Najdi forum

Nekaj vprašanj

Spodaj berem, da rabijo osebe z določenimi duševnimi težavami pomoč pri vsakodnevnih opravilih in bivanje v posebnih stanovanjskih skupinah. Ker me zadeva malo zanima, vljudno prosim za odgovor na naslednja vprašanja:
– v primeru katerih duševnih težav potrebuje oseba pomoč pri vsakodnevnih opravilih (npr. kuhanje)? Zakaj?
– v primeru katerih duševnih težav potrebuje oseba nastanitev v posebnih stanovanjskih skupinah ali v institucijah? Zakaj?
Prosim za malo bolj poglobljen odgovor (npr spodaj piše npr. da potrebujejo osebe z duševnimi težavami nadzor – mene pa zanima, zakaj ga potrebujejo, kaj je tisto, zaradi česar ga potrebujejo – je to npr. počasnost, nerodnost, pozabljivost, težave z učenjem, ali kaj čisto drugega?).

Pri pomoči nisem mislil psihoterapije in zdravil – to razumem, da je tako kot pri telesnih boleznih, tj. zdravnik in zdravila. Vendar pa oseba pri telesnih boleznih ne potrebuje tuje pomoči in nastanitve v institucijah (razen v primeru operacije ali nujnih stanj v bolnišnici). Pri zgornjih institucijah pa niso mišljene bolnišnice (psihiatrične, da se razumemo).

Pozdravljeni anonimni avtor,

v Ozarinih stanovanjskih skupinah ne izvajamo nadzora nad našimi uporabniki zato vam težko odgovorim na vaša vprašanja. Res je, da nudimo pomoč in podporo tam kjer je to potrebno. Vsak uporabnik se mora sam odločiti, če želi vstopiti v naš program. To je torej njegova odločitev. Zakaj nekdo potrebuje pomoč recimo pri kuhanju? Obstajajo ljudje, ki so po hudi epizodi depresije pozabili kako se skuha in potrebujejo pomoč pri tem, da ponovno postanejo čimbolj samostojni.

Težko bi torej posplošili kakšna naj bi bila narava duševnih težav, da bi nekdo potreboval naš program. V prvi vrsti mora to biti odločitev posameznika. Je pa velikokrat tako, da ljudje niti nimajo veliko izbire- morebiti nimajo več doma, ali jih tam nočejo/nemorejo sprejti…

Ljudje potrebujejo pomoč na zelo različnih področjih- nekdo potrebuje pomoč pri kuhanju, nekdo pri nabavi prehrane, nekdo pri čiščenju, spet drug pri opominjanju za jemanje terapije, veliko je takih, ki imajo težave pri ravnanju z denarjem…Tako torej moj odgovor ne more biti posplošen in ne enak za vse. Nekateri ljudje z psihičnimi motnjami sami obvladujejo svoj vsakdan in ne potrebujejo pomoči in niti našega proigrama v smislu bivanja in podpore.

Upam, da sem vsaj deloma odgovorila na vaše vprašanj, vse dobro, lp

Bernarda

New Report

Close