Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Prebavila Urologija Obrezan?

Obrezan?

Mogoče bo zvenelo čudno, toda star sem 16 let in pravzaprav ne vem ali sem obrezan ali ne, zato se obračam na vas, če mi lahko nekako poveste oz. določite ali sem ali ne. Pregledal sem več spletnih forumov in slik, toda nekako se ne znajdem saj sem ugotovil da so lahko nekateri tudi “na pol” obrezani. Starše mi je nerodno vprašati, če so me v otroštvu odpeljali na omenjen postopek. Torej penis v erekcijskem stanju kožico samodejno sorazmerno porazdeli (brez da bi se je dotaknil), torej pod glavico se kožica sorazmerno porazdeli preko celotne dolžine penisa, pri tem naj povem, da omenjeni del “razporejene kožice” lahko potegnem višje navzgor proti glavici, kjer se ustavi tik pod glavico. Po drugi strani v ne-erekcijskem stanju, je kožica (brez da se dotaknem) nekoliko nagubana, tik pod glavico (nikoli je sama od sebe ne prekriva), če pa s prsti primem kožico, jo lahko povlečem do približno polovice glavice in nato nazaj. Skratka ali iz teh podatkov lahko poveste ali sem obrezan ali ne? Lep pozdrav in hvala za odgovor

Spoštovani!

Verjetno ste si že ogledali in prebrali tole internetno mesto: http://www.circlist.com/styles/page1.html

Smisel obrezanja je lahko verski ali zdravstveni. Pri vsakem moškem, če je kožica prisotna, jo mora biti mogoče potegniti iz glavice zato, da se glavico lahko umije in to opraviti vsak dan.

Če starši želijo obredno cirkumcizijo, potem hočejo, da kožica ne gre nič več preko glavice.
Včasih nekateri starši želijo, da se napravi delna cirkumcizija – anekdotično se spominjam, da smo temu pravili “slovenska cirkumcizija” in so npr. iz Ljubljane otroke vozili obrezat v Celje v ta namen. Namreč pri otrocih, pri katerih kožica ni šla preko glavice – je bila preozka in je bilo obrezati torej potrebno, so starši želeli, da se to napravi tako, da se kasneje ne bi opazilo, da se ne bi videlo, da je otrok obrezan. Se pravi, da so želeli (še vedno se najde kakšen tak), da se odstrani zgolj tisti del kožice, ki je fibrozen in zožen, čimveč pa naj po možnosti ostane, da se ne bi videlo, da je moški obrezan, hkrati pa bi mu kožica brez težav šla preko penisa. Zakaj je to dobro? Menda naj bi neresnične zgodbice govorile, da – če ste potovali med arabsko oz. drugo in pravoslavno kulturo, so utegnili kar pogledati, kam spadate…

V luči današnjega vedenja (morda se bo v prihodnosti spet spremenilo, trenutno pač velja tako), da je zdravstveno koristno odstraniti ves notranji list prepucija (zmanjšanje tveganja spolno prenosljivih bolezni), se zdi delna oz. “slovenska” cirkumcizija nesmiselna, seveda pa je še vedno lahko zelo relevantna pri določenih skupinah npr. pravoslavnih vernikov, ki naj bi jim bilo pomembno da ne izgledajo kot bi bili obrezani.
Potem so pa tu še druge možnosti – če kožica ne gre preko glavice in ni močno fibrozno spremenjena, ampak samo zožena, včasih starši prepovejo obrezanje – včasih je mogoče napraviti samo vertikalne incizije, ki se potem horizontalno zašijejo in se tako kožica razširi ter nekoliko skrajša.

Skratka – s kožico se počnejo razne vrste operacij. Z medicinskega stališča je najboljše obrezanje, sprejemljivo pa je vse, kar omogoča moškemu, da si glavico umiva in da ga ne moti pri spolnosti. Če imate občutek, da je kožice še preveč – se lahko to pregleda in potem vidi, možno je tudi obrezati še enkrat (če je bilo najprej narejeno tako, da je ostalo “preveč” kožice). Iz vašega opisa pa se zdi, da bi lahko bila pri vas opravljena cirkumcizija ali delna cirkumcizija (pišete namreč, da vam kožica nikoli ne pokriva glavice v celoti). Predvsem pa se zdi, kot opisujete, da je pri vas vse v najlepšem redu – glavica je lepo zunaj, ko je penis v erekciji pa vas nič ne tišči, koža se lepo razporedi. Skrbite za higieno, očitno so pri vas napravili zelo dobro, karkoli so (če so) napravili.

Lepo pozdravljeni! Urološko svetovanje - [url=http://centerurol.de]CenterUROL[/url]

New Report

Close