Najdi forum

mehur

Pozdravljeni!

Večkrat na leto imam vnetje mehurja. Kateri čaj bi mi vi priporočili, da pijem ob vnetju:ursi čaj, brusnični čaj ali urološki čaj? Kaj je sploh razlika med njimi? Ali je kateri od teh čajev primeren ob vnetju ledvic?

Kaj lahko preventivno naredim, da ne bi tako pogosto prihajalo do vnetja? Jemala sem brusnice v kapsulah, pa je vseeno prišlo do vnetja..Ali lahko nadaljujem z jemanjem brusnic in zraven pijem tudi ursi čaj?(nekje sem zasledila, da ni priporočljivo, vendar nevem zakaj)
Ker se to vleče že nekaj dni, nameravam jutri stopiti do zdravnika, če bo potreben antibiotik. V kolikor mi bo predpisal antibiotik ali je potrebno zraven piti kakšen čaj oz.jesti brusnice ali bi moral antibiotik zadoščati?
Veliko vprašanj, vendar bi rada vedela, kaj naj storim, da se rešim tega problema..
Hvala za odgovore in lep pozdrav..

Spoštovani!

Težave lahko nekoliko omilite tudi s spremembo načina življenja:
– dnevno spijte večje količine (2-3L) tekočine – vode ali nesladkanih čajev;
– izogibajte se pitju kave, alkohola, pravega čaja ter gaziranih pijač;
– potrebno je pogostejše in popolno uriniranje (na 2-3 ure);
– svetuje se zgodnje odvajanje urina po spolnem odnosu;
– potrebna je ustrezna higiena intimnih predelov;
– odsvetovana je uporaba penečih se kopeli, intimnih dezodorantov, pen ter agresivnih čistilnih sredstev za nego intimnih predelov.

Za samozdravljenje blagih okužb sečil lahko uporabljamo zdravilne rastline oziroma njihove izvlečke, ki delujejo tako, da zdravijo vnetje. Poleg tega, nekatere zdravilne rastline povečajo tudi izločanje urina ter s tem izpiranje mehurja in sečnih poti, kar deluje blagodejno. Pri tem je potreben povečna vnos tekočine.

Urološki čaj vsebuje gornikove liste, ki zdravijo vnetje (delujejo uroantiseptično), ter druge pomožne zdravilne rastline, ki delujejo diuretično (povečajo izločanje urina) in tako podpirajo osnovno delovanje gornikovih listov. Čaj gornikovih listov deluje torej zgolj kot antiseptik, brez diuretičnega delovanja. Brusnice pa delujejo tako, da preprečijo bakterijam, ki povzročajo vnetje, da bi se pritrdile na sluznico sečil. Na začetku zdravljenja je potrebno zlasti v primeru brusnic jemati višje odmerke (učinkoviteje je, če se jemljejo v obliki kapsul), za vzdrževanje pa zadostujejo nižji odmerki. Brusnice so zlasti primerne pri preprečevanju okužb.

Brusnice in ursi čaj (gornikovi listi) niso primerna kombinacija, saj gornikovi listi za delovanje potrebujejo alkalen pH urina. Za brusnice vemo, da so kisle, vsebujejo ogromno C vitamina in zato posledično izničijo učinek ursi čaja.

Pravilno ste se odločila za obisk zdravnika. V primeru ponavljajočih se okužb oziroma v primeru, ko se stanje po 2 dneh samozdravljenja ne izboljša, je seveda nujen obisk in posvet z zdravnikom. Predvidevam, da ste dobila antibiotik. V kolikor ste dobila antibiotik, bo to dovolj – piti morate edino veliko tekočine. Če pa želite, lahko zraven pijete tudi čaj – pijte gornikove liste ali urološki čaj. V kolikor vam je slučajno zdravnik predpisal antibiotik Primotren, vas moram namreč opozoriti, da se Primotren ne sme kombinirati s pripravki iz brusnic.

Lep pozdrav,

asist. dr. Boštjan Martinc, mag.farm., spec. PE Lekarna Mirje Trg MDB 2 Lekarna Ljubljana

New Report

Close