Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Stomatologija Endodontija zdravljenje zob

zdravljenje zob

Pozdravljeni!

Imam dve vprašanji:
1. Je možno ponovno zdravljenje zob, ki ima krono z zatičem? Čeljustni kirurg je dejal, da ti ni tak problem, ker imam v zob en nepolnjen kanal. Iz zoba mi smrdi po gnoju, ker se mi je pred časom pojavila fistula.
Ker se baje čaka najmanj pol leta na tak poseg v LJ, me zanima, če se da iti kam samoplačniško.

2. ZGodilo se mi je, da mi je zobozdravnik (ne moj)odprl zob, vrtal po kanalih in istega dne zvečer polnil zob. Bolelo me je zelo in zob me sedj peti dan še vedno boli. Vstavil mi je neko posebno trdno polnitev kot pripravo za krono. A bo bolečina minila?

HVala in lep pozdrav.

Pozdravljeni,

Dva odgovora:
1./ Zdravljenje zob z cementiranim zatičkom je mogoče, odstranitev zatička je z sodobno tehnologijo je sicer tehnično zahtevno, vendar predvidljivo. Ključno vprašanje pri ponovnem zdravljenju torej ni odstranitev zatička, ampak smiselnost zdravljenja glede na obseg bolezni (velikost vnetja na vršku korenine, stanje obzobnih tkiv…). To je mogoče oceniti na osnovi RTG slike in kliničnega pregleda. Dobro je vedeti, da stopnja trenutnih težav (fistula, bolečina ) ne pove veliko o prognozi zdravljenja.
2./ Nekajdnevna bolečina bo posegu je običajna, močna bolečina 5 dni po posegu pa je že malo nenavadna. Ali bo zob nehal boleti, je v največji meri odvisno od tega, ali je bilo zdravljenje natančno opravljeno, pa tudi v teh primerih uspešnost žal ne dosega 100%. Okvirno oceno natančnosti zdravljenja nam daje RTG slika, ki jo vedno opravimo po zaključenem koreninskem zdravljenju.

Lep pozdrav,

dr. Igor Potočnik

New Report

Close