Najdi forum

vprašanje

Še enkrat pozdravljeni, zanima me, kako ugotoviti FM – rabimo napotnico za revmatologa? Moja mati je namreč pri 51-ih čisto zanič, že 4 leta je doma, dela ne zmore. Pred tem je hodila v službo, a po službi kar spat za 3 ure, pa še nato ni mogla nič. Ko je pustila službo, je bilo doma bolje, a če pomije okna, je že tako utrujena in jo vse boli, da je 2 dni čisto pri miru – to je za vse težko, zdi se mi, da bi lahko kako pomagala in bi živela boljše, saj pravi, da ji je v redu, pa ni. Vedno nas skrbi, vedno sedi tudi 3 ure pri miru, doma sta 2 malčka in vedno samo vidita, koliko tablet poje – 5 lekadolov in 2 ketonala, 2 tableti za pritisk, pa 1 za meno, pa 1 ansilan, …mislim, da je to preveč. Ko pa jo zagrabi, dobi še injekcije in ne more iz postelje … Zame je to utrujajoče, ker skrbim za vse in oče je vedno jezen. A jaz imam svojo družino in ne zmorem več vsega. Kam in na koga se obrniti, da ji bo lažje, da bo imela diagnozo in prava zdravila? Naj še povem, da ji na določenih mestih otekajo mišice: hrbet, pod lopaticami,na strani bočno, na vratu, ramenih …, prav vidi in tipa se, da je vse izbočeno, in pravi, da jo boli za znoret. Ne zdi se mi depresivna, se je kar vdala v to, samo oče in jaz sva že čisto preč od dela in skrbi. Kaj naj? Hvala!

napišite kaj o svoji mami.
Višina, teža, kako se prehranjuje (premalo če napišete da uživa domačo hrano-kaj je domača hrana) napišite jedilnik za celi dan-vse prigrizke-vse kar zaužije.Kakšne pijače pije?
Koliko časa že to traja.Ali je napihnjena, zamaščena okrog trebuha,zadnjice, stegen?
Kakšne že ugotovljene bolezni vse ima?Kakšno delo opravlja, ali se je kdaj rekreirala?

Pozdravljeni, mama je stara 51 let, do mojega 9. leta je bila doma, nato je šla v službo in delala na tekočem traku v proizvodnji 18 let. V tem času sta z očetom tudi zgradila hišo – veliko dela je opravila sama in na koncu zidanja še skrbela za nepokretno babico 2 leti. Nato smo se preselili in pričele so se njene težave, vse manj je bila aktivna, vse jo je bolelo in pričele so se ji neke bule na hrbtu – dr. je rekel, da so vnete mišice in vedno injekcije za bolečine, močne tablete in domov. Problem je, da se to skozi leta slabša, pred 4 leti je ostala doma, imela operacijo polipov na črevesju in kar ne pride k sebi. Njena prehrana ni dobra, zavrača vse, kar je zdravo – sadje in zelenjava, pravi, da ji ne odgovarjata, ker ima žolčne kamne, ki jih ne želi odstraniti. Je največ svinjsko in prekajeno meso, malo zelene ali paradižnikove solate in krompir na 100 načinov – zanimivo je, da nima holesterola, velika je 162 cm in tehta 75 kg, ima dva obročka v pasu, drugače pa ni debela. Giblje se samo, ko gre v gozd ali doma na vrt ali malo z otroki. Je kadilka in vedno kašlja, vem, da ni glih idealno, ampak je moja mati in me skrbi. Ded je umrl pri 62-tih, ker ni nič poslušal in želel k zdravniku, in njegova hči gre po istih stopinjah, jaz pa obupujem. Glede na to, da jo boli na točno določenih mestih in tam tudi oteka, mislim, da bi se dalo kaj narediti, predvsem pa rešiti, da ne poje toliko tablet. Velikokrat jo po hrbtu namažem z Voltaren gelom in jo nežno zmasiram – na masažo jo ne upam poslati, ker kar vpije od bolečin, če jo malo bolj zmasiram. Ne vem, kako naprej, smili se mi, je trmasta, ampak jaz tudi ne zmorem vsega. Zanima me, h kateremu dr. oziroma specialistu jo naj pošljemo (če jo prepričamo), moj mož že trdi, da je depresivna in tako išče pozornost, da vsi tekamo okoli nje. Ampak jaz vidim, da jo boli in je otečena, ne more dvigniti rok, vse bolj počasi se premika – mogoče bi ji prava diagnoza povrnila voljo, ki jo je izgubila pred 10 leti … Hvala in lp!

Zdaj je popolnoma jasno, zakaj je mati bolna.
Danes vse preveč ljudi misli, da lahko delajo kar hočejo (kadijo, se slabo prehranjujejo, nič ne gibajo) in se jim ne bo zgodilo nič slabega.NE NJIM-TO SE DOGAJA DRUGIM!!
Vaša mama bo slabo končala, če ne bo nemudoma spremenila način življenja.Ne moreš se basat s krompirjem in kaditi cigarete, se nič gibat….in mislit, da bodo tablete kaj pozdravila.Nobene tablete ne pozdravijo ničesar (kar povejte mi en primer) samo povzročajo starnske učinke in zadevo samo poslabšajo.
Takoj bi morala prenehat kaditi in začeti z najmanj 20 dni posta z redčenimi sveže pripravljenimi sadno (20%)-zelenjavnimi(80%) sokovi, ob redni telesni vadbi.V te sveže sokove pomešene z vodo naj doda vedno 1 žlico hladno stisnjenega lanenega olja. Pravite da sicer ni predebela.Vaša mati je cca 20 kg predebela.Kaj je v teh odvečnih 20. kg je vprašanje, verjetno je veliko nabrane maščobe.
Po postu naj začne uživat veliko zelenolistne zelenjave zabeljene z oljčnim oljem.Črta naj vse kar je iz moke,krompir,riž,koruza.Lahko bo uživala le proseno,ajdovo kašo in kvinojo.Malo pustega mesa,posneto skuto pomešano z zdrobljenim (zmletim) lanenim semenon.Sadja bolj malo, pa še tega ne preveč sladkega (kisla jabolka,nezrele banane, slive,fige).
Ko bo končala post, me lahko kontaktirate, da vam dam napotke za uničenje candide pri njej je to skoraj 100% problem.Vozli ki se ji pojavljajo na mišicah so skoraj zagotovo zaradi njenega negativnega pogleda na življenje, zaradi njenega negativizma na splošno.Zagotovo ima veliko neravnovesje hormonov.Z biodentičnimi (neškodljivimi) hormoni se lahko stanje bistveno popravi.
Mamo je potrebno trdo prijeti, predvsem pa bi jo moral njen zdravnik pošteno “vzeti v roke” !

Spoštovana Peneja!

Prvi, ki se sreča z bolnikom, je osebni/družinski zdravnik. Slednji bolnika najbolj pozna, zato lahko najbolj verodostojno oceni značilnosti bolečin, ugotavlja druge simptome oziroma znake, morebitna pridružena bolezenska stanja, ter na osnovi teh podatkov pripravi ustrezen načrt zdravljenja. Osebni zdravnik tudi presodi, ali bolnik potrebuje specialistično obravnavo in katero (revmatologa, ortopeda, nevrologa, fiziatra, protibolečinskega terapevta, psihiatra itd.).
Oblike zdravljenja bolečin, ki so na voljo, so lahko nefarmakološke (kot npr. poučevanje bolnika, ustrezna telesna dejavnost, fizioterapija, protibolečinski postopki, hidroterapija, psihološki pristopi …) in farmakološko zdravljenje (t. j. uporaba zdravil).
Združiti je treba različne oblike zdravljenja, saj z eno samo navadno ne dosežemo vidnejših rezultatov. Tudi če zdravljenje bolečine ne privede do ozdravitve, je pomemben cilj zmanjšati težave, da postane življenje s kronično bolečino znosnejše in bolj kakovostno.

Svojci so pomemben del bolnikovega življenja, saj lahko obolelemu pomagajo moralno in z dejanji. Pomagajo lahko z razumevanjem, vzpodbudo, nasvetom, tolažbo in seveda z aktivno pomočjo, to je razbremenitvijo pri delu. Toda ne pristajajte na to, da bi bolezen postala središče vašega družinskega življenja, okrog katerega se vse vrti. Ne prevzemajte odgovornosti za življenje vašega bližnjega v celoti na svoja ramena. Izkušnje kažejo (in raziskave potrjujejo), da je za obe strani neugodno, če se svojci neprestano ozirajo na bolnika, mu pri vsem pomagajo in pri tem v celoti zanemarijo sebe. Svojci, ki se preveč žrtvujejo za bolnika in prevzamejo nase preveč obveznosti in odgovornosti, so sami v nevarnosti, da izgorijo (zbolijo ali pridobijo psihične motnje).

Seveda je lepo in prav, da vas skrbijo težave bližnjega, niste pa odgovorni za dejanja in nezdrave življenjske navade, ki jih namesto mame niste dolžni spremeniti vi. Pomagajte ji z občutkom za pravo mero in z uravnoteženim razmerjem med ljubeznijo do bolne mame in ljubeznijo do sebe …

Vse dobro in lepo pozdravljeni!

New Report

Close