Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Drugo Otorinolaringologija Šumenje v ušesih

Šumenje v ušesih

Pozdravljeni!

Že kar nekaj let imam težavo z šumenjem v ušesih, ki pa je zelo moteče saj zaradi tega slabše slišim še posebno me moti in je bolj opazno, ko grem spat. To šumenje se sliši kot zvok avijona in včasih ze zgodi a zelo redko, da mi piska v ušesu. To sem že omenila osebnemu zdravniku, ki pa je to predpisal mojemu nizkemu krvnemu tlaku. Tlak si doma večkrat merim in ne opazim nobene razlike, če je moj talak npr. 110/75 ali pa 145/85, da bi mi kaj manj šumelo v ušesih.

Je potreben obisk zdravnika ali si lahko kako sama pomagam?

Hvala in lep pozdrav!

Šumenje v ušesih nastaja kot posledica okvare notranjega ušesa – predela kjer so ‘senzorji’ za sluh. Ti se navadno okvarijo zaradi slabe prekrvavitve, dolgotrajne, in niso pod neposrednim vplivom trenutnega stanja tlaka. Lahko se okvarijo tudi zaradi predolge iizpostavljenosti hrupu in še številnih drugih vzrokov. Tako stanje je trajno in se ga težko ‘popravi’.
Važno je, da šuma ne poslušate, poskušajte ga odmisliti – tako npr. kot če se s kom pogovarjate -to slišite, hrupa avtomobilov v okolici pa ne – ker niste nanj pozorni. Skušajte zaspati ob tihem igranju radija (ki se sam izključi), da vam ‘prekrije’ šum. In ne mislite na šumenje!
Če je nadloga le preveč moteča in se poslabšuje je seveda smiselno obiskati zdravnika.

Lep pozdrav,

*************************************************** Dr.sc. Igor Fajdiga, dr. med., specialist otorinolaringolog Dogovor za zdravljenje smrčanja 040 870665

Pozdravljeni,
tudi jaz se že peto leto soočam s težavo šumenja v ušesih. Zakaj je prišlo do tega mi do danes še niso mogli postaviti prave diagnoze. Imela naj bi okvaro polžev kar mi je zelo zbilo motivacijo za okrevanje. Zanima me, ali je možno, da se ta okvara lahko pozdravi, namreč pred petimi leti sem slišala zelo dobro.

Hvala za vaš odgovor in lep pozdrav

Pozdravljeni,
že pet let se soočam s težavo šumenje v ušesih. Pred tem časom sem slišala zelo dobro potem pa se je začelo. Prave diagnoze mi zdravniki do danes še niso natančno ugotovili, povedali so le, da imam okvaro polžev in sedaj ne vem zakaj je do tega prišlo.Zanima me, če se lahko polži pozdravijo?

Hvala in lep pozdrav

Pozdravljeni,

podobno težavo imam tudi jaz – gre pa za piskanje. Stara sem 22 let, začelo pa se je pred letom in pol. Takrat sem nemudoma obiskala specialista, ki mi je svetoval naj se na to čimprej navadim. V zadnjem času je piskanje zmerom bolj intenzivno, poleg tega pa večkrat spreminja glasnost in “višino” zvoka. To me zelo moti in skrbi, čeprav sem se na nekako uspela navaditi vsaj na prejšnji monoton pisk. Zanima me ali je smiselno, da grem ponovno k zdravniku in kakšno je sploh možno zdravljenje, ki bi mi ga lahko predpisal, saj mi specialist, ki sem ga obiskala, mi ni omenil ničesar.

Pozdravljeni,

zadnjih 14 dni sem mi je pojavilo, še zlasti v levem ušesu šumenje, katerega spremlja utripanje srca (sliši se kot utripanje srca). Drugače problemov s sluhom nimam, prav tako šumenja ne spremlja nobena bolečina. Ko sem simptome poizkusil želel poiskati na spletu, sem naletel na vse mogoče, razen na konkretno “bolezen”. Naprošam vas za nasvet kaj narediti oz. zakaj se je to šumenje pojavilo.
Hvala.

Tik ob ušesih potekajo velike žile. Šumenje ali slišni utrip srca je lahko do neke mere prisoten ob naporu, sicer pa je navadno posledica sprememb na žilah vratu ali glave. Če gre le za občasen in blag pojav, ne mislite na to. Če bi se stopnjevalo pa je potreben UZ pregled vratnih žil in ORL pregled.
lep pozdrav,

*************************************************** Dr.sc. Igor Fajdiga, dr. med., specialist otorinolaringolog Dogovor za zdravljenje smrčanja 040 870665

meme zanima ker slišmi ko se vležem z glavo na bok utrip v ušesu…..ko dam roko na žilo zraven ušesa brez pritiska čitim kako žila utripa….je to kaj narobe?

Spostovani,

Ko se ulezete na uho, utisate zunanje zvoke in zato bolje slisite telesne,notranje zvoke. Utrip srca je dokaz, da ste se zivi! Najverjetneje ste bolj suhi in nimate tezav z iskanjem utripajocih zil.

Lepe velikonocne praznike!

*** asist. dr. Tanja Soklič Košak, dr.med., spec. ORL, ORL Klinika, UKC Ljubljana *** ORL SOKLIČ KOŠAK, Vilharjeva 50, LJUBLJANA *** m: 041 45 22 88 *** e: [email protected] *** https://www.orlsoklickosak.si ***

New Report

Close