Najdi forum

Iščem službo vendar je ne dobim

Pozdravljeni!

Sem brezposelna mati dveh otrok. Z otroci živim od razhoda z izven zakonskim partnerjem sama v najemniškem stanovanju. Stroški so vedno večji, jaz pa se utapljam v dolgovih, ki so nastali še v času, ko sem bila v vezi. Izguba službe, neuspešno iskanje nove, pa sta me pahnila v totalen obup.

Danes sem si odšla urejati zadeve na banko (limit), ki ga imam žal, še iz časov, ko sem bila redno zaposlena in v vezi.
Ker sem v zadnjih mesecih ostala brez rednih prilivov, razen preživnine za otroka. se mi zna zgoditi, da mi bodo prvič, le tega zavrnili in posledično blokirali bančni račun.
Tako bom ostala brez slehernega dohodka.

Doma imam še nekaj že zapadlih neporavnanih položnic za najemnino, za elektriko za delovne zvezke in sicer drugi in tretji obrok, poračun za vrtec, položnice za glasbeno šolo, položnice za zavarovanje.

V stiski sem se znašla predvsem zaradi tega, ker nekaj mesecev nisem prejela otroškega dodatka, prejemala sem zgolj 49 evr denarne socialne pomoči. pred tem je nekako še šlo, da sem redno plačala vse položnice za najemnino, komunalo, smeti, šolo in vrtec, elektriko sedaj se je vse skupaj ustavilo.

Zaprosila sem za izredno denarno pomoč odobrili so mi jo v vrednosti 400 eur. S tem denarjem sem nakupila prehrambene izdelke,ker smo popolnoma izčrpali vse zaloge hrane, nekaj malega oblačil in plačala dve zapadli položnici za najemnino in elektriko.

Sicer se mi morda obeta služba v kratkem, iščem samo še preko poznanstev, ker drugače nikakor ne pridem zraven. Vendar to še ni nič dorečeno. Že dvakrat sem namreč v zadnjem letu in pol bila v situaciji, ko smo se že dogovorili za delo , potem pa sem v zadnjem trenutku ostala brez njega.

Obupana sem. Zavod me je po izgubi redne zaposlitve napotil na dodatno izobraževanje in sicer za 6. stopnjo izobrazbe. Obetala sem si boljše možnosti za ponovno zaposlitev, ker imam sedaj po novem poleg skoraj 8 let delovnih izkušenj tudi višjo izobrazbo. Vendar temu ni tako.

Postavljena sem pred nove izzive. Rada bi končno normalno zaživela, hodila na delo, se počutila vredno. Razmišljam, da bi zaprosila za pomoč Slovensko Karitas. Da bi mi pomagali poplačati morda drugi in tretji obrok za delovne zvezke za starejšega otroka in dve položnici , ki sta že zapadli eno za najemnino in eno za elektriko. Ostalo bom poizkušala nekako v normalnem roku poravnati sama. Sram me je, vendar druge rešitve enostavno ne vidim.
Hvala, ker ste me brali.

Spoštovana!

Nahajate se v res težki situaciji. In verjamem, da ste že kar malo obupani. Vse več je ljudi, ki se v teh časih in v tej družbi znajdejo na robu preživetja. Žal mi je, da se morate s tem soočati tudi vi… Je pa žalostno, da se tako dogaja in človek ob tem ostane skorajda brez besed. Vem, da niste nič konkretno vprašali, a vam vseeno želim, kaj napisati…

Tole pismo, ki ste ga napisali, le pošljite (s popravki glede na drugega naslovnika) še na Karitas. To ni nič sramotnega, če potrebuješ pomoč. Medsebojna solidarnost nas dela človečne (humane) in nas rešuje v težkih časih. Sedaj ste vi tisti, ki potrebujete pomoč. Nekoč pa boste morda lahko tisti, ki boste pomagali drugemu, mogoče boste enkrat lahko vi nekomu omogočili nabavo delovnih zvezkov… Že, ko boste imeli zaposlitev, bo drugače. http://www.karitas.si/index.php

Kar se tiče dolgov, bi bilo dobro, da se glede svoje stiske pogovorite z vsakim od upnikov posebej (vrtec, glasbena šola, zavarovalnica, banka…). Prosite jih za odlog plačila za določen čas, dokler ga ne boste zmožni poplačati. Na bolj uradne ustanove se s svojo prošnjo lahko obrnete kar pismeno, pripišite tudi svojo telefonsko številko.

Kako to mislite, da boste ostali brez slehernega dohodka, ker vam bodo blokirali račun? Ali vam ne bodo pustili nekega minimuma? Poskušajte se dogovoriti za postopno odplačevanje dolga, da vam ne bi trgali kar vsega.

Na svoji Občini se pozanimajte, če podeljujejo enkratne denarne pomoči v primeru izredne stiske.

Novih oblačil si v tej situaciji raje ne kupujte, ampak jih najprej skušajte dobiti rabljene preko Karitas, Rdeč križ ali Podarimo.si. Tudi za pakete hrane lahko prosite na Karitas in RK. Bolj odgovorno je prositi za pomoč, do katere si upravičen, kot pa da tega ne storiš, pa nimaš za plačilo osnovnih življenjskih stroškov (elektrika, najemnina). Morda obstaja možnost, da si s pomočjo na kakšni kmetiji, „prislužite“ kaj pridelkov.

Kar se tiče zaposlitve, je zelo pozitivno, da ste pridobili višjo stopnjo izobrazbe. In zdi se, da vam kar dobro kaže, če ste bili že nekajkrat čistu blizu tega, da bi vas zaposlili in ste sedaj zopet. Držim pesti za vas!

Če zaradi neplačanih najemnin ne boste več mogli ostati v stanovanju, pravočasno pokličite v katerega od materinski domov, da se bo našlo mesto za vas, preden ostanete brez strehe nad glavo: http://pelikan.karitas.si/materinski/drugi_prg.php

Verjamem, da ni enostavno, saj si prej verjetno niste sploh predstavljali, da se boste nekoč znašli v takšni stiski. A zavedajte se, da je to prehodno in da se boste postopoma že rešili teh dolgov. Niso se pa še toliko nakopičili, da bi zadeva postala neobvladljiva. Zato kar glavo pokonci in se ne sramujte, če potrebujete pomoč. Vsak jo kdaj.

Pa srečno!

Jana Metelko, dipl.soc.del.

Zavod Pelikan - Karitas Materinski dom 01/366 77 21 [email protected]

želim ti ,da najdeš službo.drži se !

Jana Metelko, hvala za vaš odgovor.
Na banki so mi pogledali čez prste, in mi podaljšali limit, čeprav nisem imela rednih prilivov. Ampak to je sedaj zgolj za pol leta. Želim se čimprej rešiti tega dolga, ki me samo obremenjuje.
Včeraj so me prestrašili, ker so mi omenili, da mi lahko v primeru, da mi limit ne odobrijo blokirajo račun.
Ker še nisem bila nikoli v podobni situaciji, sem tukaj odreagirala impulzivno.

Hvala vam še enkrat za vzpodbudne besede. Resnično si želim, da se stvari, končno obrnejo v smer, da bomo z otroci, lahko normalno zaživeli in mi ne bo potrebno prositi za pomoč.

Hvala in lep dan vam želim!

New Report

Close