Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Drugo Kronična bolečina – fibromialgija prebujanje iz spanja

prebujanje iz spanja

Pozdravljeni!

Nisem vedela, kam naj napišem to vprašanje…. Zanima me nekaj v zvezi z motnjami spanja.

Ne vem, če je to mogoče kakšna težava ali pa sem samo tak zaspanec, ampak imam zares ogomne težave s prebujanjem, ki mi zadnje čase že prav otežujejo življenje.

Stara sem 22 let. Zjutraj ne slišim nobene budilke. Budi me ati/mami/brat, ampak jaz največkrat potem, ko vstanem kakšni dve uri kasneje, sploh ne vem, da me je kdo budil.

Če me budi npr. po trikrat, štirikrat, se potem sama tega sicer delno zavedam, ampak temu jaz pravim, da še nisem v tem svetu, ker dejansko vem približno, kaj se dogaja (oči imam zaprte, samo, kar slišim, pa še to ne vsega – vse je tako medlo), samo ne vem, nisem zbujena, možgani ne delajo, ne morem vstati, ne morem se zbuditi. Npr se dogaja, da pride sestrica in hoče, da jo zjutraj oblečem in mi prinese majico in jaz ji je tudi nisem sposobna dati čez glavo, ker imam mišice totalno neuporabne, roke so tako težke. To sem po mojem še v stanju spanja, ker če bi bila zbujena, bi jo oblekla, tako pa je ne. In potem, ko se zbudim pozneje, vem, da je nisem oblekla. Amak takrat, ko pa se to dogaja, pa je sploh ne morem, ker v bistvu spim…
Ne vem, zdi se mi, da pri meni obstaja faza med zbujenostjo in spanjem, iz katere kar ne morem iti. Ker zvečer se odločim, da bom pa jutri vstala, ko me bo kdo poklical, samo to ne gre, ker sploh ne vem, da se kaj dogaja.

Sedaj sem si kupila budilko, ki zraven vibrira in se jo da naviti na 130db (kar je seveda škodljivo). Zbudi se cela bajta, jaz pa ob tem mirno spim. Budilko morda samo ugasnem (v stanju spanje-zbujenost, ki je v bistvu še spanje) ali pa jo ugasne kdo drug, ker jim je nevzdržna. Saj ne da imam na 130 dm, ampak bolj glasna pa je od običajnih budilk.

Naj povem še to, da ogromno spim. Če bi me kdo vprašal, sem spočita šele po 10h. Če moram vstati prej (npr. za kak izpit), sem popolnoma nefunkcionalna. Npr. med izpitnim obdobjem, ko bi rada vstajala prej in spala malo manj, sem opazila, da to preprosto ne gre, ker moram potem po 2h učenja spat, da odspim svoje in potem sem kot prerojena in se lahko učim naprej.

Nekaj sem že brala o motnjah spanja ala sleeping drunkness in hipersomnia…. ali je to mogoče lahko kaj podobnega? Kaj lahko storim glede tega? Ker to moje spanje je postalo nevzdržno. Ker zamujam na faks, zamujam povsod, kar se dogaja zjutraj.

Ali je to lahko kaj narobe z možgani ali sem pač tako nezorganizirana oseba. Doma mi pravijo, da je tako zato, ker nimam skrbi, ker vem, da me bo kdo že zbudil. Da je vse samo v moji glavi. Ampak mislim, da vseeno ni samo to, ker jaz bi rada zgodaj vstala, samo ne gre. Vedno naročim zjutraj, da me kdo zbudi, samo so že obupali in me kar pustijo spati.

Drugih težav s spanjem nimam (npr. nikoli ne zaspim pred tv, čez dan nimam težav…) Samo zdaj me je že prav strah iti spat npr pred izpiti, tako da zdaj večinoma pred izpiti noči prebedim, da sem zjutraj točna. In ”skulirana”. Ker med letom živim v Ljubljani in tam me pa nihče ne more buditi.

Ali ima še kdo podobne težave in kaj se da za to narediti? Ker bi rada prekinila tisto obdobje med sapnjem in budnostjo, ker mi bo požrlo živce, drugim, ki me budijo, pa tudi….

Spoštovana perchy, razmišljam takole:
Kadar je neka težava tako moteča, da ovira posameznikovo normalno vsakodnevno funkcioniranje, je smiselno, da se posvetujemo s strokovnjakom.
Svetujem pregled pri specialistu za motnje spanja. Najprej pa natisnite vaš zgornji prispevek in ga dajte v branje vašemu osebnemu zdravniku.

(Nekaj o motnjah spanja: Vaš link
in številne druge povezave: )

Uspešen spopad s težavami!

New Report

Close