Najdi forum

Pozdravljeni!
Stara sem 25 let in za astmo se zdravim že od 10. leta, alergična sem tudi na cvetni prah trav, pršico, lesko, divji pelin. Od zdravil jemljem Xyzal, Avamys, Seretide 250, Berodual, Procoralan. Dolgo časa je bila moja astma stabilna, nisem imela nekih posebnih težav, Berodual sem uporabljala le redko. Letos nekje pred 2 mesecema pa se mi je stanje poslabšalo, takrat sem dobila prehlad in težave so se začele. Duši me ob naporu, ponoči se zbujam, večkrat moram uporabljat Berodual, stanje je res težko,osebna zdravnica mi je že dvignila odmerke Seretide na 2×2 vida na dan ampak stanje še ni optimalno, zato sem bila še pri pulmologu kjer so mi naredili spirometrijo, vrednosti so naslednje: VK 75%, FEV1 69%, Tiff. 78 %, PEF 72 %, sedaj jemljem še Singulair tbl , prosila bi vas za komentar spirometrije in mojega stanja in kdaj naj pričakujem da se stanje začne izboljševati kjub zvišanim odmerkom zdravil?
Hvala za odgovor in lep pozdrav.

Spoštovana,

se opravičujem za pozen odgovor-dopust brez interneta.

Vaša zdravstvena situacija je malce zapletena.
Niste povedali, zakaj prejemate Procorolan. To ni zdravilo za stmo ampak za srce.
Vaša pljučna funcjija (spirometrija) ni značilna za poslabšanje astme, ker ni obstrukcije. Za poslabšanje astme-ki je seveda možno- je vendarle nenavadno, da vam prejemanje visokega odmerka Seretide plus Singulairja ne pomaga. Če sem razumel prav, vam tudi po Berodualu ni kaj dosti bolje.Poslabšanje astme po virusni okužbi tudi ne traja 2 meseca.še posebej ne ob tolikšni količini zdravil.
Skratka- na podlagi vašega pisma sem mnenja, da je za hudo neurejeno astmo krivo nekaj novega. Nov sprožilec?. Ali pa da imate drugo, pridruženo pljučno (ali srčno?) bolezen.
Ščitnica? Kaj pa sinusitis?
Možnosti je kar nekaj. Ki jih boste razkrili in odpravili pri vašem izbranem družinskem zdravniku.

Lep pozdrav
prof.dr. Stanislav Šuškovič

prof.dr.Stanislav Šuškovič

New Report

Close