Najdi forum

vlaga in KOPB

spoštovani

velikokrat sem že bil na forumu,ampak podobnega vprašanja nisem zasledil:Zanima me kako vpliva vlaga ali kondenz na poslabšanje bolezni,ker prebijem veliko časa v tistem prostoru,

hvala za odgovor

Spoštovani,

Dobro vprašanje. Vlaga ali celo tolikšna vlaga, da se pojavi kondenz, ne more koristiti nikomur. Vsaj podaljšano bivanje v takih prostorih ne. Ali pa škodi? Sluznica bronhijev je pri KOPB vneta-torej na nek način ranjena. Torej je potrebno vdihovati čimbolj primeren zrak-kar se tiče vlažnosti, temperature in seveda onesnaženosti. Ekstremi vlažnosti ali temperature zraka torej niso zaželjeni.- ne v plus in ne v minus.
Kar se tiče onesnaženosti nimam v mislih le fizikalno-kemijske onesnaženosti (cigaretni dim, prah itd!) temveč tudi onesnaženosti z bakterijami in glivami. Zlasti slednje lahko povzročijo hude okužbe ali pa alergijske reakcije že pri sicer zdravih, kaj šele pri bolnikih s kroničnimi boleznimi pljuč, kot sta KOPB ali astma, pri katerih so bolniki itak imunsko manj zmogljivi..
Pretirana vlažnost ali mrzel zrak pa lahko povzročita skrčenje gladkega mišičja bronhijev in s tem povečanje zapore dihal, sicer zlasti pri astmi, toda lahko tudi pri bolnikih s KOPB. Še posebej če se zavedamo, da ima 20-30% starejših bolnikov s KOPB tudi manj ali bolj izraženo astmo.

Skratka. Bivanje v opisanih prostorih vam utegne škodovati.

Lep pozdrav

prof.dr. Stanislav Šuškovič

prof.dr.Stanislav Šuškovič

hvala za odgovor LP

OK,

javite se še kdaj-ko boste uredili bivalne razmere recimo.

Lp

prof.dr. Stanislav Šuškovič

prof.dr.Stanislav Šuškovič

New Report

Close