Najdi forum

Zadah

Že kar nekaj časa me spremlja zadah. To ni samo jutranji zadah ali zadah, če dolgo ne jemo. Jaz imam zadah tudi, ko si zvečer umijem zobe, uporabim nitko in ustno vodo. Čez nekaj časa dobim občutek suhih ust. In mož mi kmalu pove, da imam zadah. K zobozdravniku hodim redno, baje so zobje v dobrem stanju. Prejšnjič mi je sčistil zobni kamen in obloge ob dlesnih, sicer je omenil, da se mi hitro nabira. Ali je težava mogoče v pomanjkanju sline? Kaj naj naredim, da bo boljše?

Pozdravljeni,

najpogostejša vzrok ustnega zadaha sta parodontalna bolezen, pogosto pa tudi kopičenje bakterij na hrbtišču jezika. Samo v pribljižno 10% je vzrok zadaha izven ust, zaradi obolenj v dihalih ali sistemskih bolezni, kot je sladkorna bolezen. Lahko je posledica pomanjkanja sline, predvsem zaradi jemanja raznovrstnih zdravil (antidepresivi, zdravila za uravnavanje krvnega pritiska, protialergijska zdravila,..).
Ugotavljajo, da k ustnemu zadahu pripomore tudi stres.

Poleg dobre ustne higiene, ki zajema temljito čiščenje zob in obzobnih prostorov, je potrebno dnevno s posebnimi strgali za jezik čistiti hrbtišče jezika. Hitro nabiranje zobnega kamna pa je znak, da ustna higiena ni pravilna. Zobni kamen namreč nastane iz zobnih oblog, ki zastajajo na zobeh in ki s pomočjo mineralov sline mineralizirajo. Je pravo leglo in gojišče bakterij, zato ga je potrebno redno odstranjevati. Prosite zobozdravnika, naj vam da ustrezna navodila za vzdrževanje ustne higiene.
Če vsi ti ukrepi ne bodo pomagali, pa naj vas napoti k specialistu parodontologu.

Lep pozdrav, Ana Mikuž

gospa qwer,

ste mogoče kdaj “zaznali” da vas po jedi tišči v želodcu ali imate pekoč občutek?!
Tudi sam sem namreč imel podobne težave kot vi, sploh zjutraj in pa še huje zvečer, kar pa je zelo neprijetno, sploh če se s kom pogovarjaš po bliže,…
Tudi če si umivaš zobe ali vzameš zvečilko, pomaga le na kratek rok, dokler je še okus mentola, ki prekrije neprijeten vonj, potem pa spet isto,…

Na kar sem zaradi drugih težav obiskal gastroenterološko ambulanto,… Kjer so mi odkrili, da mi “želodec slabo tesni” oz. GERB, poleg tega pa še hp bakterijo, ki še poviša izločanje kisline,…

Od kar imam kuro z zaviralcem protonske črpalke (nexium-zavira izločanje želodčne kisline) sem opazil, da so se tudi težave z zadahom skoraj popolnoma izničile (vsaj do 90%),…
Seveda nisem zdravnik 🙂 …je pa ena izmed možnosti.

Seveda je tudi to ena od možnosti. Po študiji Rosenberga (1996) pa je želodec vzrok ustnega zadaha le izjemoma.

Lp, AM

Hvala obema za odgovore. Težav z želodcem nimam. Za ustno higieno skrbim zelo dobro. Uporabljam sonicare ščetko, pa nitka, potem pa še z mehko ščetko po dlesnih, strgalo za usta in ustna voda. Zato higiena ni vzrok in iščem drugega “krivca”. Zdravil ne jemljem, ampak usta imam po umivanju zob zelo suha in do spanja ves čas pijem, ker imam občutek žeje. Tudi zjutraj se zbudim s suhimi usti. Čez dan teh problemov nimam. Ali je možna kakšna “alergija” na zobno pasto, ali veste za kakšno sestavino v pasti, ki povzroča izsuševanje. Za alkohol vem in ne kupujem ustnih vod z vsebnostjo alkohola. Še kaj?
Hvala za pomoč in lep pozdrav.

Ponovno pozdravljeni,

odgovoriti moram pritrdilno, možno je, da je prav zobna pasta vzrok vaših težav. V večini zobnih past je namreč sestavina Natrijev lauril sulfat, ki povzroča penjenje, je pa močan alergen. Zobnih past brez te učinkovine je malo, označene so z SLS free. Ena takih je recimo Enzycal.

Sicer pa je učinek zobnih past predvsem kozmetičen, omogočajo lažje drsenje ščetke in boljši okus. Lahko poizkusite tudi brez njih.

Lep pozdrav, AM

Zopet se vam oglašam. Ugotovili so mi sjogrenov sindrom, zato imam suha usta. Najbrž se mi zato hitreje nalaga zobni kamen. Kaj storiti, kakšne zobne paste mi priporočate?

Ponovno pozdravljeni,

o Sjogrenovem sindromu kot avtoimuni bolezni in tipu, ki je prisoten pri vas, so vas verjetno seznanili. Zato se bom omejila le na spremembe v ustih.

Glavna značilnost je pomanjkanje sline, kar se v začetni fazi kaže kot občutek suhih ust, kasneje pa se lahko pridružijo tudi težave pri požiranju suhe hrane, težave pri govoru, spremembe okusa, izrazitejša je zobna gniloba, jezik postane suh in razbrazdan.
Za zdravljenje nimamo na voljo specifičnih zdravi, težave skušamo le blažiti. Za spodbujanje izločanja sline naj se večkrat dnevno po požirkih pije razredčen limonin sok brez sladkorja, pomaga pa tudi žvečenje žvečilnega gumija brez sladkorja.
Zaščitna funkcija sline – izpiranje, mehansko čiščenje in imunološka obramba je zmanjšana, zato je pomembno, da pacienti še posebej natančno skrbijo za svojo ustno higieno. Zobna pasta naj bo blaga, brez natrijevega lavril sulfata. Važno je, da redno obiskujete zobozdravnika, ki vam bo zobe zaščitil s fluoridnimi premazi, ki dodatno ščitijo zobe pred kariesom. Potrebno je tudi redno odstranjevati zobni kamen, ki se seveda hitreje kopiči.
Dodatno si lahko pomagate s preparati (ustne vode, geli) za dolgotrajno vlaženje in spodbujanje nastanka sline. Dobite jih v lekarnah in specializiranih trgovinah. Izogibajte pa se agresivnim prozivodom in takim, ki vsebujejo alkohol in mentol, močno začinjeni in pikantni hrani, alkoholu, gazirani pijači in kavi in vsemu tistemu, za kar ugotovite, da vaše težave potencira.

Želim vam, da bi bile le te čim manjše.

Lep pozdrav, Ana Mikuž

New Report

Close