Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Drugo Astma in druge pljučne bolezni Diagnosticiranje pljučnice

Diagnosticiranje pljučnice

Pozdravljeni,
osebni zdravnik mi je včeraj na osnovi bolezenskih znakov (dva tedna trajajoče slabo počutje z vesnim izboljšanjem, nato krakotrajna visoka vročina, po kateri še slabše počutje, dražeč suh kašelj in nihajoča vročina okrog 37 C) ter rentgenskega izvida pljuč postavil diagnozo pljučnica. Brez poslušanja pljuč in laboratorijskega izvida krvi mi je predpisal antibotik (Sumamed) in sredstvo za izkašljevanje (Flavamed) ter kontrolo čez en teden. Malo sem zbegana: ali je jemanje antibiotikov sploh smiselno, če je pljučnica morda virusna? Ali naj jih jemljem za vsak primer, ali raje počakam, če se stanje ne izboljša?
Hvala za mnenje in lp
Mojca

Odgovor zdravnika:

Spoštovani,
predpostavljam, da je na rentgenski sliki videti spremembe, ki so značilne za pljučnico. Če je tako, potem je to zadosten kriterij (ob težavah, ki jih navajate) za postavitev diagnoze.
Virusne pljučnice so k sreči zelo redke, ampak zelo težke. Torej virusne pljučnice nimate. Vaša pljučnica je najverjetneje posledica okužbe s t.i. atipičnimi bakterijami (na primer Mikoplazmo), ki se dobro odzovejo na Sumamed. Res pa je, da se take pljučnice pozdravijo tudi brez antibiotika (traja malo dlje).
Če sklenem: jaz bi se držal navodila vašega zdravnika.

Mitja Košnik
Univerzitetna klinika za pljučne bolezni in alergijo, GOLNIK
University Clinic of Respiratory and Allergic Diseases, Golnik, Slovenia
http://www.klinika-golnik.si/

I Domišljija je pomembnejša od znanja. Znanje je omejeno, domišljija pa poganja svet. Albert Einstein I Naročilo na ePosvet: https://med.over.net/svetovalec/andreja-verovsek I

New Report

Close