Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Prebavila Urologija postopno višanje PSA vrednosti

postopno višanje PSA vrednosti

Spoštovani,
star sem 51 let. V družini sta bila dva primera raka na prostati, oba sta se končala s smrtjo. Prav zato sem se že pri 45 letih odločil za prvo testiranje PSA.
Do sedaj imam pet vrednosti in sicer:
avg. 2007: 0,778
jul. 2009: 1,08
april. 2011: 1,23
nov. 2011: 1,33
dec. 2012: 1,96

Torej v petih letih se je vrednost skoraj potrojila, vse postopoma. Pred vsakim testiranjem sem paszil, da ne bi bilo drugih vplivov na PSA rezultat.
UZ ugotovljena velikost prostate je bila v januarju 2012 izmerjena 42ml, brez drugih anomalij.

Spoštovani!

Hvala za sporočilo – ampak kaj konkretno je vaše vprašanje? Na kaj želite, da odgovorim?

Če biopsije prostate še niste opravili, vas to vsekakor čaka. Kdaj?

Podvojitveni čas ali hitrost naraščanja PSA sta bila sicer tudi preučevana kot kriterija za odločitev o biopsiji (pri vrednostih nad 4 bi bilo to povišanje za več kot 0.75 ng/ml/leto, pri vrednosti pod 4 pa manj) – jasno je – hitreje ko PSA narašča bolj je biopsija smiselna, vendar v praksi teh vrednosti v primerih kot je vaš ne uprabljamo.

Lahko pa si izmerite prosti PSA. Upoštevaje nakdanje kriterije klinike v Innsbrucku (kjer se je npr. operiral bivši predsednik Turk) bi bilo biopsijo smiselno opraviti že sedaj, če je vrednost indeksa prostega proti celokupnemu PSA pod 18% (kriterij tam je bil nizek indeks ob polovici starostno specifičnega PSA).

Upoštevaje trenutne naše kriterije pa nadaljujte z meritvami PSA na 6 mesecev in opravite biopsijo ko bo PSA dosegel vrednost 3. Opravite pa vsekakor tudi rektalni pregled (urolog potipa prostato skozi rektum) – če je na otip sumljiva potem se ne čaka na vrednost PSA nad 3, temveč se predlaga biopsijo prostate takoj.

Verjetnost najdbe raka je odvisna od števila odvzetih vzorčkov pri biopsji. Zdi se, da je 8 vzorčkov relativno malo (je pa ponekod problem, ker je treba plačati patologa glede na število vzorcev, ki jih pregleda). Običaj je dandanes odvzem 12 vzorcev ali več, če je prostata bistveno večja.

Lepo pozdravljeni! Urološko svetovanje - [url=http://centerurol.de]CenterUROL[/url]

New Report

Close