Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Čutila Optika Hitro slabšanje vida?

Hitro slabšanje vida?

Pozdravljni, stara sem 52 le in nosim očala za gledanje na blizu in branje 4 leta. Začela sem z dioptrijo 0.75. Pred letom dni sem začela nosit 1.00, že čez pol leta pa 1.25, vse izmerjeno in pregledano pri zdravniku – specialistu za oči. Sedaj me spet bolijo oči in zdi se mi da se mi je vid spet poslabšal. Zdravik mi je že takrat rekel da se mi nekako prehitro slabša in mi priporočal nekatere preizkave krvi, ki so bile v redu.

Kakšno je vaše mnenje? Naj spet obiščem okulista?

Sicer je to spreminjanje dioptrije v teh letih normalno (statistično gledano, po krivulji, ki jo imamo), da pa boste bolj sigurni, vseeno obiščite drugega okulista, da dobite še drugo mnenje.

Lp.

Pozdravljeni,

zadnje leto se mi vid na daljavo zelo hitro slabša. Očala nosim že od osnovne šole. In se mi od takrat dioptrija ni kaj veliko spremenila (0,5). Na vsaki dve leti sem šla na pregled. Nazadnje december 2013, ko sem opazila, da zelo slabše vidim! Okolist mi je predpisal stekla L 1,00 in D 1,25 (prej: L 1,0 in D 0,75). Ker z novimi stekli nisem dobro videla, sem se čez 14 dni vrnila. Rekli so mi, da se pač moram navadit, glava me ni bolela, samo videla nisem jasno z njimi. S časoma sem opazila, da še slabše vidim, tako sem se julija 2014 ponovno odpravila na pregled. Takrat mi je okolist povedal, da mi je nazadnje predpisal manjšo dioptrijo od dejanske (berem, da bi naj bilo tako tudi prav, vendar hkrati je v brošuri pri njih pisalo, da se to ne sme početi, saj lahko pride do dodatnega poslabšanja vida). Tako mi je predpisal dejansko dioptrijo 1,5 in 1,75, in še dodal, da pa se je malce poslabšala od nazadnje izmerjene dejanske dioptrije – decembra 2013 (torej v 2,5 letih se mi je vid poslabšal za L 0,5 in D 1,0; v samo pol leta za 0,25). Prepričana sem, da je k dodatnemu poslabšanju vida od dec. 2013 do julija 2014 kriva napačno predpisana dioptrija.

Sedaj, torej po 3-4 mesecih ponovno opažam poslabšanje vida.
Res je, da sem veliko pred računalnikom, tako na faksu, delu in doma. Dokler sem lahko, nisem imela očal kadar sem delala na računalniku, zadnje čase pa niti na računalnik ne vidim več vredu (1m razdalje), predvsem z desnim očesom ne.

Kaj naj naredim, da ustavim ta hitro napredujoča poslabšanja vida?
Ne morem si privoščit novih stekel dvakrat na leto! Nekaj definitivno ni vredu. Saj sem tudi prejšnja leta veliko časa preživela pred računalnikom, pa se mi vid ni kaj bistveno spremenjal.

Hvala za odgovor in lep pozdrav

Sicer je težko tako po internetu kar povprek odgovoriti, saj vsak strokovnjak potrebuje več podatkov, tako od predznaka dioptrije do starost, zato svetujem pregled pri strokovnjaku, ker boste lahko pridobili tudi njegovo mneneje.

Lp.

banana123 meni se dogaja identično tvoji zgodbi… Vendar sama ugotavljam, da sem veliko na računalniku, tablici in mobitelu… Kako je zdaj s tabo si kaj novega odkrila, da se ti nebi več slabšal vid? lp mateja

pozdravljeni!

Zanima me, če se mi bo z uporabo leč (dioptrija -2,5) za branje na blizu za učenje, za kar trenutno porabim večino dneva, dioptrijo kaj hitreje slabšala kot če npr. uporabljam stara očala z dioptrijo 0,75. to mi je sicer svetoval zdravnik, vendar me vseeno moti, saj ko pogledam iznad knjige, nič več ne vidim jasno.

Dobro vam je svetoval, zato soglašam s tem! Da to je edina slabost, probajte jo vzeti v zakup, če vam ne bo šlo, si povečajte dioptrijo na -1,50.

Lp.

New Report

Close