Najdi forum

Naslovnica Forum Življenjski slog Pravo in zavarovanja Pokojninsko zavarovanje Nasvet tedna: Zakaj le 10 odstotkov?

Nasvet tedna: Zakaj le 10 odstotkov?

Strokovnjaki za varčevanje in vlaganje menijo, da je 10 odstotkov od prihodkov minimalno, kar bi moral mesečno privarčevati vsak prejemnik dohodkov. Za realizacijo zahtevnejših ciljev pa je treba 10 pomnožiti z dve, tri ali štiri.

Vitja Matijašič
…………………………

Kako začeti varčevati in kako nadaljevati plemenitenje prihrankov, da bo čez leta na začetku skromen kupček narasel v upoštevanja vredno vsoto? Še preden začne posameznik razmišljati, kam vložiti prihranke, jih mora seveda najprej nekaj ustvariti in jih nato povečevati z rednimi svežimi vložki iz dela prihrankov.

Kolikšen odstotek prihodkov prihraniti?

Ljudje smo si različni, nekateri zaslužimo več, drugi manj. A ne glede na višino mesečnih prihrankov strokovnjaki za vlaganje menijo, da je 10 odstotkov minimum, ki bi ga moral privarčevati vsak zaposleni. »Za uresničenje zahtevnejših ciljev, na primer za nakup stanovanja, dodatno izobraževanje, priboljšek k pokojnini, je 10 odstotkov premalo. Če je mogoče, je za take cilje, ki so časovno oddaljeni 10, 20 let ali celo 40, treba varčevati več, kolikor pač dopuščajo razmere,« pravi Matej Tomažin iz družbe KD Skladi.

Ali lahko varčujemo več?

Je to realno? »Je,« pravi Matej Tomažin. »Vendar pa je treba pred začetkom varčevanja sprejeti trdno zavezo. Pri varčevanju ne gre le za varčevanje v smislu kopičenja denarja. Varčevanje je tudi način življenja. Načinov varčevanja je zelo veliko, največkrat pa gre za majhne, drobne oblike varčevanja. Če se zamislimo, jih zapišemo in seštejemo, bomo presenečeni, kaliko možnosti imamo vsak dan. Načrtno varčevanje je vsekakor pot, da del dohodka, ki bi ga sicer namenili za najrazličnejše drobne stroške, zberemo in vložimo v dolgoročnejše cilje. Vsi, ki želijo varčevati, naj si predstavljajo, da gradijo svojo finančno piramido. Vseeno v katerem dohodkovnem razredu so. Vsakdo mora najprej poskrbeti za stabilnost, če pride do kakšnega presenečenja. Treba si je ustvariti denarno rezervo, zavarovati premoženje in nosilce dohodkov v družini, potem pa je treba preučiti možnosti za postopno, vendar pa redno varčevanje

Možnosti oziroma oblik varčevanja je veliko. Najpogostejša oblika je seveda bančni depoziti, ki pa imajo na dolgi rok pomanjkljivost – komajda lovijo inflacijo. Precej možnosti ponujata dva različna produkta: varčevanje v skladih in naložbeno življenjsko zavarovanje Fondpolica, ki združuje varčevanje in življenjsko zavarovanje.

Več o Fondpolici si lahko preberete tukaj[/url].

Lep dan,
Sanja

********************************** Sanja Čekić Adriatic Slovenica d.d. http://www.adriatic-slovenica.si https://www.facebook.com/Adriatic.Slovenica

New Report

Close