Najdi forum

Alternativni pogrebi

Še do nedavno smo imeli na izbiro le dve vrsti pogreba. Svojca smo lahko pokopali v krsti ali pa v žari. Današnja situacija je popolnoma drugačna. Poznamo (že uveljavljen) raztros pepela, pokop na dnu morja, spominsko drevo itd.

Če bi lahko izbirali karkoli … na kakšen način bi se želeli posloviti?

Defenitivno raztros pepela. Prideš svoboden odideš svoboden!

Res je… tudi jaz osebno sem za raztros nekje na morju. Tako bi družina ob obletnici šla na izlet na obalo.. obujati lepe spomine… Se mi zdi, da je precej manj boleče, kot pa iti na grob in tam v tišini čepeti ob grobu.. Raje izberem izlet.

Kaj pa je to “spominsko drevo”? To mi ni znano. Ali lahko zvem kaj več?

Lp, ela s

Spominsko drevo je eden od eko pogrebov, pri katerem pepel od pokojnika pomešamo z zemljo in posadimo drevo.

Če Vas podrobneje zanima spominsko drevo, si lahko preberete na našem spletnem portalu članek na to temo:
www.pogreb-ni-tabu.si[/url]

Jaz osebno bi najraje imela takšen spomin nase ali na svoje najdražje. Tako bi se lahko vsakič ko bi začutila, naslonila na deblo drevesa, počivala v senčki in dihala …
Upam, da bo kmalu kaj taekga dovoljeno tu pri nas. Čas bi že bil, da si lahko sami ustvajramo in izbiramo spomine in mesto počitka.

Vaš portal dobro poznam, ker sem večkrat iskala informacije o verskih pogrebih. Alternativni pogrebi so zanimivi, moderni. Mislim pa, da bo potrebno še veliko časa preden to postane vsakdanjik kot so recimo verski pogrebi. Lepo se sliši, da te raztrosijo v morje ali da iz pepela naredijo spominski diamant, a meni, ki sem muslimanka to seveda ne pride v poštev. Vem, da me bodo moji svojci pokopali na muslimanski način in mogoče na vašem portalu ravno manjkajo svetovalci iz verskih skupnosti. Tudi sama imam ogromno vprašanj o tem. Ko je moja babica umrla, ženske nismo smele na pogreb. Na vašem portalu sem iskala informacijo o tem. Zanima me zakaj ne smejo. Meni se pač to zdi malo nepošteno a verjamem, da verjetno obstaja nek temeljen razlog zakaj ne. Mogoče vi veste?

Lp,
Ajša

Pozdravljena Ajša,

imamo pogodbo o sodelovanju z Islamsko skupnostjo v Sloveniji. Najbolje bo, da se obrnete na njih, ker vam bodo podali bolj strokoven odgovor. Ta forum je bil šele pred kratkim ustanovljen. Povabili bomo k sodelovanju tudi vse ostale strokovnjake in upamo, da se nam bodo v bližnji prihodnosti priključili.

LP,
Elvina

Bi bilo možno, da bi namesto raztrosa v morje spustiti vodotesno žaro pokojnega na dno morja?

Žal to ni mogoče. Možen je samo raztros pepela.

Tudi ekipa Pogreb ni tabu podpira vse možne alternativne pogrebe vendar se v naši preljubi Sloveniji nihče ne ukvarja preveč na tem področju. Težko je karkoli spremeniti, še zakon o pogrebni in pokopališči dejavnosti je iz 80ih let.

Zaenkrat mislim, da to ni možno, bomo pa vseeno malce povprašali okrog.

New Report

Close