Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Čutila Optika izmerjene dioptrije

izmerjene dioptrije

Jaz imam očala za na daleč z dioptrijo .0,5. Ker nisem več čisto čisto videla sem se odločila za pregled.Stara sem 15 let in naj bi se mi dioptrije še povečevala. Bila sem pri okulistu. Najprej sem šla na pregled v optiko. Tam so mi na hitro izmerili da imam na obe očesi -1,25. Z mojo mami smo bile malo šokirane, da bi se mi v enem letu tako močno povečala dioptrija. Šle smo na pregled še drugam in tam mi je zmeril dioptrijo -0.75. Pri tem optiku se je zdravnik bolj posvetil mojemu vidu kakor pri prvem zdravniku. Sedaj sem zmedena in nevem katerega optika naj upoštevam. Moja prijateljica ima ravno tako očala za na daleč in ima dioptrijo -1,0. Poiskusila sem njena očala in videla sem približano sliko. To pomeni da ne morem imeti jaz še večje dioptrije.

Prosim za odgovor katerega optika naj upoštevam.

Sicer je dioptrija lahko različna od dneva do dneva merjenja, saj imamo različne obremenitve glede na dan, ko smo pri okulistu (utrujenost, napetost, itd…). Tu vam lahko svetujem le eno, da prvega ali drugega sočite z nasprotnim rezultatom in naj še enkrat preveri.

Lp.

Spoštovani, v kakšnih razponih pa se lahko spreminja taka dnevna oz. “kratkotrajna” dioptrija?
Pri operaciji vida je potrebna stabilna dioptrija – kako se to usklajuje z vašim povedanim?

nekje 0,25 dioptrije, kar pa seveda upoštevajo pri operacijah.

Lp.

Sina sem peljala k okulistu v zdravstveni dom v Postojni. Z izmerjeno dioptrijo sem šla k optiku, ki mu je naredil očala. Sin ni mogel s temi očali niti hoditi, videl je vse megleno, bolele ga je glava. Vrnili smo se k optiku, ki mu je izmeril dioptrijo in naredil nova očala, s katerimi je potem lepo gledal nekaj let. Takih zgodbic o tem okulistu je polno, vendar ima ta gospod edini koncesijo za uradne preglede (vozniško dovoljenje…). Zanima me, kdo odloča o koncesiji, zakaj ne velja pregled pri optiku, ki naredi ustrezna očala, velja pa od okulista, ki ne zna določiti ustrezne dioptrije?!!!

Ministrstvo za zdravstvo.

New Report

Close