Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Prebavila Urologija Hidronefroza in nosečnost

Hidronefroza in nosečnost

Pozdravljeni,

stara sem 28 let in sem noseča 6 mesecev.
Kot otrok (pri 7. in 9. letih) sem bila operirana na desni ledvici zaradi refluksa.
Ginekologinja me redno pošilja na UZ ledvic in k urologu.

Prvi UZ oktobra je pokazal “normalno stanje”, drugi ultrazvok novembra je pokazal začetek hidronefroze, tretji UZ danes pa zastoj 2. stopnje v desni ledvici.

Po prvem in drugem UZ sem bila še pri urologu, ki mi ni nič povedal oz. imam na izvidu prepisano mnenje iz UZ ter dodano, da trenutno terapija ni potrebna!!!

Vedno znova se z izvidi UZ vračam k ginekologinji, ki me napotuje k urologu, ta pa pogleda izvid UZ in “opravi” z menoj, namesto, da bi me vodil vsaj v času nosečnosti, čeprav imam napotnice veljavne več mesecev.

Ker nevem več na koga se naj obrnem, me zanima kaj pomeni zastoj 2. stopnje. Kaj se naredi v primeru nosečnosti? Kaj to pomeni za mene in kaj za otroka? Največ informacij sem do sedaj izvedela na UZ….pa še tam so z informacijami zelo skopi oz. mi rečejo, da se morajo urologi odločiti kaj bodo naredili.

Hvala za vaš odgovor in lep pozdrav.

Spoštovani!

Najprej – zaradi refluksa niste bili operirani na ledvici, temveč na mehurju. Če ste bili operirani na ledvici, potem to ni bil refluks ampak verjetno PU-stenoza.

Ali vas boli? Ali imate zaradi tega težave? Ali se je vaša ledvična funkcija zaradi tega poslabšala? Ali to škodi otroku? Če bi na katerokoli od teh vprašanj odgovorili z da, potem bi bila intervencija – npr. nastavitev DJ smiselna. Seveda, če gre za popoln zastoj odtekanja urina iz ledvice ali so težave, je nastavitev DJ vsekakor ne samo smiselna, ampak tudi potrebna. Nastavitev DJ ne uspe vedno. Nastavitev DJ pa lahko pomeni tudi kup nevšečnosti – cevko med ledvico in mehurjem, ki jo je v nosečnosti treba menjati pogosteje kot sicer, se pravi najmanj na 1-2 meseca, lahko povzroča vnetje, bolečine itd. Nastavi se s ciljem, da se začasno omogoči odtekanje urina iz ledvice v mehur, vse ostalo – ugotavljanje vzroka in morebitno zdravljenje pa se odloži na čas po porodu.

UZ preiskava lahko pokaže “jete” urina iz sečevoda v mehur – pred preiskavo je potrebno popiti dosti tekočine, mehur ne sme biti preveč poln niti preveč prazen, potrebno si je vzeti čas npr. 5 minut in gledati. Če se izkaže, da urin “šprica” iz sečevoda v mehur, potem ne gre za popoln zastoj in bi verjetno večina predlagala počakati če se le da, na čas po porodu. Po porodu pa seveda ni problema, mogoče je opraviti razne preiskave, ki vsebujejo kar nekaj sevenja in poskusiti razne stvari. Dokler pa ste noseči – če ni res kaj hudega – na vsak način počakati.
Sicer pa smo pri kakršnihkoli posegih v nosečnosti zelo previdni in najraje odložimo vse na poporodno obdobje. Vsak poseg v nosečnosti lahko namreč škodi otroku ali povzroči prekinitev nosečnosti.

Lepo pozdravljeni! Urološko svetovanje - [url=http://centerurol.de]CenterUROL[/url]

New Report

Close