Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Čutila Optika Izmerjena dioptrija

Izmerjena dioptrija

Spoštovani,

leče in očala nosim že vrsto let, dioptirja se mi vsake toliko poslabša in tako je bilo tudi tokrat.

V okulistični ordinaciji mi je oftalmologinja izmerila dioptrijo računalniško (z napravo Nikon speedy K, če ta opis kaj pomaga) Desno oko -5.5, levo oko -5,25.

Moje vprašanje je najprej ali tu obstaja kakšno pravilo koliko naj bi odšteli od te računalniške meritve dioptrije (ki naj bi načeloma vedno izmerila malo višjo dioptrijo kot je v resnici)?

Nato mi je zdravnica postavila končno dioptrijo za očala desno oko -4,75 in levo oko -4,5 in za leče desno oko -4,25 in levo oko -4,0.

Do sedaj sem že nosila očala s to dioptrijo (nisem videla dobro) in leče z dioptrijo -4,5 za obe očesi in sem videla super (ker so mi lani v drugi okulistični ordinaciji izmerili čisto drugo dioptrijo (višjo), ki sem ji jo tudi pokazala, ona pa mi je začela dopovedovati, da so mi predimenzionirali dioptrijo in da sem imela po nepotrebnem tako visoko dioptrijo leč).

Skratka končni rezultat je, da sem plačala nova očala z isto dioptrijo kot sem jo že imela – ne vidim in leče z novo dioptrijo (nižjo) – ne vidim, ker sem ji pač enostavno zaupala.

Ravno iz tega razloga me zanima ali lahko recimo od računalniške meritve odštejemo 0,5 in dobimo realno dioptrijo, da bi se sama lahko orientirala po tem? in da nekako skušam rešiti nastalo situacijo…

Hvala za odogovor in lep pozdrav!

Ne, ne obstaja nobeno pravilo!

Če je aparat dober lahko včasih dobesdedno prepišeš dioptrijo iz njega. Seveda pa obstajajo različne znamke in kvalitete merilnih naprav, ter tudi cene (do 100 % razlike), tako kot povsod v življenju…..

Lp.

New Report

Close