Najdi forum

proteza

Spoštovani,

staro mamo (88) je pred enim letom obsežna možganska kap. Nekaj časa smo ji še poskušali vstavljati protezo, vendar smo, ker jo je le-ta zelo motila, z vstavljanjem prenehali. Zobozdravnica je tudi omenila, da se obraz po kapi spremeni in, da je normalno, da ji proteza ne ustreza več. Ker si je po kapi dokaj opomogla se že nekaj časa trudimo, da bi ji uredili spodnjo protezo. Njena zobozdravnica pravi, da ona tega ne more narediti in, da po kapi lahko naredijo oz. popravijo protezo le specialisti protetike. napotila nas je do gospe v Slovenj Gradec, ki pa je šla v pokoj. Zanima me ali je res potrebno, da to opravi zgolj specialist in, če to drži, če mi lahko navedete kakšnega v okolici Celja.

Hvala.

Pozdravljeni,

spodnjo protezo lahko naredi vsak zobozdravnik. Verjetno je vaša zobozdravnica presodila, da ima vaša stara mama težko stanje za izdelavo stabilne spodnje proteze (to je pri spodnji protezi vedno problem, od oblike sp. čeljusti in aktivnosti mišic je odvisno ali večji ali manjši) in je predlagala specialista, ki bo znal bolje izkoristiti vsak kvadratni milimeter sluznice za podporo protezi.
Naj še pripomnim nekaj k spodnjim protezam: po strokovni doktrini je minimalna oskrba brezzobe zgornje čeljusti totalna proteza, spodnje pa totalna proteza podprta z dvema implantatoma. Doktrina ZZZS pa s strokovno doktrino dostikrat ne sovpada. To je le za v razmislek o možnosti dodatka dveh implantatov pod spodnjo protezo, če je to finančno vzdržno.
Pa še to: če ni dolgo tega, kar je stara mama dobila novo protezo (nekaj let) se lahko staro tako obnovi, da je kot nova (podlaganje in eventuelno zamenjava zob)
LP

Spoštovani,

hvala za odgovor. Zobozdravnica stare mame ni pogledala ampak nas je takoj poslala naprej. Očitno se ji s tem ne da ukvarjati. tako, da, če osebni zobozdravnik tega noče narediti je verjetno edina rešitev specialist ali kako?
Bi pa povedala, da ima stara mama že od nekdaj težave z nošenjem spodnje proteze in smo leta 1992 našli enega prvih dr v Londonu, ki je že delal implatate in ji jih je naredil v celoti zgoraj in spodaj. Na koncu je bilo po nekaj letih potrebno iti nazaj vse skupaj odstraniti, ker so se pričeli meziti in jo je bolelo ( v lj so rekli, da verjetno, ker ima premočno kislino)…tako, da nam pride v poštev samo navadna proteza.

Hvala.
Lp

Pozdravljeni,

kar se tiče zobozdravnice, je verjetno presodila, da sama ne more narediti bolje in vas je zato poslala naprej. Kar pa se tiče implantatov, ki jih je imela vaša sorodnica, pa takole: implantate se izgubi po tem, ko so enkrat vraščeni in vsaj leto in pol v funkciji, izključno samo zaradi izredno redkega zloma ali pogostejšega vnetja obimplantatnega tkiva. Kislina pri tem nima nič. Morda pa je imela zatičke na zobeh in so zobje pregnili….drugače si tega ne znam razlagati. Angleški izraz za zatiček je post, za implantat pa implant. Morda gre tu za nesporazum.
V vsakem primeru vam bo vaš bodoči izbrani zobozdravnik lahko vse razložil. Vsekakor pa izberite nekoga, ki zna delati tudi z implantati.
LP Andreja

Spoštovani,
samo, da pojasnim…stara mama je imela implatate, kaj dejansko je pa šlo narobe pa res ne vem…takrat je bil to velik poseg, tudi precej drag in boleč, glede na to, da jih je imela v celoti, spodaj in zgoraj (ne samo 2 na katerih bi stala proteza-menim, da bi to bilo veliko bolje)…ko so se čez dve ali tri leta pričeli majati so jo poslali v lj do enega specialista…takrat to v Slo še ni bilo tako znano in niso najbolje vedeli kaj storiti..kjer so ji komaj uspeli enega najbolj vnetega odstraniti, za ostale je pa morala iti nazaj v London.
Hvala za nasvet, upam, da najdemo ustrezno osebo.

New Report

Close