Najdi forum

predujem

Imam hipotetično vprašanje. Če želim, da mi zavarovalnica izplača predujem po petih letih plačevanja naložbenega življenjskega zavarovanja in po prejetem predujmu ne plačujem več premij ali to pomeni da gre za kapitalizacijo in nimam več obveznosti do zavarovalnice. Gre za to, da bi bilo pri predujmu davka 1 %, pri odkupu pa 6 %. V obeh primerih bi dobil 80 % od stanja na računu in je zame to boljša varianta. Imam pa v vsakem primeru namen zaključit. Po mojem mnenju nimam več dolžnosti do zavarovalnice, ona si je svoje stroške obračunala že v prvih letih.

Pozdravljeni,

ker ne vem natančno pri kateri zavarovalnici imate polico, vam natančnega odgovora ne morem podati. Je pa načeloma pri predujmih tako, da se dobi izplačan določen % od vrednosti na naložbenem računu. Po izplačilu polica ostane živa, premija se nespremenjeno plačuje naprej. Če želite, da se vam polica kapitalizira, morate za to oddati zahtevek na zavarovalnico. Preostanek vrednosti (razlika med izplačanim predujmom in vrednostjo na polici) se kapitalizira in je izplačan ob doživetju (datumu ko se polica zaključi). Pri kapitalizirani polici nimate nobene obveznosti do zavarovalnice.

Če naredite odkup police, se polica prekine. Tukaj državi plačate 6,5 % davek od zavarovalnih poslov. Po prekinitvi nimate več nobenih obveznosti do zavarovalnice in obratno.

Tako na kratko, upam da sem kaj pomagala.

Predlagam tudi, da na zavarovalnico pošljete zahtevo za informativni izračun odkupa in informativni izračun predujma. Odločite se lahko na podlagi prejetih informativnih izračunov. Poudarila bi še, da je odkup zavarovanja najslabša možna odločitev. Če premij ne morete več plačevati in potrebujete določen znesek, predlagamo predujem oz kapitalizacijo. Če je polica kapitalizirana, ste še vedno zavarovani v primeru najhujšega (družina je finančno priskrbljena), premije pa vam ni potrebno plačevati. Vprašajte jih tudi o možnosti nižanja premije.

Lp,
Sanja

********************************** Sanja Čekić Adriatic Slovenica d.d. http://www.adriatic-slovenica.si https://www.facebook.com/Adriatic.Slovenica

New Report

Close