Najdi forum

Pozdravljeni!

Moja mami je stara 48 let. 2 leti že neprestano kašlja, zelo močno ji tudi hrope v prsih (slišiš, če stojiš zraven nje). Včasih se zgodi da jo kašelj ponoči zbudi in se več kot 1 uro izkšljuje. Predvidevam da ima KOPB.
Je nekadilka že 5 let, prej je MALO kadila. Ko gre po stopnicah ali v hrib se takoj zadiha.

Bila je že na več pregledih, najprej so rekli da ima bronhitis, sedaj pa ji na pregledu rečejo da je zdrava in da so njena pluča čista in zdrava. Kar seveda ni res, ker ji zelo močno hropi in kašlja vsak dan.

Zanima me kako naj ji pomagam? Saj je že zelo ubopana in se boji da ima kakšno resno bolezen.

Hvala za vaš odgovor in trud.

Lp

Spoštovana,

seveda bo treba-in to hitro-poiskati vzrok za težave, ki vašo mamo tako pomembno mučijo!
Saj bodo po mojem prerpičanju zadoščali zelo enostavni diagnostični posotopki-spirometrija z bronhodilatatornim ali pa metaholinskim testom (izbira je odvisna od osnovne spirometrije), slikanje pljuč v dveh projekcijah, osnovne krvne preiskave ter morda EKG in ultrazvok srca. Diagnoza bo lahko postavljena v nekaj urah.
Kam? Svetujem k specialistu pulmologu.Ki je brez čakalne dobe!
Kaj bi lahko bilo vaši mami seveda ne vem. Vendar KOPB skoraj gotovo ni. Bistveno bolj verjetna je astma. Astma ma zelo variabilen potek, enkrat je vse OK, drugič pa zelo hudo. In morda so vašo mamo slučajno pregledovali v fazi umirjene astme. Ne morem obenem izključiti možnosti srčnega popuščanja. Je še precej drugih, vendar dosti redkejših bolezni, ki povzročajo takšne težave, kot jih ima vaša mama. Ki pa jih načeloma zna razkriti vsak zdravnik specialist pulmolog.

Lep pozdrav
prof.dr. Stanislav Šuškovič

prof.dr.Stanislav Šuškovič

New Report

Close