Najdi forum

Pozdravljeni,

Ze zelo dolgo (cca 10 let) imam tezave z kasljem. Stara sem 34. Kasljam zelo grdo (kot kak 90 letni kadilec). Ponavadi od jeseni do pomladi.
No po slikanju pljuc (vse ok), alergijskih testih (tudi ni pokazalo nic), so mi potem testirali se astmo, kar je bilo pozitivno.
Sicer sem pri zdravnici na vprasanja ali imam tezko sapo in tezave pri dihanju odgovorila da ne. Le v prsnem kosu me vcasih tisci, kar predpisujem stresu ( ekg in vse je normalen) Zaenkarat sem dobila ventolin, ki sem ga prvic uporabila vceraj, po napadu zelo mocnega kaslja (ko sem mirovala). Kmalu po uporabi, sem se pocutila super. Dejansko kot bi bil prsni kos prazen. Tako sem dejansko sele sedaj ugotovila, da me je v prsih non stop tisci in da imam tezko sapo, ampak to je vedno prisotno in dejansko sem zivela s tem, vceraj sem prvic zacutila kako je “lepo dihati brez prepreke” Tudi ob vsakem naporu zacnem kasljati kot nora, in ostanem brez sape, ampak sem mislila da je to od kaslja. Najhuje je bilo med nosecnostjo. Vendar sem to predpisovala slabi telesni kondiciji.
Sedaj pa me nekaj zanima. Pri zdravniku bom dobila na izposojo nek meter, za merjenje mislim da Pef ali nekaj podobnega.

Me pa nekaj zanima, v katerih primerih vzeti ventolin? Ali samo ob napadu kaslja, ali npr. Ce me v prsnem kosu zelo tisci (obcutek je podoben tistemu ki ga imas, kadar te je necesa zelo strah,…).
Naj povem da sem bila glede tezav z tem tiscanjem ze pregledana. Nimam psihicnih tezav, in tudi ekg je vredu. Tako da sem jih povezovala z vsakdanjanimi skrbi ( izguba sluzbe,financne skrbi,…..). In pa se to ali je to tiscanje sploh lahko povezano z astmo?

Hvala za odgovore in lepo pozdravljeni.

Spoštovani,

temeljno navodilo pri Ventolinu je, da se ga vzame takrat, ko se začuti potrebo po olajšanju. Enostavno, kajne. Naj si bo to kašelj, tiščanje ali težka sapa. Na kratek rok Ventolin ni nič problematičen. Samo Ventolin nič ne zdravi astme, le blaži simptome.
Ampak če je potreba po Ventolinu več kot dvakrat tedensko, potem je treba dodati še zdravila, ki mirijo astmatsko vnetje. Verjamem, da vas je pnevmolog naročil na kontrolo čez 2 do 4 tedne, kajne?

PEF meter seveda brez tega, da vas zdravnik oziroma njegova medicinska sestra naučita, kako se meritve izvaja in beleži, ni nič vreden. Torej v ponedeljek nazaj do pnevmologa, da vas usposobi za ta diagnostični test.

Lep pozdrav

Mitja Košnik
Univerzitetna klinika za pljučne bolezni in alergijo, GOLNIK University Clinic of Respiratory and Allergic Diseases, Golnik, Slovenia http://www.klinika-golnik.si

I Domišljija je pomembnejša od znanja. Znanje je omejeno, domišljija pa poganja svet. Albert Einstein I Naročilo na ePosvet: https://med.over.net/svetovalec/andreja-verovsek I

New Report

Close