Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Stomatologija Zobna protetika temna dlesen nad umetnim zobom

temna dlesen nad umetnim zobom

Pozdravljeni

Z zanimanjem prebiram vaše odgovore. Tudi jaz imam dva vprašanja glede zob in sicer, nad umetnim zobom imam temno dlesen, v širini zoba in cm v višino, zadeva je nastala pri vgradnji zoba in sicer pri brušenju pred leti, sedaj me zanima, kje to tetovažo odstranjujejo- na dlesni. Kamorkoli sem poklical, je bil njihov odgovor, da tega ne opravljajo.
Zanima me tudi kakšna je razlika med porcelanom in cirkonijem ter kateri material je boljši za zob, seveda s čim bolj naravnim videzom ter vsemi ostalimi pozitivnimi lastnostmi.

Hvala za odgovore

Pozdravljeni,

pri brušenju amalgamskih plomb ali kovinskih zatičkov lahko pride do trajnega zabarvanja predela, ker se kovinski delci inkorporirajo v poškodovano dlesen. Odstranitev je kirurška in sicer tako, da se dlesen odpre in ven izrežejo temni delci. Uspešnost je odvisna od tega, kje so ti delci in koliko jih je. Za natančnejši odgovor bi vas morala videti. Če je zabarvanje površinsko, pa se lahko z diamantnim svedrom zabarvanje odstrani kar s površine dlesni.
Cirkonij je velik medijski hit, vendar to ni tak čudežni material kot trdijo prodajni slogani in priučeni eksperti. Cirkonij je bela keramika, ki jo je treba VEDNO obleči v porcelan, ker ima sam po sebi videz belega papirja. Nadomešča kovinsko ogrodje in povprečen tehnik lahko s porcelanom izvleče iz bele podlage morda več kot iz kovinske. To pa je tudi vse. Estetsko ga prekašajo vse polnoporcelanske tehnike za sprednje zobe, kadar pa se ga uporabi za zadnje zobe, kjer so sile večje, sam cirkonij to zdrži, vendar ima precej več t.i. chippinga (odlomov porcelana s površine) kot je to običajno pri kovinsko porcelanski tehniki. Ima izredno slabo razmerje cost/benefit in dokler je tehnika s cirkonijem tako draga in toliko dražja kot druge tehnike jo sama izdelujem izključno na izrecno željo pacienta, ker ne vidim posebne koristi.
Da ne boste mislili, da imam kakšne osebne zamere ali neosnovane trditve: na cirkoniju in vezavi cirkonija s porcelanom sem v Nemčiji naredila doktorat.
LP Andreja
PS: oboje se imenuje keramika, porcelan je feldspat, obogaten z delci/tehnikami za večanje trdnosti, cirkonij je čisti cirkonijev dioksid v tetragonalni kristalinski fazi.

New Report

Close