Najdi forum

prosim za razlago izvida

Pozdravljeni
Prosim vas za razlago izvida za hčerko staro 8 let-čim bolj po domače prosim lepo

status:afrebrilna,neprizadeta,valgus kolen,leže razdalja 6 cm,pri polni ekstenziji pa se poveča,relativna laksativnost kolateralnih ligamentov na decimeter.nevrološko b.p.,refleksi živahni,opiše bolečine v L/S prehodu,povdarjena lumbarna lordoza

RTG L/S: istmična spondiloliza L5,vidna boljše v polstranskih posnetkih,motnja osifikacije tudi na transverzu L5 desno,posteriorni elementi in spinuzusi b.p.

naročili so nam normalne dnevne aktivnosti,izogibanje ekstremom(jahanje,akrobatiko,gimnastiko,..)in kontrole periodično-prva v oktobru za mnenje specialista o morebitni aplikaciji mavčnega steznika.

prosim za vaše mnenje-hčera je od 3 let do 6 let plesala,hodila na dolge sprehode,bila planinka cicibanček,…potem pa je pričela govoriti o bolečinah v nogah,predelu ledvenega dela in hrbtu,ponoči se je po naporu premetavala in včasih celo,postala je veliko bolj počasna,težko telovadi,v šoli imamo dogovor da presodijo kaj ja in kaj ne-sem zelo zaskrbljena in ne vem kaj naj
prosim za razlago
hvala vam

Spoštovani !
Iz kliničnega opisa je razvidno , da ima hčerka tako imenovana kolena na X, v ostalem pa da je prisotna ohlapnost stranskih kolenskih vezi.
RTG obdelava pa pokaže dokaj nenavadne spremembe za njena leta.
Glede na opis težav, bi lahko imela juvenilni idiopatski artritis- smer spondiloartritis. V kolikor imate sama ali vaš mož podobne težave, ali so te prisotne v prvem kolenu je diagnoza bolj verjetna, prav tako v primeru, če je v družini prisotna luskavica, kronične črevesne bolezni.
Možna razlaga je tudi hitra rast otroka, tedaj se hrbtenica hitreje razvija kot mišice, ki so zaradi tega krajše in močno boleče. Vsekakor pa svetujem dodatno diagnostiko pri pediatričnih revmatologih na pediatrični kliniki v Lj.
Lp, dr.Sinožić

New Report

Close