Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Splošno Farmacevt svetuje Arcoxia (90mg)

Arcoxia (90mg)

Pozdravljeni!

Predpisana so mi bila zdravila Arcoxia (vnetje pogačične vezi, 28 dni eno na dan), vendar so se mi ob jemanju le teh pojavila določena vprašanja (oziroma nisem prepričan, da jih jemljem pravilno):
1. V navodilih piše, da se tablete vzame brez hrane ali z njo. Torej, sam si tole razlagam, da se jih lahko vzame tudi na tešče ali se motim? Namreč, glede na to, da me kolena kar konkretno boli, se mi zdi najboljše vzeti tableto zjutraj.
Prav tako čez čas začenjam s fizioterapijami ob 8. ure in se mi zdi koristno, da pred njimi vzamem tole tableto.

2. Ali je kakšna omejitev, koliko časa po zaužitju tablete ne smeš jesti oziroma piti? Jaz zaenkrat jemljem tableto ob pol sedmih, potem pa imam okrog pol osmih zajtrk (sadje), v tem času (tej eni uri) ne pijem tekočine, ker nisem prepričan, če jo lahko….

3. Tableto se vzame skupaj z vodo predvidevam, kljub temu, da tega v navodilih izrecno ni napisanega? Ali se jo vzame “na suho”? Prvi dan sem jo poskusil vzeti brez tekočine, pa se mi je zdelo, kot da bi tableta nekje obstala in sem raje potem spil kozarec vode.

4. Do kosila mi ne paše jesti nič drugega kot sadje. A bo to kakorkoli vplivalo na “delovanje zdravila”? Namreč, neko splošno prepričanje je, da je potrebno v primeru (rednega) jemanja zdravil jesti kruh?

Vnaprej se Vam zahvaljujem (za morda čisto nesmiselna vprašanja, ampak ne bi rad na koncu jemanja ugotovil, da sem jih ves ta čas jemal narobe, v lekarni pa mi farmacevt tudi ni ničesar posebej poudaril, kako jih jemati, vprašal pa tudi nisem, ker se mi je v tistem času zdelo povsem samoumevno in da to tako ali tako vse piše v navodilih).

Spoštovani!

Zdravilo Arcoxia je za peroralno uporabo in se kot ste ugotovil že sam, lahko jemlje s hrano ali brez nje. Učinek lahko nastopi hitreje, če bolnik zdravilo Arcoxia vzame brez hrane. To moramo upoštevati, kadar je potrebno hitro lajšanje simptomov.

Če gre za vsakodnevno uporabo zdravila, tako kot je to v vašem primeru, potem je vseeno ali zdravilo vzamete na tešče oz. na prazen želodec ali pa po jedi. Učinek bo enak. Zdravilo Arcoxia se lahko jemlje v kateremkoli delu dneva, saj se pri redni uporabi že v parih dneh vzpostavi stacionarno stanje – stanje, ko je koncentracija zdravila v krvi enaka vseh 24 ur dneva. Torej pri redni uporabi zdravila Arcoxia čas jemanja ni pomemben ne glede na termin vaše fizioterapije.

Zdravilo Arcoxia se praviloma vzame s kozarcem vode (2 dcl), tako kot velja za večino zdravil, v kolikor niso predpisana drugačna navodila.

Kot sem že napisal študije kažejo, da hrana ne vpliva na delovanje zdravila, zato je popolnoma vseeno kaj jeste in kdaj jeste.

Lep pozdrav,

asist. dr. Boštjan Martinc, mag.farm., spec. PE Lekarna Mirje Trg MDB 2 Lekarna Ljubljana

Najlepša hvala Vam za tako hiter odgovor.

Imam še samo eno vprašanje: te tablete jemljem že zdaj slab teden, a opažam, da me boleče mesto (torej koleno) nič manj ne boli oziroma morda celo bolj. A je to “normalno”?

Spoštovani!

Takšen odziv seveda ni normalen. V kolikor še vedno ni bolje, vam vsekakor svetujem, da se obrnete na vašega zdravnika.

Lep pozdrav,

asist. dr. Boštjan Martinc, mag.farm., spec. PE Lekarna Mirje Trg MDB 2 Lekarna Ljubljana

Stanje se je malce izboljšalo. Bolečina je še vedno prisotna, ampak manj kot prejšnji teden. Verjetno bo zdaj bolečina postopoma pojenjala ali (glede na to, da je sedaj v roku slabega tedna “prešla iz bolečega v manj boleče”)?
Ali bi moral že samo zato, ker še ni čisto izginila k zdravniku? V kolikšnem času bi bilo “realno”, da bi čisto izginila ali je to popolnoma odvisno od posameznika?

Spoštovani!

Važno je, da gre stanje na bolje. Težko je sedaj reči kaj je “realen” čas v katerem naj bi bolečina izginila oziroma niti ni nujno, da povsem izgine – važno je zgolj, da je bolečina prenosljiva in da omogoča kvalitetno raven življenja. Čas v katerem zdravilo doseže tisti maksimalni učinke je zelo odvisen od številnih dejavnikov – vrste obolenja, stopnje obolenje, trajanje obolenje in nenazadnje tudi od posameznika. Ta čas je zato lahko zelo različen, bodisi 10-14 dni, lahko pa tudi mesec ali dva.
Zaenkrat vam torej še nikakor ni potrebno do zdravnika, saj se kot je razvidno, vaše obolenje in bolečina zaenkrat dobro odzivata na zdravilo.

Lep pozdrav,

asist. dr. Boštjan Martinc, mag.farm., spec. PE Lekarna Mirje Trg MDB 2 Lekarna Ljubljana

Pozdravljeni,
danes sem dobila zdravila arcoxia 90 mg zaradi bolečin v hrbtenici. Prebrala sem priložena navodila, kjer je napisano, da zdravila naj ne bi uživali tisti, ki so imeli kdaj obolenje srca. Imela sem namreč paroksizmalno supraventrikularno tahikardijo (PSVT). Zaradi pogostih napadov so mi naredili ablacijo,ki je bila uspešna, vendar imam še občasne motnje aritmije. Trenutno ne jemljem zdravil za srce. Naj omenim, da sem tudi prebolela globoko vensko trombozo pred leti. Ali je to zdravilo sploh primerno zame? Glede ne prebrana opozorila in stanske učinke se ga ne upam vzeti.

Lepo pozdravljeni.

Spoštovani!

Žal vam v tem primeru ne morem pomagati. O tem se morate posvetovati z vašim zdravnikom, saj le-ta bistveno bolje pozna vaše težve in vaše zdravstveno stanje.

Lep pozdrav,

asist. dr. Boštjan Martinc, mag.farm., spec. PE Lekarna Mirje Trg MDB 2 Lekarna Ljubljana

Pozdravljeni
zanima me eno vprašanje ali moram jemati zaščito za želodec ,če jemljem Acoxio 60mg.
Ker do sedaj sem jemala Naklofen in ulzat.Ortopet pa mi je predpisal Acoxio moja zdravnica pa je dejala ,da sedaj ne morem več dobiti Ulzata.In res sem jemala brez zaščite sedaj pa sem dobila bolečine v želodcu in belo sluz na jeziku. Ali mi prosim lahko svetujete,če lahko nadaljujem z Acoxia tabletami in si kupim sama zaščito za želodec. Lepa hvala za odgovor.Darja
PS Sedaj sem si kupila Nolpazo za želodec.

Spoštovani!

Nadaljujte z jemanjem tablet Arcoxia.

Seveda si lahko tudi sama kupujete zaščito za želodec (inhibitorji protonskih črpalk), vam pa vseeno svetujem, da se še enkrat pogovorite z zdravnico o morebitnem predpisu omenjenih učinkovin, saj vaše težave z želodcem očitno vztrajajo kljub uporabi tablet Arcoxia.

Lep pozdrav,

asist. dr. Boštjan Martinc, mag.farm., spec. PE Lekarna Mirje Trg MDB 2 Lekarna Ljubljana

Pozdravljeni!

Ali se sme zdravilo Arcoxia jemati hkrati z drugimi zdravili ?
Imela sem poseg pri modrostnih zobeh so mi dva odstranili in dali tableto Arcoxia hkrati pa tudi antibiotik Klindamicin.Zdaj pa nevem kdaj lahko vzamem anitibiotik če sem zjutraj vzela 1 tableto Arcoxia.

Hvala Lp

Pozdravljeni!

Seveda. Antibiotik morate jemati redno in do konca, tako kot vam je predpisal zdravnik. Zraven pa lahko brez težav vzamete še 1 tableto Arcoxie dnevno, dokler bodo prisotne bolečine.

Lep pozdrav,

asist. dr. Boštjan Martinc, mag.farm., spec. PE Lekarna Mirje Trg MDB 2 Lekarna Ljubljana

Pozdravljeni, po odstranitvi modrostnikov sem dobila dve tableti Arcoxije in antibiotike Hikoncil. Sedaj me zanima ce je potrebna dodatna pozornost ob jemanju kontracepcije Qlaira.
Lp

Spoštovani,

anibiotik bi lahko vplival na učinkovitost kontracepcijskih tabletk, zato vam svetujem, da tekom jemanja antibiotika in še teden dni po končani terapiji zaradi večje varnosti poleg kontracepcijskih tabletk uporabljate tudi mehansko zaščito.

Poleg tega, bi Arcoxia lahko vplivala na povečano tveganje za pojav pljučne embolije (nastanka krvnega strdka) ob sočasnem jemanju kontracepcijskih tabletk, vendar je verjetnost za omenjeni pojav ob tako kratkem jemanju tablet Arcoxia (zgolj 2 tableti) zelo majhna in praktično zanemarljiva.

Lep pozdrav,

asist. dr. Boštjan Martinc, mag.farm., spec. PE Lekarna Mirje Trg MDB 2 Lekarna Ljubljana

Spoštovani!

Jemljem Arcpxio 90 mg in pred enim tednom sem prejela še injekcijo Medrola 120 mg. Bolečina ne pojenja, bolijo in pečejo me cele roke. Ker je Uaz pazduh pripisamo da sem pozitivna še na malignom dojk. Ker je moka zdravmice odsotna do četrtka, me seveda grabi panika, sploh se nw morem pomiriti. Sprašujem, ali lahko ob teh zdravilih vzamem pomirjevalo, mislim da Helax?

Močno upam, da je forum še aktiven.

 

Hvala.

New Report

Close