Najdi forum

Naslovnica Forum Življenjski slog Prosti čas Gradimo, opremljamo in urejamo dom Menjava strehe – Rabim pomoč!

Menjava strehe – Rabim pomoč!

S punco sva kupila stanovanje. Ker je staro skoraj 30 let, je potrebno nujno menjati streho. Sedaj so na njej salonitke, in je že dvakrat spustilo. Salonitke sicer NISO stare, imajo cca 10 let, raje manj kot več, ampak jih je veter poškodoval letos. Tako da sva se odločila za menjavo.

Poleg tega, imava mansardno stanovanje, spalnice so zgoraj, in poleti se segrejejo prostori preko 30°C, in je NEMOGOČE shladiti. Zato sva rekla da hočeva najboljšo izolacijo za poleti, in sedaj po zimi, morava kuriti cele dni in noči, da je zgoraj toplo…
Kritino sva hotela dati GERARD, naklon z ene strani ga skoraj ni, z druge je malo večji.
Velikost strehe je cca 80m2. Izdelava: Ljubljana Črnuče. Vrstno stanovanje, nad eno enoto.

Poleg pa so nama priporočili in dali na predračun sledeče;
Demontaža azbestne kritine, odvoz na trajno deponijo
Odstranitev starih letev, odvoz na trajno deponijo
Polaganje toplotne izolacije, debeline 10cm
Montaža Termotopa, debeline 6cm
Montaža paropropustne folije
Montaža distančnih ter prečnih letev
Pokrivanje strehe z Gerard kritino
Montaža prezračevalnega Gerard slemena
Dobava in montaža delitacije iz Alu barvne pločevine
Obrobitev dimnika iz Alu barvne pločevine
Dobava in montaža oknov Velux
Dobava in montaža Gerard odkapa
Dobava in montaža Al odkapa

Pripravili so nama predračun, cena je nekako sprejemljiva, ampak sva se odločila da vprašava še kakšnega krovca. Drugi je reku da naredi isto za enako ceno.

Potem pa sem vprašal še tretjega, ki je pa VSE napisano popolnoma skritiziral, in sicer sledeče je reku:
1. Gerard je slaba kritina
2. Termopan in parapropustna folija se odsvetuje oz se ne dela več; Ker baje toča razbije kritino, se zapiči v parapropustno folijo, in je nenormalno visok strošek popravila
3. Zaradi toplotne izolacije, in parapropustne folije, se nabira baje vlaga okoli ”špiravcev”, in baje se po 8-10 letih uniči ostrešje, leseni del.
4. Odsvetuje napisano po ponudbi, in da naj tega NIČ ne dava, in da je to ZELO SLABA toplotna izolacija.

Sedaj me zanima ali ima kdo podoben izkušnje, ali toča res razbije kritino, in ali res poškoduje papapropustno folijo? Kakšno je potem popravilo le tega?? Ali res vlaga ki se kondenzira poškoduje-ali bolje rečeno, UNIČI ostrešje, šperavce, late itd…??

Kaj boljšega, z boljšo toplotno izolacijo kdo priporoči?? Na izvedbo da 10let garancije, baje je na kritino pa 50 let, ali 30, sem pozabil kaj je reku…

Skratka; PROSIM ZA KOREKTNI ODGOVOR!!

No job-no money, no money-no women, no women-no problem!

Zadeve ( sestave strehe) ne bom komentiral, ker ne poznam tvojega objekta.

Bi te pa vseeno povprašal, če je tisti tretji, ki si ga vprašal o stvareh v zvezi s streho, čisto pravi krovec. Ali pa je mogoče cvetličar, voznik avtobusa, strojevodja ali pa celo možganski kirurg. Vsi našteti poklici so še kako cenjeni in potrebni. Imajo pa en skupni imenovalec. O prekrivanju streh ne vedo prav veliko. Tako, kot tudi ta možakar, za katerega poklic si nisem popolnoma na jasnem.

Tam, kjer pišeš, da se Termopan in paropropustna folija………….gre verjetno za lapsus. Če pa je tvoj strokovnjak neznanega poklica uporabil pri strehi izraz Termopan (in se to ne nanaša na strešna okna) se ga če se le da, izogibaj na kilometer. No ja, za vsak slučaj kilometer in pol. V vsakem primeru pa najmanj na 800m in izven dosega signala mobilne telefonije.

Lep pozdrav,
Mag dom,
Gorazd

KHm…..

Da bo bolj jasno, prilagam kvadraturo….
1 Demontaža azbestne kritine, odvoz na trajno deponijo m2 85,0
2 Odstranitev starih letev, odvoz na trajno deponijo m2 85,0
3 Polaganje toplotne izolacije, debeline 10cm m2 85,0
4 Montaža Termotopa, debeline 6cm m2 85,0
5 Montaža paropropustne folije m2 85,0
6 Montaža distančnih ter prečnih letev m2 85,0
7 Pokrivanje strehe z Gerard kritino m2 85,0
8 Montaža prezračevalnega Gerard slemena m 7,0
9 Dobava in montaža delitacije iz Alu barvne pločevine m 21,0
10 Obrobitev dimnika iz Alu barvne pločevine kom 1,0
11 Dobava in montaža oknov Velux kom 2,0
12 Dobava in montaža Gerard odkapa m 14,0
13 Dobava in montaža Al odkapa m 14,0
14 Dobava in montaža delitacije na krajši strani m 5,0

Torej; KAJ JE NAROBE ČE HOČE DAT TERMOPAN?? ZATO SPRAŠUJEM TO TUKAJ, KER RABIM POMOČ…… 😉

No job-no money, no money-no women, no women-no problem!

Pa kakšen Termopan, za vraga?
Termopan je najpogostejši izraz za dvoje stekel med katerima je alu ali PVC distančnik, iz tako ustvarjee komore pa ali izsesan zrak in /ali napolnjeno z enim izmed žlahtnih plinov. Najpogosteje je to Argon.

AJA; hahahahahah, jaz sem se zatipkal 😉 TERMOTOP bi moral pisat….!!! ;))

No job-no money, no money-no women, no women-no problem!

Termotop je Knaufova ti. “izolacija iz steklene volne”. Velja za odlično izolacijo. In tudi s sestavo tvoje strehe ni popolnoma nič narobe.
Edino, česar ne najdem je zavetrovanje strehe – če je streha te vrste in je to potrebno. Vprašaj mojstre, bodo vedeli o čem govorim.

Lahko malo več o ”zavetrovanju strehe” napišete…??

No job-no money, no money-no women, no women-no problem!

Hm, da ne bo kakšnih komentarjev……”izolacija iz steklene volne” je v narekovajih zato, ker je sestava Trmotopa iz kamene volne. Kar pa ni ravno pogost izraz.

@ Ločeni,
vsakemu, ki si ni ravno na “ti” z adaptacijskimi, gradbenimi, rekonstrukcijskimi in tako naprej…deli svetujem, nas si pri dražjih posegih omisli nadzornega. Ko ti bodo mojstri delali streho jim boš lahko še tako pazljivo gledal pod prste, pa se ti tudi malo ne bo sanjalo, da so naprimer napačno zapognili folijo pri montaži strešnih oken. Kakor se ti ne bo niti najmanj sanjalo, da mojstri delajo nekaj hudo narobe pri izvedbi raznih detajlov. Nadzorni pa bo vedel. In se po moško pomenil z njimi, tebi pa za npr. 500,00€ prihranil neverjetno veliko količino živciranja.
Na forumih tistih znanj, ki jih ima dober nadzorni v praksi, ne moreš najti. Razen v teoriji.

Oglej si kako izgleda, če pri prekrivanju strehe ni nadzornega, temveč le s teorijo nabutan investitor:

http://www.podsvojostreho.net/vsebina/spletniki/furman/streha-dol-streha-gor-vmes-pa-veselica/11620

Srečno.

Mag dom,
Gorazd

Deloma se kr strinjam z tretjim mojstrom. Kondenzacija bo problem pri plehnati kritini samo toča jo pa ne bo prebila, tako da ni nevarnosti glede termotopa in folije. Vkolikor bi ponovno prekrivali z valovitkami, opečnato ali betonsko kritino pa je nevarnost, da toča prebije opeko in nato še folijo, ki ima
mehko podlago Termotop. V tem primeru bi bilo bolje dati Agepan plošče in pa obvezno Folijo, ker nekateri dajejo Agepan brez folije. Ni pa nikjer navedeno kakšen naklon ima streha saj se temu primerno izbira kritina. Če je majhen naklon se lahko tudi razmišlja o Trimotu z izolacijo, je pa vsekakor
16 cm izolacije premalo. Če pa že ne gre drugače pa naj bo 10cm izolacije z lambdo 0,032 in pa če je
možno debeleši Termotop vsaj 10, naboljše bi pa bilo 20cm če delate za daljše obdobje.

@Mag DOM

tale vaš link NE PRIKAZUJE s teorijo nabutanega lastnika ampak NAIVNEGA lastnika kar je VELIKA razlika

Seveda. Iz ravnanja investitorja bi bilo lahko sklepati tudi o dobršni meri naivnosti . Vendar se vrednostnih sodb o ljudeh, ki jih ne poznam (pa tudi o večini tistih ki jih) raje izogibam.

Ker pa se je investitor odločil za boljšo izvedbo strehe od prej obstoječe pa lahko mirne duše rečem, da se je pred posegom vsekakor dal teoretično podučiti o lastnostih stare in nove izvedbe. Ter se na podlagi dobljenih informacij odločil, kot se pač je.
Bom ponovil še enkrat – če bi si omislil nadzornega, bi zelo težko prišlo do težav, do katerih je. In tudi do tistih, do katerih brez dvoma še bo.

Lep pozdrav,
Mag dom,
Gorazd

kontakt na 040-161-931.
hitro in kvalitetno.
lp. stavbno kleparstvo PIRC FRANJO S.P.

Kdo pozna kakega nadzornega…..????

Dober večer,
“LoceniExpert “, bom malce pokomentiral tvojo zadevo/sanacijo:
od notranje strani – MK plošče
– Knauf Unifit 35 –10 cm
– Termotop –6 cm
imaš toplotno prevodnost U = 0,22 W/m2K
To je zate za takšno sanacijo kot jo zahtevaš nesprejemljivo!! Še posebej zahtevan podatek s tvoje strani , da se poleti ne pregreva je “fazni zamik”; v tvojem primeru je samo 1,57 ure!!

Izračun za primer uporabe “trendisola” 16 cm (celulozni kosmiči) , deske 2,4 cm (colarce) , pokaže U = 0,23W/m2K ; fazni zamik pa je tu kar 4,36 ure.

Bi predlagal in povprašal , kot že predhodnik : kolikšen je naklon strehe?, kako je z kolenčnim zidom, višina?; kakšne so dimenzije šperovcev?;

Z tvojim , tretjim strokovnjakom, se strinjam, da je izolacija slabo predlagana. Seveda vprašanje kaj se lahko stori/vgradi in na kakšen način. Kot dodatek : Na kaj si pripravljen na sami sanaciji?

Za primer , ko je mansarda bivalna, predlagam investitorju vsaj 28-35 cm vgradnje izolacije različnega tipa ; tervol (kamena volna) različne teže /m3; lahko tervol v kombinaciiji s stekleno volno ( rumena Ursa, Rockwool, Knauf Isolalation-rjava, Isover,…).
Pomembna pripomba z moje strani je tudi, da se termotop ne vgrajuje kar tako po domače; s časom nastane tudi težava. Pa natančnost in pozornost je potrebno imeti pri tem delu.
Za tvoj primer bi predlagal še izvedbo drugega zračnega kanala, ki pomaga pri faznem zamiku.

Kar se tiče kondenzacije kritine : Pri kovinski res nastane hitro kondenz pod njo; vzrok –> hiter padec temperature v zraku. Tu je pomembno res vgraditi kvalitetno “paropropustno foljio” !! Da ne bo pomote !! Kondenzira tudi opečna kritina in betonska, a dosti manj.
Toča : kovinska bo vzdržala. a bo vsa z udarninami! Boš takšno gledal;

Nastanek kondenzacije v izolaciji ali v katerem medsloju : je posledica slabe izvedbe “parne zapore ” v notranjosti hiše!!

Bi res predlagal, da se pred tem pogovoriš z nekom ali, ki ti bo povedal primerno , kako zadeva stoji. Tu na forumu podamo nasvete in priporočila; seveda je odločitev “Investitorjeva“!
Se tu kar strinjam z kolegom forumašem “Popravila-na-domu “, ki je imel dober namen!!

Še malce hudobije z moje strani : V kolikor nimaš že vgrajenih strešnih oken, potrebuješ za tvoj opisan poseg “Gradbeno Dovoljenje” in komplet kar spada zraven (PZI Gradbenih konstrukcij) )!!! Seveda, je to pogojeno s kašnim “dobrim sosedom”!!
LoceniExpert , upam , da sem vsaj malo pripomogel k začetku razumevanja tvojega posega. Do samega začetka, predvidevam, da na pomlad, imaš še čas da se pripraviš na poseg. :-))

Morda sem napisal kakšno nerazumevajočo zadevo/pojem, in če je tako , ti bom poizkusil razložiti. Lahko tudi na ZS, če se ti zdi primerno!

LP

“domatu” za kaj ga potrebuješ?

LP

New Report

Close