Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Pediatrija Neonatologija uz kolkov

uz kolkov

Lepo pozdravljeni!

Tri dni po porodu so hčerki naredili ultrazvok kolkov. Rezultat je bil desno II.a (54), levo II.c (46). Seveda sva dobili abdukcijsko opornico in imava kontrolo pri ortopedu čez 3 tedne. Zanima me, kako hudo je s kokli? Sploh ne poznam lestvice in ne vem kaj pomeni II.c. Tudi prva hčerka je pred dvema letoma imela oba kolka II.a in sem jo široko povijala 3 mesece. Po treh mesecih je bilo ok.

Zamina me, kakšna mora biti oznaka za kolk, da ni več potrebno nositi opornice? Koliko nam manjka do tja, od II.c? Ali je možno, da se v našem primeru, v treh tednih toliko popravi, da ne bo več potrebno opornice?

Najlepša hvala za odgovor že vnaprej.

Lp itz Celja, Nataša.

Spoštovana,

v zadnjem desetletju se v zgodnji (kar pomeni v 1. letu) prepoznavi prirojene – razvojne displazije kolkov s pridom uporablja ultrazvočni pregled kolkov in meritve kotov, ki jih oblikujejo med seboj posamezni deli kočnega sklepa po Grafu. Na osnovi razmerij ocenjujemo kolke novorojenčkov (prve štiri tedne) in dojenčkov (praviloma do starosti 6 mesecev) z ocenami od I do IV. Ocena I a ali b pomeni povsem normalen in zrel kolk. Ocena II (a, b, c) pomeni v bistvu nezrel kolk – bodisi zaradi “napačnih” kotov bodisi zaradi težje ocene na račun premalo zakostenelih delov sklepa – kosti. Šele oceni III in IV sta “sinonim” za pravo prirojeno displazijo kolkov in zahtevata takojšnje ukrepanje.

Kako poteka dozorevanje in preoblikovanje kolčnega sklepa prav tako spremljamo z UZ pregledom. Žal tu ni linearnega spreminjanja, ki bi mogočalo napoved, kako dolgo bo potrebno, da se bo kolk povsem normaliziral – oziroma, ali obstaja tveganje, da se razmere celo poslabšajo. Vsak dojenček in vsak kolk je lahko v tem drugačen. Res pa drži, da se večina kolkov “normalizira” v 3-6 mesecih.

Vi že imate izkušnjo nezrelih kolkov – in zelo verjetno je, da bo tudi pri tem otroku potek enak. Da bo torej kmalu vse v mejah normalnega. Do takrat pa se držite navodil, ki jih dobite od pediatra oziroma ortopeda – to je pravzaprav tisto edino in najboljše, kar lahko storite sedaj.

Lep počitniški pozdrav,

****************************************** Dr. Lilijana Kornhauser Cerar, dr. med.

Spoštovani,

nedavno smo bili na pregledu pri ortopedu, ki je našemu trimesečnemu sinu predpisal 24 urno nošenje opornice, pri čemer je v izvid zapisal UZ kolkov: levi b.p., desno povečan nagib acertabula 1B, robova acetabula še zaobljena.

Ker imamo kontrolo šele čez 2 meseca ob konstantnem nošenju abdukcijske opornice nas zanima ali je stanje kolkov našega dojenčka resno? Poleg tega imamo težavo kajti dojenček z opornico nikakor nemore spati (tako podnevi kot ponoči) in smo nošenje opornice ponoči opustili. Kaj menite, morda priporočate v tem primeru široko povijanje?

Lep pozdrav in najlepša hvala za nasvet.

Spoštovana,

zakaj je vaš ortoped ob takšnem, skoraj normalnem izvidu, predpisal nošenje opornice, mi ni jasno in mi “ne gre skupaj” z navodili ljubljanskih ortopedov in slovstvom.

Vendar je vseeno najbolje, če se navodil držite – nikakor ne priporočam, da bi opornico opustili in jo nadomestili s širokim povijanjem (ki pa je dokončno opuščeno, ne glede na oceno kolka ob UZ pregledu).
Še najbolje bo, če boste vprašanja, ki ste jih postavili meni, postavili ortopedu, ko bo naslednjič pregledal vašega dojenčka.

Lep pozdrav,

****************************************** Dr. Lilijana Kornhauser Cerar, dr. med.

Pozdravljeni, ali je smiselno pridobiti še dodatno mnenje kakšnega ortopeda, glede na to, da nam je na današnjem UZ kolkov zdravnik dal abdukcijsko opornico.

Zapis v izvidu:
Gibljivost kolkov in stopal primerna. Povečan nagib acetabulov, desno več. Dobi abdukcijsko opornico.

Hvala za odgovor.

Spoštovana,

predvidevam, da vam je abdukcijsko opornico itak predpisal ortoped, ki je na področju nestabilnih kočkov pri dojenčku izkušen.

Če to morda ni bil ortoped, je “drugo” mnenje vsekakor koristno in umestno.

Pozdrav,

****************************************** Dr. Lilijana Kornhauser Cerar, dr. med.

Spoštovana,
UZ kolkov so deklici naredili (nimam pojma zakaj), ko je bila stara 5 dni in sicer, ko sva bili sprejeti na pediatrično kliniko zaradi bakterije. V odpustnici mi piše: presejalni testi F/TSH in TEOAE so bili opravljeni v porodnišnici, pri nas smo opravili UZ kolkov, desno je 1A, levo 1A. Me pa sedaj zanima ali je ponovni UZ kolkov ponovno potreben pri šestih tednih, saj sva dobili napotnico od pediatra. Se kolki z rastjo še spreminjajo? V ZD Šiška so mi rekli da imajo vse termine zasedene, da naj pokličem v porodnišnico (kar mi še bolj odgovarja), v porodnišnici se mi pa že cel teden oglaša telefonski odzivnik.
Lep pozdrav
Katarina

Spoštovana,

“presejalni” UZ kolkov takoj po rojstvu (torej pri VSEH novorojenčkih) smo po priporočilih ortopedov v ljubljanski porodnišnici opustili – iz razloga, da je vsaj tretjina kolkov še nezrelih (da jih torej ne moremo oceniti z 1A), kar pogojujeje ponovne preglede – in s tem povezano nelagodje staršev, ki “nezrelost” jemljejo kot nekaj patološkega. Zato svetujemo, da se UZ opravi ob 6 tednu starosti, ko je “lažno pozitivnih” izvidov le še kakšnih 5%.

V mnogih slovenskih porodnišnicah UZ kolkov še vedno delajo v prvih dneh po rojstvu – malo zaradi “tradicije”, malo tudi zato, ker imajo veliko časa za mnoge dodatne preiskave (tudi zato, ker ZZZS menda še vedno plačuje takšno podvojevanje pregledov). Nekaj podobnega velja tudi za KO za neonatologijo na Pediatrični kliniki, kjer naredijo ob isti diagnozi bistveno več preiskav kot jih npr. pri nas. Ali je to dobro ali slabo, ali smo mi (pre)poceni ali oni (pre)dragi, je seveda tematika za razpravo. Dejstvo pa je, da v Ljubljani s kliničnim pregledom kolkov po rojstvu in ciljanim UZ pregledom (le pri tistih, ki imajo obremenilno družinsko anamnezo, ki so bili rojeni v medenični vtsavi, ali smo ob pregledu ugotovili nestablnost – izpahljivost kolkov, kar so ne nazadnje tudi mednarodna in nacionalna priporočila “stroke”) nismo “zgrešili” nobenega otroka z razvojno nepravilnostjo kolkov.

Če so UZ pregled naredili in je izvid IA (normalni, zreli kolki), ni nobene potrebe po ponovnem pregledu ob 6. tednu – razen, če je to vaša želja – ali navodilo izbranega pediatra. Zreli kolki brez kakšne hude bolezni (npr. vnetja v sklepu) ne morejo postati nezreli ali patološki.

V naši ambulanti dela ena sama dipl. medicinska sestra – Mira Kočar, ki v času praznkov (ko je praviloma na intenzivni za novorojenčke več dela kot običajno in zaradi dopustov in nepredvidenih bolezni vedno manjka osebja) pride pomagat na svoje prejšnje delovno mesto (prej je bila glavna medicinska sestra EINT), zato je v ambulanti le odzivnik. Zanesljivo pa se boste lahko naročili po 2. 1. – če boste to seveda želeli.

Srečno,

****************************************** Dr. Lilijana Kornhauser Cerar, dr. med.

New Report

Close