem ugotovimo raka – skratka da mu reši življenje!

Lepo pozdravljeni!

Lepo pozdravljeni! Urološko svetovanje - [url=http://centerurol.de]CenterUROL[/url]

Hvala za odgovor. Problem je, ker fanta boli križ na čase in tudi desna nogi včasih. Na otip ta bulica redko boli, ampak ga pa tudi včasih. Predvsem ga skrbi, da ne bo nikoli zginla, raznih posegov ga pa je strah. Obstaja bilokaka “terapija” da bi to zginilo samo od sebe? Npr. obkladki kamilic ali podobno… Je možno, da je to vnetje obmodka? Zadnjič, ko je veliko delal (veliko dela fizično težko delo) je imel celo rahlo oteklino na desni strani, ki pa je potem izgnila čez noč. Prosim odgovorite na ta vprašanja.

Spoštovani!

Če gre za spermatokelo, ni pričakovati, da bo izginila, temveč da bo rasla. Je pa nenevarna in neboleča.

Pri vsakem moškem, ki ima modo in obmodek, lahko pride do vnetja obmodka, to nima nobene zveze s spermatokelo.

Glede “bulice na testisu” – če je ultrazvočna preiskava zapisala, da gre za spermatokelo, potem je to to in je morda varianta, če je še pramajhna, da bi jo odstranjevali, da se pač UZ preiskava ponovi čez leto dni ali če bi zatipali, da se “bulica” spreminja. Če izvida ultrazvočne preiskave skrotuma nimate, potem pa ne veste za kaj gre in mora k zdravniku, da se bo opravila ta preiskava in se bo pojasnilo, kaj je. Pojdite k urologu zraven in tam, na licu mesta, vprašajte vse, kar vas zanima.

Lepo pozdravljeni!

Lepo pozdravljeni! Urološko svetovanje - [url=http://centerurol.de]CenterUROL[/url]

New Report

Close