Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Čutila Optika dioptrija pri sončnih očalih

dioptrija pri sončnih očalih

Lep pozdrav!

En teden nazaj sem bila pri okulistu in ker se mi je vid poslabšal, sem si kupila nova korekcijska očala in sončna očala z dioptrijo. Imam dioptrijo na enem očesu -1.50 in na drugem -1.75. Na obeh imam cilindre- -0.50. Korekcijska so vredu, vse štima. Ko sem dobila sončna očala, piše na listu z garancijo nekaj kar mi ni jasno:
1. dioptrija je na obeh očesih povečana za -0.50(torej je dioptrija -2.00 oz. -2.25). Je to prav? Je rekla optičarka, da se poveča dioptrijo za -0.50 zaradi postopka barvanja.
2. Cilindre imam -0.50, piše pa +0.50. Na obeh očesih.

Naj povem še, da me ob nošenju sončnih očal grozno boli glava. In to ni tisti glavobol, ko dobiš očala. Traja namreč že več časa. Ko sem odkrila potencialno napako, sem sončna očala nehala nosit. So se zmotili v optiki ali je tako prav?

Po tem kar sem uspel razbrati iz vašega pisanja, je samo problem v različnem zapisu dioptrije na vrečkah stekel (in tu pride do klasične napake pri strankah, saj mislijo da je diptrija drugačna). Dioptrija se lahko zapiše na dva načina z + cilindrom in – cilindrom. Pri prvem zapisu se pač zato morajo vrednosti dvigniti, da ustrezajo dioptriji. Najbolj me moti to, da vam to optičarka ni znala razložit in da to meša z barvanjem (sedaj lahko vidite, da je med optiki veliko razlik v znanju).

To, da vas glava boli, mora biti drugi vzrok, preverite še vaša očala drugje.

Lp.

New Report

Close