Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Splošno Farmacevt svetuje Vnetje sečil

Vnetje sečil

pozdravljeni

sem v 21 tednu nosečnosti. Ginekolog je ugotovil povišane levkocite v urinu. Svetoval mi je pitje veliko tekočine. Ali lahko v nosečnosti pijem čaj iz brusnic, ali je bolje piti čaj za sečila za nosečnice?

Lep pozdrav.

Andreja

Spoštovani!

Svetujem uporabo brusničnega čaja, saj je njegova uporaba tekom nosečnosti, po sedaj znanih podatkih, povsem varna.
Previdnost svetujem edino pri uživanju pripravkov, ki predstavljajo koncentriran vir brusnic – razni brusnični koncentrati v obliki kapsul, tablet, tekočin,…

Lep pozdrav,

asist. dr. Boštjan Martinc, mag.farm., spec. PE Lekarna Mirje Trg MDB 2 Lekarna Ljubljana

Pozdravljeni!

Zaradi suma na blago vnetje sečil, mi je osebna zdravnica predpisala zdravilo Pancef. Sedaj pa imam eno vprašanje glede zdravila Pancef. Sam sem pred leti dobil alergijsko reakcijo na zdravilo Hiconcil (izpuščaji po telesu) in od takrat se je moja osebna zdravnica izogibala uporabi penicilina. V navodilih za zdravilo Pancef pa sem prebral, da naj bodo pri uporabi posebno pozorni tisti, ki imajo alergijo na penicilin.

Zanima me,kako varno je jemanje Pancef-a zame?

Hvala in lep pozdrav.

Spoštovani!

Učinkovina cefiksim (Pancef), spada v skupino cefalosporinskih antibiotikov. V osnovi torej ne gre za klasičen penicilinski antibiotik, dejstvo pa je, da so cefalsporinski antibiotiki strukturno v določeni meri podobni penicilinskim.

V primeru, da je posameznik alergičen na penicilinske antibiotike, to samo po sebi še ne pomeni, da bo le-ta alergičen tudi na cefalosporinski antibiotik. Je pa res, da je alergija na cefalosporinske antibiotike pogostejša pri posameznikih, ki so alergični že na penicilinske antibiotike.

Zaradi omenjenega je pri Pancefu prisotno navedeno opozorilo.

Alergijske reakcije na penicilinske ali sorodne cefalosporinske antibiotike so lahko zelo različne: od najpogostejših, blagih alergijskih reakcij (rdečica, izpuščaji,…), pa do zelo redkih življenjsko ogrožujočih alergijskih reakcij.
Kot sklepam iz napisanega, pri vas tudi v primeru uporabe penicilinskega antibiotika ni šlo za hujšo alergijsko reakcijo.
Kljub temu, pa se je seveda vedno potrebno zavedati tudi te možnosti, čeprav je resnično zelo malo verjetna – pogostost tovrstnih rekacij je manj kot 0,01%. V primeru tovrstne alergijske reakcije je seveda potrebna takojšnja nujna medicinska pomoč.
V primeru, da smo alergični na določen antibiotik, se alergične reakcije navadno pojavijo zelo hitro – v nekaj minutah oziroma kvečjemu v nekaj urah. Hujše oblike alergičnih reakcij se pojavijo hitreje, blažje oblike počasneje.

Na osnovi napisanega vam svetujem, da poskusite z uporabo antibiotika Pancef, hkrati pa vam svetujem tudi nekoliko večjo pazljivost in hitrejše odreagiranje na morebiten pojav alergijske reakcije.
V primeru pojava alergijske reakcije takoj prenehajte z uporabo antibiotika in o tem obvestite zdravnika (v primeru blage alergijske reakcije) oziroma poiščite zdravniško pomoč (v primeru hujše alergijske reakcije).

Lep pozdrav,

asist. dr. Boštjan Martinc, mag.farm., spec. PE Lekarna Mirje Trg MDB 2 Lekarna Ljubljana

Najlepša hvala za vaš izčrpen odgovor!

LP

New Report

Close