Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Splošno Farmacevt svetuje KURKUMIN

KURKUMIN

Zanima me koliko so priporočene dnevne doze kurkumina na dan pri zdravljenju artritisa in raka.
Ali je kurkuma v prahu kot začimba enako učinkovita kot v obliki kapsul?
hvala.

Spoštovani!

Zgolj kot dopolnilo k običajnem zdravljenju artritisa s predpisanimi zdravili na recept, se priporoča dnevno uživanje 400 mg kurkumina. Kurkumin, kot zaimba, bi sicer tudi lahko izkazoval določene pozitivne učinke, vendar v bistveno večjih odmerkih – okrog 4-5 g dnevno.
Kar se tiče uporabe kurkumina, kot dopolnilne terapije pri zdravljenju raka, si zaenkrat ne bi upal dajati kakršnih koli priporočil, saj je na tem področju narejenih še premalo študij.

Lep pozdrav,

asist. dr. Boštjan Martinc, mag.farm., spec. PE Lekarna Mirje Trg MDB 2 Lekarna Ljubljana

Pozdravljeni,
Zopet se oglašam, ker imam dodatno vprašanje.
4 mesece sem vsakodnevno jemala kurkumo (začimbo) in sicer 1 čajno žličko, raztopljeno v vodi + nekaj zrnc črnega popra zaradi boljše absorbcije kurkumina. Moje koleno se je zelo izboljšalo (imam kronični sinovitis) in ta čas praktično nisem imela nobenega otekanja niti bolečin. Lahko bi rekla, čudežno zdravilo.
Vendar sem po 4 mesecih jemanja dobila hudo drisko in črevesne težave (sluz, napihovanje, plini v črevesju …- vnetje črevesja). 1 mesec od začetka driske nisem povezala, da je vzrok hudi driski lahko vsakodnevno uživanje kurkume in z jemanjem nisem prenehala. Nato sem po 4 tednih z jemanjem čisto prekinila in nekje v nadaljnih treh tednih se mi je črevesje spet stabiliziralo. Oddahnila sem si, ker nimam več črevesnih težav, toda zdaj mi je zopet močno oteklo koleno. Kurkume kot začimbe si ne upam več jemati. Po drugi strani pa si življenja brez kurkumina ne znam predstavljati, ker mi je tako zelo pomagalo pri mojem kolenu.

Razmišljala sem, če bi moje telo lažje preneslo vezano obliko kurkumina v obliki kapsul (Curcuphyt), ki bi se hitreje absorbiralo v črevesju. Ali bi mi uživanje takih kapsul tudi lahko tako vzdražilo črevo, kot mi je uživanje začimbne kurkume? Ali so kapsule bolj prijazne do debelege črevesa in mu ne povzročajo takšne škode? Upam, da razumete moje vprašanje.
Hvala za vaš odgovor.

Spoštovani!

Prebavne težave, vključno z diarejo, so zelo pogosto prisotni neželeni učinki uporabe visokih odmerkov kurkume kot začimbe.

Omenjenih neželenih učinkov pri uporabi prehranskega dodatka CurcuPhyt, ki vsebujejo patentirano, vezano obliko kurkumina, zaenkrat sam še nisem zasledil. Povprašal sem tudi pri uvozniku, kjer so mi enako sporočili, da zaenkrat še niso imeli primera pojava diareje ob jemanju CurcuPhyt kapsul.
Po izkušnjah, ki jih zaenkrat imamo, uporaba CurcuPhyt kapsul sicer deluje blago odvajalno, kar pomeni da je ob redni uporabi včasih potrebno iti nekoliko pogosteje na blato. To zna biti zlasti dobrodošlo pri kronično zaprtih bolnikih. Kljub temu pa kot že rečeno, ni znano, da bi uporaba CurcuPhyt kasul povzročala diarejo oziroma znatno vplivala na spremenjeno konsistenco blata.

Predlagam, da poizkusite z uporabo omenjenih kapsul, saj menim, da pri uporabi kapsul ne bo podobnih težav.

Lep pozdrav,

asist. dr. Boštjan Martinc, mag.farm., spec. PE Lekarna Mirje Trg MDB 2 Lekarna Ljubljana

Pozdravljeni,

na spletu sem našla članek o tem, da naj bi kurkumin pomagal proti depresiji (http://www.healthy-holistic-living.com/can-spice-treat-clinical-depression.html?t=mam), pa me zanima, če je to res?

Spoštovani!

Zaenkrat je še prekmalu, da bi lahko potrdili ali ovrgli potencialno učinkovitost kurkumina, bodisi kot samostojnega zdravila za zdravljenje depresivnih stanj ali zgolj kot dopolnila k klasični konvencionalni antidepresivni terapiji.

Razmišljanje o potencialnih pozitivnih učinkih kurkumina v primeru zdravljenja depresivnih stanj izvira na osnovi ugotovljenih in potrjenih pozitivnih učinkih na živalskih modelih. Po drugi strani pa je študij, ki bi preučevale potencialne pozitivne učinke kurkumina v primeru zdravljenja depresivnih stanja na ljudeh, vsaj zaenkrat še zelo malo. Poleg tega, pa so si rezultati le-teh tudi v veliki meri nasprotujoči.

Torej, kot že rečeno, obstaja možnost, da bi se uporaba kurkumina izkazala kot ugodna pri zdravljenju depresivnih stanj, vendar bo potrebno za potrditev le-tega izvesti večje število obsežnejših, ustrezno načrtovanih kontroliranih, randomiziranih kliničnih študij, ki bodo nedvoumno potrdile ali ovrgle tovrstne teorije.

Vse študije, ki so trenutno objavljene na to temo, so bodisi slabo načrtovane ali izvedene na premajhnem vzorcu bolnikov, da bi lahko zanesljivo potrdile morebitne pozitivne učinke kurkumina v primeru zdravljenja depresivnih stanj.

Lep pozdrav,

asist. dr. Boštjan Martinc, mag.farm., spec. PE Lekarna Mirje Trg MDB 2 Lekarna Ljubljana

Spoštovani,
prosim za nasvet kako oz. s čim jemati kurkumo pri luskavici in ali se le-ta “pripravek” lahko uživa v času dojenja?
Vnaprej najlepša hvala za odgovor.

Spoštovana!
Kurkuma je pri nas bolj poznana kot začimba.Pri vzhodnjaški medicini pa velja kot naravno zdravilo,ker deluje kot močan antioksidant in protivnetno.Kurkumo pridobivajo iz korenine rastline Curcumalonga,ki je sorodna ingverju.
Kot zdravilni protivnetni učinek je priporočeno jemanje kurkume v prahu 4g razdeljene na tri enake deleže dnevno,pomešane lahko z medom,mlačnim mlekom ali lanenim oljem.Kot prehransko dopolnilo je na našem tržišču tudi v kapsulah in tabletah.Vsebnost je odvisna od proizvajalca( od 400-600mg kurkumina,ki je ekstrakt kurkume).Nekateri proizvajalci dodajo še črn poper,ki poveča izkoristek.
V času nosečnosti in dojenja uživanje kurkume v teh jakostih odsvetujemo! lp

Suzana Taseska, mag. farm.

Živjo. Imam Avtoimuni hepatitis s cirozo jeter in bi rada vedela kateri lekarniški proizvod kurkumina ima najmanjši oz. ničen vpliv na jetra? Najlepša hvala za odgovor

Spoštovana,vaše vprašanje sem posredovala do uvoznika izdelka,ki ima edini na trgu mikrokapsulirano kurkumino,ki ima najmanj dražeč vpliv na prebavila,zato prosim,da počakate na odgovor,obenem pa vam kljub temu svetujem,da se o jemanju posvetujete z vašim specialistom.Želim vam lep dan!

Suzana Taseska, mag. farm.

Hvala bom počakala 🙂 Tudi vam lep dan.

Spoštovana!
Po pregledu kar nekaj izdelkov z kurkuminino,je v lekarni mogoče kupiti prehransko dopolnilo dr Wolz Curcumin Extract 45caps.,ki ima 45x večjo biološko razpoložljivost zaradi mikrokapsuliranja.Dnevna doza je 150mg kurkuminoidov.Pomembno je ,da kapsule ne vsebujejo piperina,ki draži prebavila.Glede vašega zdravstvenega stanja sem se pozanimala pri proizvajalcu in dobavitelju ter vam posredujem odgovor.
Izdelek Curcumin Extract 45 pri cirozi jeter in avtoimunskem hepatitisu se lahko uporablja,vendar se mora vaš lečeči zdravnik odločiti,ali lahko izdelek uporabljate ali ne.Dovoljenje agencije EFSA(agencija za evropsko varnost hrane) predpisuje o prehranskih dopolnilih ,ki vsebujejo kurkumino učinke,da podpira funkcijo jeter in žolčnika,ohranja zdravje jeter in podpira normalno funkcijo jeter.Večjih študij in kliničnih raziskav glede avtoimunskega hepatitisa in ciroze jeter pa ni narejeno. Lep dan!

Suzana Taseska, mag. farm.

Moram samo še dodat,da je kurkumina kontraidicirana pri osebah,ki imajo zmanjšano lepljivost trombocitov oz. težave pri strjevanju krvi,nosečnice ,doječe mamice in ljudje z boleznimi žolčnika.lp

Suzana Taseska, mag. farm.

najlepša hvala!

Pozdravljeni!

Zanjma me, kako je z uzivanjem kurkume pri rakavem bolniku, ki si daje injekcijo proti strjevanju krvi?

Hvala, Greta

Kurkumina se odsvetuje pri ljudeh z motnjami v strjevanju krvi.lp

Suzana Taseska, mag. farm.

Pozdravljeni!

Zasledila sem tole temo in me zanima za mamo – sme kot diabetik (tip 2), na terapiji z zdravili, ki bolezen sicer solidno obvladuje, jemati kurkumo? Po cca 30 letih diabetesa ima namreč težave z nogami, oslabljen krvni pretok, sicer spremljanje stanja pri specialistu in zaenkrat se še niso odločili za poseg, dobila pa je terapijo Aspirin protect, eno tableto dnevno.

Hvala in lep pozdrav!

Spoštovana,mama lahko jemlje kurkumo,v primeru pa da ima še kaka druga zdravila proti strjevanju krvi razen Aspirina 100, pa se kurkuma odsvetuje.lp

Suzana Taseska, mag. farm.

New Report

Close