Najdi forum

pokojnina tretji steber

Nikjer ne najdem konkreten odgovor na vprašanje, ki muči mojega moža.

V službi so mu doplačali ti. tretji steber. 2/3 je vplačevalo podjetje, 1/3 je dodal sam. Podjetje je imelo sklenjeno pogodbo in so vsi zaposleni bili vključeni. Vplačila so trajala 7 let. Potem je moj zamenjal delodajalca. Sam ni vplačeval, pri novem delodajalcu se je priklopil novi pogodbi.

Tri leta ni več vplačil, denar se sedaj samo obrestuje. Ker je potekel tudi 10 letni rok, je začel razmišljat, da bi ta mirujoči paket pač izpraznil. Na kontu je sedaj skupno 6800€.

Veva da se plača dohodnina in davek na dobiček. Zanima naju, kateri davek in od katere osnove se plača.

Upam da sem bila dovolj jasna.
Hvala za odgovor.

Pozdravljeni,

kot gre razbrati iz vašega vprašanja, je vaš mož vključen v dodatno pokojninsko zavarovanja preko delodajalca. Navedena zavarovanja spadajo v drugi steber. Skladno z Zakonom o pokojninskem in invalidskem zavarovanju ima zavarovanec po 120-ih mesecih od vključitve v zavarovanje pravica do izplačila. Odvisno od posamezne zavarovalnice se lahko dogovorite za enkratno izplačilo ali izplačilo v obliki rente.

Pri izplačilu odkupne vrednosti zavarovanja v enkratnem znesku se izplača vrednost premoženja na osebnem računu, ki je zmanjaša za izstopne stroške (odvisno od posamezne zavarovalnice) in 25 % akontacije dohodnine. Hkrati se izplačani znesek in akontacija dohodnine upošteva pri napovedi za odmero dohodnine za leto, v katerem je izplačilo prejeto.

Lp,
Sanja

********************************** Sanja Čekić Adriatic Slovenica d.d. http://www.adriatic-slovenica.si https://www.facebook.com/Adriatic.Slovenica

New Report

Close