Najdi forum

Fibromialgija???

Pozdravljeni!

Moja mama bije bitko z bolečinami že nekaj časa. Pred kakšnim dobrim letom je končno dobila diagnozo: fibromialgija. Ko mi je to povedala, sem si mislila “kaj še to je?”. Niti imena si nisem zapomnila, dokler….
Pa naj začnem na začetku. Stara sem 34 let, delam kot vzgojiteljica v vrtcu in sem mati treh otrok. Lani sem bila v službi pod večjim stresom, dogajal se je mobing, dokler nisem doživela srečanja s šefico v pisarni, ko me je nadrla kot psa. Takrat sem se zrušila. Šla sem k svoji zdravnici in ji povedala za težave v službi in da ne spim, drgetam, da me stiska v prsih in še kaj. Bila sem en teden na bolniški, ker sem bila telesno popolnoma izčrpana in dehidrirana. Shujšala sem v enem tednu pet kilogramov. Od takrat naprej so se začele pojavljati različne bolečine. Najprej v hrbtenici, v vratu in kasneje pekoča bolečina v nogo. Vmes sem še bila nekajkrat na bolniški zaradi hudega vnetja mehurja, slabosti, viroz … Fiziater me je poslal na rtg in magnetno resonanco. Vidne so blažje degenerativne spremembe na vratnih vretencih, v križu in nižje, kjer se že hrbtenica dotika išiasnega živca. Ker pozna mojo mamo, je tudi omenil, da obstaja možnost, da se je tudi pri meni pojavila fibromialgija. Ko sem to omenila moji osebni zdravnici, je rekla, da je to huda stvar, da pa sem še mlada in naj se spravim v red. Večkrat sem ji tudi povedala, da še vedno doživljam napade tesnobe, da ponoči ne spim, da sem nervozna, da sem zmedena in pozabljam stvari, da vsak dan delam v bolečinah in prihajam domov utrujena. Da živim še samo za službo in za to, da preživim dan. Kaj pa moji otroci, moja družina …, in spet je tukaj stres – začarani krog. Trenutno sem spet na bolniški, zaradi mravljinčenja v roki in neobčutljivosti prstov desne roke. O dodatnih preiskavah ali o fibromialgiji moja zdravnica niti slišati noče. Govori mi, naj se razgibavam in počivam in se skuliram. Prijatelji pravijo, da je vse v moji glavi. Sodelavci, da sem simulant in izkoriščam bolniške. Vam je to znano?
Tudi jaz sem tako razmišljala, ko je o svojih težavah govorila moja mama. Danes jo razumem. Danes, ko jaz drugim govorim o fibromialgiji in me vsi čudno gledajo, vem, da me ne razumejo, kaj šele da bi si zapomnili ime bolezni …
Večkrat berem zgodbe, zapisane na tem forumu, in mi je lažje. V njih najdem sebe, kot da bi brala mojo zgodbo. Lažje mi je tudi, ker imam mamo, ki me popolnoma razume. Vendar pravi, da je njej lažje, ker je stara 53 let. Pri mojih letih pa … Borim se z vsakim dnem, da ga preživim. Večne bolečine in utrujenost. Moje delo v službi zahteva veliko fizičnega in psihičnega napora, prav tako je vsakodnevno prisoten stres. Kako dolgo lahko takole zdržim?
Vsak dan razmišljam, kako naprej. Kako naj izvem, ali gre pri meni res za fibromialgijo?! Če ti nihče ne verjame, se težko boriš. Poskusila bom zamenjati osebno zdravnico. Poiskala si bom pomoč pri psihiatru, če ne me bo “pobralo”. Kolikor razumem, lahko diagnozo postavi revmatolog. Ali poznate kakšnega revmatologa v Mariboru, ki ima izkušnje na tem področju? Kako naj dobim napotnico, če mi je osebna zdravnica ne želi napisati? Poraja se mi veliko vprašanj. In če mi boste pomagali odgovoriti le na eno, bo to že korak naprej.

Hvala za vso podporo!
Lp

Pozdravljeni!

Ker na moje pisanje do sedaj ni bilo nobenega odgovora, sama brskam po internetu naprej. Našla sem samoplačniško revmatološko ambulanto v Ljubljani, kjer dela dr. Alenka Dolničar. zanima me ali ima kdo izkušnje z njo in ali so izvidi oz. mnenje iz samoplačniške ambulante enako verodostojni kot od tistih s koncesijo.

Hvala za vaše cenjene odgovore.

Lep dan vsem!

Spoštovani,

v Mariboru lahko opravite revmatološki pregled tukaj: , če pa se boste odločili za samoplačniško ambulanto, se lahko obrnete tudi na revmatološko posvetovalnico, ki deluje v Thermani Laško: . Svetoval vam bo revmatolog g. Dean Sinožič, dr. med., specialist interne medicine iz Splošne bolnišnice Celje, ki ima z bolniki s fibromialgijo bogate izkušnje.

Za pogovor z izkušenimi bolnicami lahko pokličete na katero od številk telefonskega svetovanja, ki jih najdete na spletni strani Društva za fibromialgijo: .

Še nekaj prispevkov o stresu: ,

Vse dobro in lepo pozdravljeni!

Na spletni strani, ki jo omenjate, je zelo dobro opisan sindrom fibromialgije: . Upam, da se oglasi kdo, ki vam bo lahko svetoval na osnovi osebnih izkušenj.

Drugi del vprašanja: preberite naš pogovor tukaj –

LP!

New Report

Close