Najdi forum

Pozdravljeni,
imam sesrto, ki je duševno prizadeta (blaga oblika), obiskovala je osnovno šolo s prilagojenim programom (7 razredov), nato pa je bila nekaj let zaposlena v invalidskem podjetju, ki ga je kasneje prevzelo večje podjetje, tam je delala kot čistilka. Ko je to delo prevzel privatni čistilni servis, ni zmogla dosegati normativov in takrat sem ji pomagala, da je šla invalidsko v pokoj. Poskrbela sem, da vsak dan hodi v društvo Šent, kjer zelo uživa med sebi enakimi, samostojno hodi tja, na morje in v toplice gre z invalidsko organizacijo,…Otrok nima, zaenkrat živi še pri starših, ki sta stara čez 80 let, zato me skrbi, kako bo, ko jih ne bo več.

Vprašanje: ali sem kot sestra dolžna doplačevati njeno oskrbo v domu oz. varstveni organizaciji, saj ima le 430 eur pokojnine? Sedaj sem pooblaščena samo za dvig pokojnine iz njenega TRR in ji dajem tedenske zneske, zato da ne prihaja do zlorab s strani njenih “prijateljev”.

Kam se lahko vključi, ko staršev ne bo več?

Hvala za odgovor

Neca

Spoštovani!

Pišete, da imate sestro, ki je blažje duševno prizadeta. Skrbi vas predvsem njena prihodnost oziroma skrb zanjo. V tem trenutku jer še vse vredu, gospa obiskuje Šent in ima kar nekaj aktivnosti.

Oskrbo za sestro, v kolkor bi ona odšla v zavodsko obliko varstva, bi naj v prvi vrsti plačevala sestra sama v kolkor to zmore. Za doplačilo so nato zavezani otroci ali zakonec osebe, ki biva v domu. V kolkor le teh ni ali pa ne zmorejo doplačevati oskrbe je zavezanec za doplačilo občina stalnega bivališča uporabnika.

Za zdaj se še ne obremenjute z prihodnostjo, težave lahko rešujete ko bodo tukaj,

vse dobro vam in sestri,

Bernarda

New Report

Close