Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Drugo Kronična bolečina – fibromialgija ADRENALNA UTRUJENOST

ADRENALNA UTRUJENOST

Grozljivo! V resnici je prava epidemija adrenalne utrujenosti, pa stroka ne ve, kako ravnati. Več kot preberem, bolj mi je vse jasno. Otroci, ki se rodijo stašem z utrujeno nadledvično žlezo, jo imajo tudi sami, že ob rojstvu. Kaj to pomeni na dolgi rok, če jo ima 67% ljudi? Kam to pelje?

Ko pomislim na svojo mladost, mogoče bo kdo rekel, da sem nora, ampak možno je, da sta imela utrujeno nadledvično žlezo oba moja starša. Oče je, ko ni bil v službi, ponavadi počival v postelji, bil je profesor in je imel pouk dopoldan in popoldan. Po kosilu je obvezno počival, vedno je rekel, vsaj za 5 minut moram zamižati, če ne, ne morem predavati. Takrat se je sprostil, da so mu možgani popoldan lahko delali. Premikal se je počasi, mislil počasi, govoril počasi, ni se ukvarjal s športom, samo z avtomobilom se je vozil okrog. Nikoli se ni pritoževal, ker je ves čas počival. Zelo je bil občutljiv na razne vojnave in je kar naprej zračil, vedno mu je nekaj smrdelo. Enkrat hrana, drugič jaz, da se nisem stuširala, vedno je kaj zavohal … Nadledvična žleza je povezana z vonjem. Mama je imela zelo močno voljo do dela, bila pa je neprestano utrujena, zelo bleda, občasno depresivna, atritis, telesno temperaturo je imela stalno 35.5 stopinj. Pred prazniki je ponavadi pospravljala, da smo imeli za praznike lepo stanovanje, potem je pa cele praznike hodila okrog upadlega obraza, bleda kot zid in na smrt utrujena. Nismo je razumeli, zdelo se nam je, da pretirava. Ko pomislim nazaj, njeno obnašanje popolnoma razumem, takrat sem pa na trenutke pomislila, da je malo čudaška. Dokler sva bila z bratom majhna, poleg službe ni hodila nikamor, vedno je rekla, da je preutrujena. Ko so ju kam povabili, je oče pogosto rekel: “Mama se ne počuti dobro”. Morda je imela samo slabo ščitnico, ampak nekaj je bilo vsekakor narobe. Oče je živel 92 let, mama jih ima pa 97. No, potem sem pa še razmislila o svojem življenju od rojstva naprej in našla sem odgovor na veliko stvari, ki jih takrat, ko so se mi dogajale, nisem razumela, ampak sem samo trpela. Danes mi je vse jasno.

Breda

Adrenalna izgorelost:

Inštitut za razvoj človeških virov:

Zase.si (Inštitut za preventivno medicino):

Dr. James Wilson, avtor knjige: Adrenal fatigue the 21st century sindrom: http://www.adrenalfatigue.org/what-is-adrenal-fatigue.

Vprašalnik (tudi v knjgi) za adrenalno utrujenost:
http://www.adrenalfatigue.org/take-the-adrenal-fatigue

Breda

Ko sem omenila epidemijo adrenalne utrujenosti, si tega nisem sama izmislila.
Lahko si preberete tukaj:

https://www.google.si/search?client=badoo&source=hp&biw=&bih=&q=adrenal+fatigue+epidemiy&btnG=Search+Google#hl=sl&gs_nf=1&tok=JnTp3bX9VfEUZ5YOqRnkLQ&pq=adrenal%20fatigue%20epidemiy&cp=24&gs_id=1r9&xhr=t&q=adrenal+fatigue+epidemia&pf=p&client=badoo&sclient=psy-ab&oq=adrenal+fatigue+epidemia&gs_l=&pbx=1&bav=on.2,or.r_gc.r_pw.r_qf.&fp=db5454818a7a5670&biw=993&bih=585

Breda

Vprašalnik še enkrat:
http://www.adrenalfatigue.org/take-the-adrenal-fatigue-quiz

Breda

Poprava:
Ko sem omenila epidemijo adrenalne utrujenosti, si tega nisem sama izmislila.
Lahko si preberete tukaj:

http://www.google.si/search?q=adrenal+fatigue+epidemie&rls=com.microsoft:sl:IE-SearchBox&ie=UTF-8&oe=UTF-8&sourceid=ie7&rlz=1I7GGLL_en#hl=sl&rls=com.microsoft:sl%3AIE-SearchBox&rlz=1I7GGLL_en&sclient=psy-ab&q=adrenal+fatigue+epidemic&oq=adrenal+fatigue+epidemic&gs_l=serp.12..0i8i30.5296.10234.2.12078.2.2.0.0.0.0.719.1297.5-1j1.2.0…0.0…1c.ZpRspNLsuVc&pbx=1&bav=on.2,or.r_gc.r_pw.r_qf.&fp=bea649c6f92635b9&biw=1024&bih=592

O knjigi

Utrujeni, izčrpani, ne morete dobiti svoje energije nazaj, ne glede na to, koliko zdravnikov obiščete. Nihče na temeljit način ne opiše nenavadnih, toda pogoste spregledanih težav oslabele nadledvične žleze.

Kako uporabljemo knigo:

1. del. Pregled, kaj je adrenalna utrujenost, kdo zboli, preprosti znaki adrnalne utrujenosti.

2. del. Te vodi skozi vprašalnik, da ugotoviš, če imaš adrenalno utrujenost in kaj je morebiten vzrok.

3. del. Celovit vodič ozdravitive adrenalne utrujenosti. Katere terepije pomagajo in kaj lahko sami naredimo, da dobimo energijop nazaj. Našli boste veliko skritih virov stresa, ki lahko izčrpavajo vašo nadledvično žlezo.

4. Razlaga, kaj delajo vaše nedledvične žleze, in zakaj so tako zelo pomembne za vsak proces, ki se odvija v vašem telesu in mislih. Pomaga razumeti zakaj se tako slabo počutite.

ADRNALNA UTRUJENOST SINDROM 21 STOLETJA
(to je moj laičen prevod za bolnike, kot sem sama.)

1. DEL – TI IN TVOJA NADLEDVIČNA ŽLEZA

1. POGLAVJE –
KAKO VPLIVA DELOVANJE NADLEDVIČNE ŽLEZE NA TVOJE VSAKDANJE ŽIVLJENJE

Nadledvična žleza-“žleza stresa”
Nadledvična žleze je prva, ki pokaže utrujenost. Namen nadledvične žleze je pomagati telesu, da obvlada stres, in preživetje. Pomaga telesu, obvladati katerikoli stres. Vaša prilagodljivost, energija, razdražljivost in vse vaše življenje je odvisno od pravilnega delovanje nadledvične žleze.

Hormoni, ki jih izločajo nadledvične žleze, vplivajo na vse glavne psihične procese v našem telesu. Na presnovo ogljikovih hidratov, maščob in beljakovin v energijo. Na kopičenje maščob na trebuhu in bokih. Na pravilno delovanje srca prebavnega trakta. Na pravilno delovanje protivnetnih, antioksidativnih hormonov ….

Hormoni sami imajo celo vrsto fizičnih in psiholoških učinkov, od nivoja vašega spolnega poželenja, do pridobivanja telesne teže. Celo vaša nagnjenost razviti določeno bolezen in vaša sposobnost odreagirati na kronično bolezen je odvisna od vpliva nadledvične žleze. Bolj, kot je bolezen kronična, močneje nadledvična žleza odreagira.

2. POGLAVJE –
KAJ JE NADLEDVIČNA UTRUJENOST ALI HIPOADREANIJA?

Kljub temu, da 80% Američanov vsaj enkrat v svojem življenju trpi zaradi adrenalne utrujenosti, ostaja bolezen še vedno, kot ena najmanjkrat diagnosticiranih bolezni (se lahko pozdravi).

KAJ JE NADLEDVIČNA UTRUJENOST?

To je slabo delovanje nadledvične žleze. Nadledvična žleza je tako narejena, da se zelo hitro odziva na spremembe v našem notranjem, fizičnem, psihičnem in psihološkem okolju. Veliko število faktorjev ja lahko vključenih v to fino uglašeno ravnovesje. To pomeni, da preveč psihičnega, fizičnega stresa lahko slabi vaše nadledvične žleze, tako, da povzroča zmanjšano delovanje nadledvičnih hormonov, posebno kortizola. To slabo delovanje nadledvične žleze, ki povzroča adrenalno utrujenost, privede do resnega stanja, do Addisonove bolezni.

Kaj je nadledvična utrujenost? Pogosto se odraža kot spekter manj resnih, onesposobljujočih motenj. V bolj resnih primerih bolnik ne more iz postelje za več, kot nekaj ur na dan. Z vsakim zmanjšanim delovanjem nadledvične žleze je vsak organ in sistem v telesu prizadet. Spremembe se kažejo v presnovi ogljikovih hidratov beljakovin in maščob, tekočin, uravnoteženje elektrolitov, srčno žilnem sistemu in tud spolni energiji. Veliko sprememb nastane na biokemičnem in celičnem nivoju. Celo oblika telesa se lahko spremeni.

Čeprav je utrujenost splošni znak slabega delovanja nadledvične žleze, je to stanje značilno tudi za druge bolezni.

Adrenalna utrujenost je zbirka znakov in simptomov, znanih kot “sindrom”.

DRUGA STANJA POVEZANA Z ADERNALNO UTRUJENOSTJO

Nihanje krvnega sladkorja in hipoglikemija.
Ljudje, ki imajo hipogliikemijo, imajo zmanjšano delovanje nadledvične žleze. Sledijo alergije artritis, bolečine in zmanjšan imunski odziv, Predmenstrualni sindrom.

Nadledvična žleza vpliva tudi na duševno stanje. Ljudje z utrujeno nadledvično žlezo razvijejo tendenco stalnega povečanja anksioznosti in depresije, imajo obdobja zmedenosti, imajo težave s koncentracijo in spominom, imajo manjšo toleranco kot je normalno in so pogosto zafrustrirani. Pojavi se tudi nespečnost.

Ko se stanje slabša, nastanejo na prvi pogled nepovezana stanja, kot so infekcije dihalnih poti, alergije, astme, občasno mrazenje in druge zdravstvene težave, kot so fibromialgija, kronična utrujenost, hipoglikemija, diabetes, avtoimune bolezni in alkoholizem. Bolniki delujejo morda na prvi pogled leni, ampak je prav nasprotno. Oni se veliko, veliko bolj ” ženejo”, obremenjujejo svoje nadledvične žleze, kot zdravi ljudje.

Sindrom adrenalne utrujenosti je zelo prepoznavno stanje. V večino pimerih se lahko ublaži z naravnimi, varnejšimi substancami in v neketerih primerih jo je možno popolnoma preprečiti.

Tendeca klasične medicine je ignorirati te znake, sindrome, kar privede do veliko zdravstevnih težav pri milijonih ljudi. Tudi, če ste prepričani, da imate utrujeno nadledvično žlezo, ne boste naleteli na razumevanje zdravnikov. Medicina pozna samo Addisonovo bolezen.

Breda

1. DEL
3. POGLAVJE – KAJ POVZROČA ADRENALNO UTRUJENOST

Vse blage in hude oblike adrenalne utrujenosti običajno povzroča stres. To je lahko fizični, psihični, ali psihološki, infekcije, ali kombinacija le teh.

Pomembno je vedeti, da vaše nadledvične žleze odreagirajo na vsake vrste stres enako, ne glede na vzrok.

Vrste stresa: izguba draga osebe, avtomobilska nesreča ali resna bolezen, slabi zobje, gripa, fizični napor, hud prepir z ljubljeno osebo, nespečnost, slabo partnersko razmerje, pritisk v službi, toksini v okolju, slaba prehrana. Če več teh stresov deluje hkrati, se akumulirajo in postanejo kronični in nadledvične žleze nimajo priložnosti, da bi si do konca opomogle od adrenalna utrujenost je posledica vsega tega. Adrenalna utrujenost se pojavil, ko je stresa več, kot ga je telo sposobno prenesti. Ko pride do te prekoračitve, se pojavi adrenalna utrujenost.

Pogosti vzroki adrenalne utrujenosti niso tako očitni. Naše telo nam ne pove vedno, ko smo pod stresom. Nivo kortizola je po navadi merilec stresa. Pomembno je vedeti, da se stresi seštevajo in akumulirajo. Količina stresa, ki ga naše telo zazna, ali ne, jakost posameznega stresa in frekvenca s katero se pojavi in čas trajanja, ve to skupaj tvor vašo stresno obremenitev.

Čeprav je nemogoče določiti količino stresa, vaše telo to dela vsak dan, minuto za minuto, neprestano se prilagaja, stresnim spremembam.
Vsak človek ima drugačno sposobnost obvladovati stres in odreagira različno glede na čas in dogodke.

Najbolj pogosti spregledani izvor stresa in upiranje nadledvične žleze so številne infekcije: bronhitis, pljučnica, astma, sinusuitis, in druge respiratorne infekcije.

Adrenalna utrujenost se lahko pojavi že po eni kratki infekciji, npr gripi, ali se pojavi po dolgotrajni infekciji, ko so nadledvične žleze že preveč utrujene. Če se vzporedno pojavijo še drugi stresi, ko je nesrečen zakon, slabe prehranjevalne navade, ali stresna služba, je pot navzdol hitrejša in strmejša. Ljudje, ki trpijo za utrujeno nadledvično žlezo so pogosto nagnjeni k infekcijam dihalnih poti.

4. POGLAVJE – KDO TRPI ZA UTRUJENO NADLEDVIČNO ŽLEZO?

Vsakdo, ki ne dobi dovolj počitka, in sprostitve, da bi užival življenje, tak, ki se kar naprej žene, ki ni nikoli zadovoljen, ali je perfekcionist, ki je pod stalnim pritiskom (posebno z malo možnosti za čustveno olajšanje) , ki se počuti ujetega ali preobremenjenega zaradi ponavljajočih se težav, ali, ki tak, ki je doživel številne čustvene, ali telesne travme ali kronične bolezni, verjetno že trpi za določeno stopnjo kronične adrenalne utrujenost. Ali prepoznate katerega od teh vzorcev v svojem življenju? Če je tako, vam bo ta knjiga pomagala. Berite naprej,da vidite, kakšna je stopnja vaše obolelosti in kaj lahko storite, da vam bo bolje.

VSAKDO LAHKO ZBOLI ZA ADRENALNO UTRUJENOSTJO

Ljudje na vsakem koraku v svojem življenju in v vsaki starosti lahko trpijo za adrenalno utrujenostjo.

Cena je neizmerljiva, pri izgubi produktivnih ur, kreativnih idej, poslovnih odločitev in drugih nepomembnosti, kot so sreča, da ne omenim dobrega zdravja in dolgega življenja.

MOGOLEČE JE KRIVA VAŠA SLUŽBA?

Nekateri poklici so težji, ( v zdravstvu). Zdravniki umrejo 10 mlajši. Med njimi je veliko alkoholikov in odvisnikov od zdravil. Potem policisti, tajnice, učitelji….

SPOSOBNOST VZDRŽATI SPREMINJAJOČI SE STRES

Ena oseba lahko dobro prenaša stres, in je pripravljena na še, toda druga oseba, ali ista oseba ob drugačnem času, lahko zdrži enak stres. Lahko je to prevelika obremenitev in ga je nemogoče prenesti. Pomembno je razumeti, da je začetek in nadaljevanje adrenalne utrujenosti pri posameznikih zelo različen.

Spodaj so navedeni osnovni faktorji življenjskega sloga, ki vodijo v adrenalno utrujenost. Pomembno je vedeti, da večina od teh ni pod vašim nadzorom.

Breda

PRIMARNE KOMPONENTE ŽIVLJENJSKEGA SLOGA, KI VODIJO V ADRENALNO UTRUJENOST:

Slabo spanje
Slaba prehrana
Uporaba hrane pri utrujenosti kot stimulator
Dolgo bedenje kljub utrujenosti
Biti stalno v položaju nemoči
Stalno se priganjati
Truditi se biti popoln
Neprestano biti v brezuspešni situaciji
Pomanjkanje aktivnosti, kjer bi uživali in se pomlajevali

ADRENALNA UTRUJENOST – NAPREDOVANJE BOLEZNI

Bolnik ima lahko manjše znake adrenalne utrujenosti, po nekem večjem stresu (npr. prometni nesreči) pa se lahko stanje izrazito poslabša. Na žalost medicina tega ne prepoznava, dokler bolezen ni že zelo očitna. Potem je pa potrebno obsežnejše zdravljenje, kot bi bilo potrebno poprej. V tej knjigi boste odkrili prve znake in izvedeli, kaj lahko storite preventivno.

SPLOŠNO PRAVILO
Če ima nekdo kronično bolezen in je jutranja utrujenost ena od njenih znakov, so nadledvične žleze prizadete. Če se zdravite s kortikosteroidi, je zmanjšano delovanje nadledvične žleze.
Bolezni, povezane z utrujeno nadledvično žlezo: kronična utrujenost, fibromialgija, alkoholizem, ishemične srčne bolezni, hipoglikemija, revmatoidni artritis, kronične respiratorne infekcije. V primeru kronične utrujenosti in fibromialgije se pojavljajo dokazi, da so ti sindromi lahko posledica neobičajne infekcije z mikroorganizmi, ki jih običajni laboratorijski testi ne zaznajo. Posebni laboratorijski testi, posebni laboratorijski izvidi, kot so PCR (polymerase chain reaction) lahko odkrijejo te nepravilnosti. Ko se enkrat odkrijejo, se lahko zdravijo. Običajno sta dve ali več vrst mikroorganizmov povezani z istim sindromom in oboje je treba eliminirati, predno se bolezen pozdravi. Ti patogeni mikroorganizmi so veliko breme za telo in izčrpavajo nadledvične žleze. Zatiranje teh infekcij v telesu in istočasna podpora nadledvični žlezi bo omogočilo okrevanje po tej pogosto izčrpavajoči bolezni.

Adrenalni utrujenosti pogosto sledi kronična utrujenost, fibromialgija, alkoholizem in slabo delovanje imunskega sistema. Podpora nadledvični žlezi zelo pripomore k zdravljenju alkoholizma. Nadledvična žleza je v glavnem neprepoznavna komponenta veliko vrst zdravstvenih težav, od motenj do resnih težav. 16% ljudi ima adrenalno utrujenost s hipoglikemijo, v resnici jih je 67%, če štejemo vse tiste z artritisom, astmatike, alkoholike in druge sorodne skupine.

V knjigi še piše, da medicinska stroka nima razumevanja za bolnike z adrenalno utrujenostjo, da krvni testi nič ne pokažejo in da po navadi dobiš recept za antidepresive ali napotnico za psihiatra.

DRUGI DEL- ALI IMAM ADRENALNO UTRUJENOST?
Vprašalnik je nekje na začetku, v angleščini.

Knjiga je taka:

Breda

Testi za adrenalno utrujenost, ki jih lahko naredimo mi sami doma ( internet).
(mogoče bo kdo pomagal s prevodom)

In Dr. Wilson’s book, Adrenal Fatigue , he lists 3 tests you can do at home to help determine if you have Adrenal Fatigue (or Burned Out Adrenals, as Dr. S calls it). This might be helpful for those who can’t afford a Cortisol test.

Test 1: Iris Contraction Test
Equipment required: chair, small flashlight, mirror, a watch (with a second hand), and a dark room.

In a darkened room, sit in a chair in front of a mirror. Holding the flashlight at the side of your head, shine it across one eye (not into the eye). Watch what happens in the mirror.

You should see your pupil contract immediately after the light hits the eye. The pupil will normally stay contracted, but if you have adrenal fatigue, the pupil won’t be able to hold its contraction and will dilate. This dilation will take place within 2 minutes and last for about 30-45 seconds before it contracts again. Time how long the dilation lasts and record it along with the date. Retest monthly as it serves as an indicator of recovery.

Test 2: Blood Pressure Test
If your blood pressure drops when you stand up from a lying position, this almost always indicates low adrenals. This can be measured with a blood pressure gauge (a sphygmomanometer), which you can buy at a drug store. Make sure to purchase the type that doesn’t require a stethoscope to take your blood pressure.

Make sure to do this test when you are well hydrated or it could give you a false positive. Lie down quietly for about 10 minutes, then take your blood pressure (while still lying down). Then stand up and measure your blood pressure immediately upon standing. Normally blood pressure will rise 10-20mmHg from standing up. If your blood pressure drops, you likely have adrenal fatigue. The more severe the drop, the more severe the adrenal fatigue.

Test 3: Sergent’s White Line
This is only present in about 40% of people with Adrenal Fatigue, but if the test is positive, it’s a “slam dunk” confirmation.

With a ballpoint pen, take the cap end of the pen and lightly stroke the skin on your abdomen, making a mark about 6″ long. Within a few seconds, a line should appear. In a normal reaction, the mark is initially white, but reddens within a few seconds. If you have Adrenal Fatigue, the line will stay white for about 2 minutes and will also widen.

Breda

Prehrana pri adrenalni utrujenosti:

http://www.adrenalfatigue.org/adrenal-fatigue-diet

Breda

New Report

Close