Najdi forum

Dober dan,

Vljudno prosim za nasvet. Stara sem 57 let in že nekaj mesecev trpim za pekočimi bolečinami v nožnici. V tem času sem večkrat kontrolorala urin, ki je bil razen enkrat, vedno negativen, kar nekajkrat sem bila pri ginekologinji in dobila Vagifem, Gyno-daktarin svečke, Elforal antibiotik, hladilno mazilo v kombinaciji z diprosone kremo, nasvet, da si kupim Cicatridina svečke …to situacija je več ali manj skoraj vedno enaka. Včasih je ta pekoča bolečina zelo huda, drugič gre za nekakšno skelenje ali neprijeten občutek, včasih traja ves dan, drugič se pojavlja pretežno v popoldanskem času, včasih začutim, da se pojavi po uriniranju. Bila sem tudi pri dermatovenerologinji, ki me je kar razočarala, moje spolovilo si je ogledala od daleč ter težave označila kot enostavno vnetje (tudi ginekologinja ni nikoli opazila nič posebnega, vendar mi je vseeno predpisala vsa zgornja zdravila) ter mi svetovala Borax svečke in Colorex kremo. Pričakovala sem, da bi mi morebiti naredila kakšen test sluznice…ali me morebiti usmerila kam naprej.
Prav tako sem na internetu zasledila, da obstaja bolezen vulvodinija, za katero so značilne pekoče bolečine, vendar je opredeljena kot zelo redka in za katero še ni zdravila (razen antidepresivov). Naj dodam, da nosim bombažno perilo, perem brez mehčalca, umivam se z vodo ter izjemoma s kamilico ali hrastovim lubjem. Verjamem, da nisem edina s temi težavami, samo o tem se težko govori.
Zanima me vaše mnenje. Kaj bi vi svetovali pacientki z mojimi težavami?

Hvala vnaprej za vaš odgovor in lep pozdrav.

Spoštovani,

dermatovenerologi zdravimo bolezni kože, vključno s tistimi, ki se manifestirajo na vidnih sluznicah, ter spolno prenosljive okužbe. Težave z nožnico, če na sluznici zunanjega spolovila ni znakov bolezni, sodijo na delovno področje ginekologa. Kot ste prav pomislili, gre lahko pri bolečinah brez zunanjih vidnih znakov bolezni za vulvodinijo, ki je nevrološka motnja. Najboljši nasvet, ki vam ga pri vaših težavah lahko dam, je da se svojo ginekologinjo posvetujete, ali bi vam koristila napotitev k nevrologu. Verjamem, da ste po neuspešnih terapijah že razočarani in naveličani, ampak del diagnoze vulvodinije je tudi “z izključevanjem” drugih bolezni, kar poteka tudi tako, da ugotovimo neučinkovitost drugih terapij. Če težave vztrajajo, se je vedno najbolje vrniti k zdravniku, ki vas že pozna, tudi če se vam zdi, da ni napredka. Vračajoči se pacient je tudi za zdravnika znak, da je treba razmišljati o redkejših boleznih, na katere ne pomislimo takoj, in o morebitni napotitvi k drugemu specialistu.

Lep pozdrav,

Vesna Tlaker Žunter, dr. med., zdravnica specialistka dermatovenerologije Dermatovenerološka klinika, Univerzitetni klinični center Ljubljana Medicinski center Medartis Nova Gorica, http://www.medartis.si/ Estetika Medartis, Ljubljana, http://www.estetika-medartis.si/

Pozdravljeni, tudi jaz imam identične težave kot gospa tisa99, vendar pri meni zadeva traja že več kot leto dni (stara sem 31 let). Da ne omenjam vseh možnih oralnih in vaginalnih zdravil, ki mi niso pomagala, moja G. me je napotila k dermatov., kjer so me testirali za SPB (vse NG), nato pa sem dobila napotnico za ginekol. kliniko v Lj., bila že na enem pregledu in ponovno dobila Vagisan in Dalacin (žal ni sprememb)….tudi jaz pri sebi sumim na vulvodinijo, čez par dni imam posvet pri ginekologinji in bom videla, kako naprej….

Ne morem verjeti, morda je to vzrok tudi mojih problemov, sicer imam pogosta vnetja vagine prav tako mehurja, tako da me kronično VEDNO peče in boli zadnjih 6 let, pa in nihče od ginekologov ne razume mojih skrbi, saj so prepricani da je to samo v glavi.

Ja seveda, ko imam vsake 3 mesece vnet mehur, vsake 2 meseca pa neke bakterije, ki pridejo od nevem kje, sam spolnih odnosov zadnjih 6 let zaradi teh razlogov sploh nimam, kako je to v glavi, ce je vse na papirju, da je res temu tako.

V glavnem obupala sem čisto, potem pa tole preberem, dobro, mogoce je to, sam spet,ni zdravil in ne vedo zakaj pride, ja supr res

Pozdravljeni,

če sem prav razumela imate pogosta vnetja nožnice in mehurja, a povzročitelja ne najdejo? Lahko poskusite spremeniti oz. izboljšati naravno floro s kakšnimi vaginaletami, kot so Gynophlus, VagiC, Alkagyn. Hkrati morate paziti na prehrano. Nič sladkorja, mlečnih izdelkov. Paziti je treba tudi pri higieni. Ne izpirajte nožnice, uporabljajte le intimno milo, uporabljajte bomobažno spodnje perilo. Poskusite rešiti problem na začetku :-).

*** Lep pozdrav, Urška Bizjak Ogrinc Juna d.o.o. http://www.juna.si

Pozdravljene, jest imam diagnosticirano vulvodinijo in lahko iz prve roke povem, da nima veze ne prehrana, ne svečke, ne probiotiki in še kaj podobnega. Pri meni se je začelo z vnetji mehurja. Po vsakem spolnem odnosu sem dobila vnetje mehurja, ter pred tem tisto zoprno pekočo bolečino in krče v trebuhu. V treh letih sem obiskala vse specialiste, kar je možno in na srečo so potrjevali samo to da sem zdrava in da z menoj ni nič narobe. Toda tegoba vnetij ter bolečine še zmeraj vztrajala. Da ne omenim še koliko denarja sem zapravila za akupunkturo ter bioresonančne terapije, ter ob tem vztrjala ob strogih dietah. Ni bilo haska, samo prazna denarnica.
Na srečo imam čudovito ginekologijo, ki jo po vsem času-treh letih, končno napotila do predstojnice ginekologije v eni izmed večjih bolnišnic, ki mi je po enourno pregledu ter pogovoru diagnosticirala tole nevšečnost.
To je bolezen, po mojih izkušnjah, ki jo je potrebno zdraviti večplastno. Ponavadi gre tu bolj kot ne za psihosomatiko, ter fizioterapijo predela kjer je locirana bolečina.
Zadeva je bolj kot ne nevrološka, saj v mojem primeru, katero vzpodbudijo centri iz možganov, kjer je zapisana neka travma.
Tako da trenutno delam na tem, da zadevo skušam najprej sprejet kot del mojega življenja ter jo ozdravit z novim dojemanjem, z ogromno dela na sebi in seveda s pomočjo partnerja, ki mi nudi tudi velik support. In rezultati se kažejo…zaenkrat so izvenela vnetja, kar je nekaj neverjetnega po vseh letih…bolečina se pa časovno krajša.
Upam, da grem v pravo smer…..

lpT

Tudi sama imam problem, sumim na vulvodinijo. Pri meni gre za to, da potem ko grem na malo potrebo zacne nekje spodaj (mehur, noznica) pecti. Vnetje ni, mene voda pece. Pri ginekologu je bil nekoliko slabsi bris po porodu. Zdaj me pa ze vec kot 3.5 mesece boli. Najhuje jd ponoci ko grem lulat, saj ponoci ne pijem tekocine. Imela sm ze citratdina svecke pa lasepton kremo, canesten ne pomaga kaj

Spoštovani,
to kar opisujete, ni vulvodinija ampak kvečjemu uretritis (vnetje, oziroma boleča sečnica). Preveriti velja osnovno stanje urina, v primeru, da ni urinske infekcije, pa bi bilo smiselno pomisliti tudi na klamidijski uretritis, ki se ga z običajnimi preiskavami ne da dokazati.

mag. Stanko Pušenjak, dr. med., specialist ginekolog in porodničar; Lepo prosim uporabljajte iskalnik! Samoplačniški UZ pregledi v nosečnosti: GSM 051 321224 nuhalna svetlina, morfologija ploda, preverjanje plodove rasti in ocena stanja pri tvegani nosečnosti, merjenje pretokov skozi različne žile ploda in popkovino, merjenje materničnega vratu, posveti v nosečnosti, npr. o porodu pri medenični vstavi, dvojčkih.

New Report

Close