Najdi forum

Naslovnica Forum Življenjski slog Pravo in zavarovanja Pokojninsko zavarovanje Nasvet tedna: Življenje ne poteka povsem predvidljivo in brez ovinkov

Nasvet tedna: Življenje ne poteka povsem predvidljivo in brez ovinkov

Čeprav si želimo, da bo vse v redu, je možnosti za presenečenja kar nekaj. Če nosilec prihodkov ne more več finančno podpirati drugih članov družine, je to lahko zelo resen problem, ki posledično močno vpliva na prihodnost vseh družinskih članov.

Razmislek o življenjskem zavarovanju oziroma naložbenem življenjskem zavarovanju je eden od prvih korakov pri načrtovanju družinskih financ. Ne gre le za zaščito otrok, zakonca ali drugih oseb, ki so odvisne od tistega, ki ima dohodek in za njih poravnava večino mesečnih stroškov. Gre tudi za varčevanje na dolg rok in za akumulacijo sredstev za leta, ko se bo nosilec dohodkov upokojil.

Naložbeno življenjsko zavarovanje je tesno povezano z varčevanjem in je primerno za širok spekter življenjskih obdobij:

– za mlade, ki so si pravkar ustvarili družino,

– za par v srednjih letih, ki si je kupil stanovanje in

– za nekoga, ki se sprašuje, kako bo preživel s pokojnino, ter hkrati ugotavlja, da bo moral začeti z rednim, mesečnim varčevanjem.

Ali ste vedeli?

– Življenjska zavarovanja so dolgoročne pogodbe, po navadi sklenjene za obdobja od 10 do 30 let.

– Da bodo od konca leta 2012 ženske za zavarovanje plačevale več, ker se zavarovalne premije ne bodo več smele ločevati glede na spol zavarovane osebe. Ženske so zaradi daljše življenjske dobe in nižje stopnje rizičnosti doslej plačevale manjše premije.

– Če kdo želi življenjsko zavarovanje z zavarovalno vsoto 500.000 evrov, njegova plača pa znaša 800 evrov, se zaradi nesorazmernosti izgube dohodka v zavarovalnem primeru ugotavlja, ali se zavarovanje sklepa z goljufivim namenom.

– Da se pri višjih zavarovalnih vsotah (nad 100.000 evrov) in pri višji starosti zavarovane osebe preverja zdravstveno stanje.

Se morda sprašujete, kakšno zavarovanje potrebujete?

Z uporabo E-svetovalca lahko v nekaj preprostih korakih, glede na vašo življenjsko situacijo, potrebe in pričakovanja, najdete primerno zavarovanje. E-svetovalec je dostopen tukaj[/url].

Lep pozdrav,
Sanja

********************************** Sanja Čekić Adriatic Slovenica d.d. http://www.adriatic-slovenica.si https://www.facebook.com/Adriatic.Slovenica

Oprostite, zmotilo me je, da če imaš 800 evrov, zavarovalnica preverja, če se zavaruješ za pol milijona. Pomeni, da če manj zaslužim, je tudi moje življenje manj vredno ali kako? Splošno znano je, da ti, ki zaslužijo 800 evrov ali manj, ne goljufajo pri milijonskih zneskih. To lahko tisti, ki imajo veliko plačo. Se vam ne zdi?
No, me pa zanima ob pogoju, da imam 800 evrov plače ali manj, do katerega zneska se lahko zavarujem, da ne bom po vašem mnenju goljufala? 10.000,30.000, 50.000 je že preveč?
Žal me je zelo zbodel ta stavek, neenakost pri ocenjevanju vrednosti življenja.
Pa še nekaj: zakaj pa je merilo plača? Teoretično: če bi zadela sedmico, verjetno ne bi delala za 590 evrov, da bi nekdo je… v glavo. Kaj menite? Pa tudi razglašala ne bi, da imam sedmico.

Pozdravljeni,

strinjam se z vami, vsako življenje je neprecenljivo in se ga ne da izmeriti s številkami ali evri. In prav zaradi tega dejstva se ljudje odločajo za zavarovanje, saj želijo poskrbeti za socialno varnost najdražjih v primeru najhujšega, to pa je izguba dragocenega življenja. Pri tem pa morajo zavarovalnice vseeno postaviti standarde in merila, s katerimi ocenjujejo določene situacije in se poskušajo v največji meri izogniti zlorabam, ki se žal dogajajo, obenem pa ohranjati zakonsko določeno kapitalsko ustreznost, ki je izjemno pomembna za varnost vseh zavarovancev.

In kakšna je prava višina kritja? Tako visoka, da bodo svojci z njo pokrili vse tiste finančne obveznosti, kar bi drugače s svojimi dohodki storila zavarovana oseba, če bi še živela. Pri tem je potrebno upoštevati število in starost vseh šolajočih otrok ter tudi ostalih oseb za katere je potrebno finančno poskrbeti, obenem pa tudi za kredite in morebitne druge obveznosti. Ta izračun pa se najlažje stori, če se upošteva vse prihodke zavarovane osebe, kot so plača, honorarji,… in dobo vseh obveznosti. Zavarovalno vsoto oziroma kritje se lahko skozi dobo zavarovanja spreminja, odvisno od življenjske situacije v kateri se je zavarovana oseba znašla, npr. znižanje kritja zaradi poplačila kredita, zaposlitve otroka ali pa zvišanje kritja zaradi najema novega kredita, ki ga oseba dobi glede na finančne zmožnosti.

Vseeno pa se mi zdi na mestu, da opozorim na ugotovitev, da so slovenski zavarovanci povečini premalo zavarovani. Velikokrat se sliši vsota 10.000 € veliko, vendar pa tak znesek ponavadi ublaži samo prvi finančni šok, nato pa se družina sama spopada s čustveno in finančno izgubo. Odgovornost nas odraslih je tudi v tem, da se s tem soočimo in čim prej poskrbimo za varnost tistih, ki jih imamo najraje.

Želim vam lep dan,

Mateja Ažman
KD Življenje d. d.

********************************** Sanja Čekić Adriatic Slovenica d.d. http://www.adriatic-slovenica.si https://www.facebook.com/Adriatic.Slovenica

New Report

Close