Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Prebavila Urologija pregled po operaciji prostate

pregled po operaciji prostate

Spoštovani doktor,

zanima me, kako si sledijo pregledi s spremljanjem PSA po operaciji prostate?
Prvi vem, da je 2 meseca po operaciji, nato spet čez 3 mesece. Kako si sledijo naprej?
Se le prvo leto spremlja na 3 mesece ali “do konca”?

Hvala

Spoštovani!

Zelo odvisno od vašega urologa in od tega, kakšni so predhodni izvidi – se pravi kaj je pokazal histološki izvid (ali je R0 resekcija, kakšen je Gleason) in koliko je PSA – se pravi kakšni so obeti, kakšno je treganje za napredovanje bolezni ter kakšne so vaše potrebe – če ste kontinentni – torej voda ne uhaja, če potenca ni potrebna ali pa se je vrnila – potem pomoči ne potrebujete – lahko končno tudi sami pri osebnem zdravniku izmerite PSA na pol leta prvih nekaj let, nato pa 1x letno, če je PSA 0.00 in je vse v redu.
Če pa je vrednost PSA več kot 0.00, potem pa bolj pogosto, lahko tudi na 3 mesece – tako da se pravočasno ugotovi, če bi bolezen ne bila povsem ozdravljena (se pravi če bi PSA narasel nad 0.2).

S kontrolami po radikalni prostatektomiji želimo pravočasno ugotoviti morebitno napredovanje bolezni – torej da bi PSA šel nad 0.2 ter pomagati pri okrevanju – ureditvi situacije s kontinenco in potenco.

NCCN priporočila (verzija 1/2013) svetujejo po kateremkoli definitivnem zdravljenju raka prostate (radikalni prostatektomiji ali obsevanju) kontrole PSA na 6-12 mesecev prvih 5 let, nato pa 1x letno ter rektalni pregled 1x letno, vendar je mogoče rektalni pregled preskočiti, če je PSA pod mejo detekcije (0.00). V kolikor pa gre za visokorizično bolezen je lahko potrebno določanje PSA (da se oziroma dokler se ne izkristalizira situacija – pojasni ali gre za napredovanje bolezni ali ne) na 3 mesece.

Lepo pozdravljeni! Urološko svetovanje - [url=http://centerurol.de]CenterUROL[/url]

New Report

Close