Najdi forum

Kako pospešiti “sodne mline”?

Pozdravljeni,
ima kdo idejo na kakšen način se da premakniti “sodne mline”, da bodo mleli hitreje?

Če se osebi pri 16ih letih zgodi spolno nadlegovanje in dobi v procesu zastopnika, ki ji po zakonu pripada v mladoletnosti. Kaj se zgodi potem, ko ta oseba dopolni 18 let, ker ni bila niti še klicana za podat izjavo na sodišče? Če ni v družini socialen problem, da zaprosi za brezplačno pravno pomoč, je prepuščena v svoji stiski sama sebi?
Psiholog /psihiater, ki bi se s tako mladoletno osebo ukvarjal tedensko, kar je nujno potrebno v teh primerih pa brezplačno sploh ne obstaja, ker so kvote mesečne…..

Glede na to, da se na tem forumu ne dogaja kaj dosti, predvidevam, da smo vsi tiho, ker so to boleče stvari in je težko o njih spregovoriti, še posebaj, če je že vnaprej skoraj vse obsojeno na brezčutno čakanje.

Ima kdo kakšen predlog? Sem za akcijo.

Pozdravljena!

Ta stran foruma je dejavna, čeprav morda ni videti tako. Teme se berejo, res pa je, da se malo manj oglašate uporabnice z vprašanji ali mnenji. Sama pa tudi ne pišem neke teme, ker ne vem ali bi Vam bilo prav ali ne ? Lahko pa se katera javi in pove svoje mnenje ali več njih, pa bom ukrepala.

Kar se tiče pa samega vprašanja, pa ne vem kako ” pospešiti ” da bo sodišče prej obravnavalo posamezen primer, kot ga !?! Morda bi bilo pametno povprašati na samem sodišču, kako daleč je dokumentacija glede primera. In domnevam, da ostane zastopnik isti ne glede na leta oškodovanke !

Kar se tiče raznih terapij in induvidualnega srečanja, je v večini primerov najboljše, da si vsak posameznik poišče sam. Kajti vsak zase ve, kaj najbolje potrebuje in nihče drug ( če sem pravilno razumela sestavek !). Sicer pa je to dolgotrajen proces, ki zahteva celostno podobo.

In še, nikakor nismo TIHO. Če so nepravilnosti, sumi zlorabe in še česa, je potrebno ukrepati TAKOJ !!!

Veliko bomo naredili že s tem, da podamo prijavo, če karkoli slišimo, vidimo. Ampak še vedno se množica ljudi ne zgane ” češ, to ni moj problem “. To res ni, je pa skupni problem – predvsem družbeni. Žrtvam takšnih in drugačnih zlorab je potrebno pomagati !

lp Maja - moderatorka na forumu za žrtve spolnih zlorab ~~¤¤~~¤¤~~¤¤~~¤¤~~¤¤~~¤¤~~¤¤~~¤¤~~¤¤~~¤¤~~¤¤~~¤¤~~¤¤~~¤¤~~ Naj ti bo dan s soncem obsijan, z lepimi mislimi obdan in pozitivno naravnan ~~¤¤~~¤¤~~¤¤~~¤¤~~¤¤~~¤¤~~¤¤~~¤¤~~¤¤~~¤¤~~¤¤~~¤¤~~¤¤~~¤¤~~

Zdravo.

Tule je moje zgodba in na koncu nasvet mami zlorabljene.

Moskega, zaposlenega pri slovenski vojski, sem pred osmimi leti prijavila za nasilje in posilstva. Ta clovek sicer vse skupaj vsa ta leta zanika. Iz mascevanja nad mojo prijavo pa je nato podal neresnicno ovadbo proti meni, da naj bi spolno obcevala z njegovim sinom, ki je bil v casu dejanja se mladoleten. V ocetovi neresnicni izjavi naj bi v tistem casu sama tudi jemala mamila in naj bi jih obenem dobaljala tudi takrat njegovemu mladoletnemu sinu. S to neresnicno izjavo se sedaj strinja celo njegov sin (sedaj polnoleten); po vsej verjetnosti pod prisilo in groznjami nasilnega oceta.

V nekaj tednih me bo glede posilstva s strani oceta zaslisala sodna izvedenka – klinicicna psihologinja, specijalizirana za posledice psihicne, fizicne in spolne zlorabe OTROK. Zanimam me ali so stanje in posledice pri posilstvu otrok iste kot pri posilstvu odraslih zensk? Ali bi bila v mojem primeru za zaslisanje bolj primerna sodna izvedenka, ki je specijalizirana za posledice psihicne, fizicne in spolne zlorabe ODRASLIH ZENSK?

Za nasvet in odgovor se Vam iskreno zahvaljujem.

Mami zlorabljene predlagam, da gre obcasno na sodisce, kjer se vodi postopek, in zaprosi v vloziscu za vpogled v spis. S tem bo na tekocem, kaj se dogaja v postopku. Lahko zaprosi tudi za fotokopije listin v spisu, do katerih ima zlorabljena pravico kot oskodovanka v postopku. Obenem pa naj redno (morda vsake nekaj mesecev) v vloziscu vprasa tudi ali je kaj novega s postopkom.

Pri meni se postopek vlece ze 8 let, pri tem pa bo kmalu 10 let od dejanja in morda vse skupaj se zastara…v korist “obtozenega”.

Sama sem v zadnjih tednih zacela prebirati tudi KAZENSKI ZAKONIK in ZAKON O KAZENSKEM PROCESU, oboje objavljeno na netu. Zelo koristno in poucno, predvsem pred obravavo in zaslisanjem!

Samo ce bomo mocne in samozavestne, bomo ukrotile nasilne barabe. Do takrat pa bojo po nas hodili kakor jih je volja in kadar jih je volja.
lp

New Report

Close