Najdi forum

zobovje

lepo pozdravljeni.. mene pa samo nekaj zanima… sedaj bo že 1 leto kar imam težave z zobmi.. jih redno umivam ampak v tem letu so se mi že trije zobi kr naenkrat začeli lomit.. začelo se je z prvim zobom ki mi je kar naenkrat se otrgal kos zoba.. sem bila pri zobozdrabvnici in mi ga je zaprla in zdravila.. ampak ker mi je vedn oven padalo je prišlo tako daleč da skoraj nič več zoba nisem mela in ga je hotela zobozdravnica odstranit.. ampak nisem pustila ker sem izvedla da se ga da mogoče pozdravit… nato čez nekaj mesecev je bilo isto z drugim zobom.. sem bila tudi pri zobozdravnici vendar je spet isto se začelo.. imam še polovičko zoba vendar nevem kaj naj anredim… sedaj pred nekaj dnevi je pa še 3 zob se mi odlomil.. mene samo zanima kaj se dogaja z mojimi zobmi?? me postaja strah da imam morda kakšno bolezn zob.. je možno da imam bolezn? prosim za čim hitrejši odgovor… stara pa sem 16 let

Pozdravljena,

odgovoriti moram pritrdilno. To, kar se v tvojih ustih dogaja, je posledica najpogostejše bolezni, ki prizadane sodobnega človeka in jo imenujemo KARIES ali zobna gniloba.

Ustna votlina je tisti del človeškga telesa, ki je najbolj naseljen z raznovrstnimi bakterijami, glivicami in virusi, ki jih skupaj s hrano vnesemo v usta.
Karies povzročajo bakterije v zobnih oblogah, ki jih nismo dovoj temeljito očistili in zastajajo na površini zob ter s svojimi kislimi izločki raztapljajo trda zobna tkiva. Proces poteka sorazmerno počasi, od začetka običajno ne povzroča težav, ki bi nas opozarjale na to, kaj se na zobeh dogaja. Če karies ni zdravljen, pa napreduje in povzroča vnetje in odmrtje zobnega živca, nastanek “granuloma”, ki ga lahko spremljajo tudi gnojna fistula na dlesni ob zobu ali oteklina obraza, in popoln razpad zoba.

V zdravih ustih so mikroorganizmi v ravnovesju. Ko je le to porušeno, pride do prekomerne razrasti škodljivih mikroorganizmov.
Kopičenje bakterij, ki povzročajo karies, se poveča ob prekomernem uživanju sladke hrane in pijače, predvsem tik pred spanjem, in pomanjkljivem čiščenju zob. Predvsem pri starejši populaciji je lahko tudi posledica pomanjkanja sline – zaradi različnih bolezeni, kot posledica jemanja določenih zdravil ali obsevanja. Nekateri pozamezniki pa so bolj dovzetni za nastanek zobne gnilobe. Na to vplivajo prirojeni dejavniki, različne razvojne motnje med razvojem zob in manjša vsebnost fluoridov v zobni sklenini.

Kakorkoli, najučinkovitejša je seveda preventiva – izogibanje uživanja kariogene hrane, dobra ustna higiena in redni obiski pri zobozdravniku.

Kariozne zobe pa je potrebno sanirati.

Lp, AM

New Report

Close