Najdi forum

Preklic pogodbe

Zdravo!

Nekako so me prepričali v življensko zavarovanje, ampak sem po premisleku ugotovil da to ni zame in se tudi zaradi nezanja, nepremišljenosti in nepoučenosti o tem počutim malo zavedenega. Stvar je taka da je pogodba bila podpisana, ni pa popolna, ker smo se dogovorili da manjkajoče podatke sporočim naslednji dan. Agent je prvi obrok seveda že plačal. Od mene sedaj hoče te manjkajoče podatke. Pravi da jih potrebujejo za dokončanje postopka in da se da pogodbno prekiniti v enem mesecu. Jaz bi rad zadevo prekinil takoj in nočem imeti z njimi več popolnoma nič. Prosim za nasvet.

Pozdravljeni,
če zavarovanja res ne želite imeti, pošljite pisni odstop od ponudbe na sedež zavarovalnice, najbolje da priporočeno. Skladno z zakonom lahko v 30 dneh od dneva sklenitve pogodbe od te odstopite. V primeru, da boste pogodbo odpovedali v odpovednem roku, velja tudi, da mora vsaka pogodbena stranka vrniti drugi vse, kar je že prejela na podlagi sklenjene pogodbe.

Lep pozdrav,
Anja Vujisić
Sektor komunikacije s strankami, KD Življenje d.d.

Hvala za odgovor!
Kaj manjkajoče podatke moram vseeno sporočiti ali samo napišem odstop od ponudbe?

Dovolj je da pošljete odstop od ponudbe.

Lep pozdrav,
Anja Vujisić
Sektor komunikacije s strankami, KD Življenje d.d.

Pozdravljeni, trenutno sem v enaki situaciji in bi rada preklicala ponudbo za naložbeno življensko zavarovanje, poslala bom priporočeno pismo za preklic ponudbe.
Takoj naslednji dan po dobrem premisleku sem ugotovila da ne bom metala denar črez okno ven, raje bom nekje drugje varčevala za prihodnost.
Zanima me če dobim vrnjeni prvi obrok ki sem ga plaćala takoj zavarovalnemu agentu?

Hvala za odgovor in lep pozdrav.

Pozdravljeni,

Zakon o zavarovalništvu določa naslednje:
v primeru življenjskih zavarovanj rok za odpoved pogodbe ne sme biti krajši od štirinajstih in ne daljši od tridesetih dni od dneva sklenitve zavarovalne pogodbe.

Zavarovalnice imajo odpovedni rok določen v splošnih pogojih. Splošne pogoje ste prejeli ob sklenitvi pogodbe. V primeru, da boste pogodbo odpovedali v odpovednem roku, vam bo zavarovalnica vrnila vplačano premijo. Pri zavarovalnici KD Življenje je odpovedni rok 30 dni.

Ne pozabite, da z naložbenim življenjskim zavarovanjem ne varčujete samo za svoj finančni cilj temveč z ustrezno polico življenjskega zavarovanja skrbite tudi za socialno varnost svojih najbližjih, če bi se vam zgodilo kaj hujšega.

Upam, da smo vam pomagali.

Lp,
Sanja

********************************** Sanja Čekić Adriatic Slovenica d.d. http://www.adriatic-slovenica.si https://www.facebook.com/Adriatic.Slovenica

zdravo. varčujem 2 leti in bi rad preklical pogodbo. se to da, in če, kako. hvala za odgovor

Pozdravljeni,

odpoved zavarovalne pogodbe je mogoča v roku, ki ni daljši od tridesetih dni od dneva sklenitve pogodbe. V tem primeru mora vsaka pogodbena stranka vrniti drugi vse, kar je prejela na podlagi te pogodbe. V vašem primeru odpoved pogodbe ni več mogoča. Vašo polico lahko sicer prekinete kadarkoli, vendar pa lahko ostanete brez vseh vplačanih premij, če do tega datuma ni izpolnjen pogoj za odkup vaše police življenjskega zavarovanja. Pogoji odkupa vaše police življenjskega zavarovanja so zapisani v Splošnih pogojih, katere ste prejeli ob sklenitvi zavarovanja in so del zavarovalne pogodbe. Pri naložbenih življenjskih zavarovanjih pa praviloma velja, da so pogoji za odkup vezani na obdobje trajanja zavarovanja in plačevanja premije. Predlagamo vam, da pogoje odkupa preverite v vaših pogojih oziroma posredujete vprašanje na brezplačno številko zavarovalnice KD Življenje (080 30 30) ali pošljete vprašanje na [email protected], če imate zavarovanje sklenjeno pri zavarovalnici KD Življenje. Če imate zavarovanje sklenjeno pri kakšni drugi zavarovalnici, se obrnite na njihovo brezplačno številko.

Lep dan,
Sanja

********************************** Sanja Čekić Adriatic Slovenica d.d. http://www.adriatic-slovenica.si https://www.facebook.com/Adriatic.Slovenica

Pozdravljeni!

Pri Zavarovanici Maribor sem imela sklenjeno življensko zavarovanje za 25 let. Ker sem imela finančne težave, sem večkrat zamudila s plačilom premije, vendar sem bila prepričana, da sem v treh letih plačala vseh 36 obrokov. Zdaj sem klicala in preverila, če mi zavarovanje miruje, pa so mi rekli, da sem plačala samo 34 obrokov in je pogodba prekinjena in vse premije (60 eur na mesec) ostanejo zavarovalnici. Zanimame, kakšen je postopek za prekinitev? Zavarovalnica bi me lahko vsaj opozorila, da bom ob vse, če ne plačam še dveh obrokov? Ali so mi dolžni poslati takšen opomin? Za ponudbo različnih dodatnih storitev, me neprestano kličejo in snubijo, v tem primeru pa ni bilo nikogar, ki bi me na “kmečki” način opozoril, da bom ob vse. Hvala.

Lep pozdrav,
Daša

Pozdravljeni,

posledice neplačila premij so zapisane v pogojih, ki ste jih prejeli ob sklenitvi zavarovanja.

969. člen Obligacijskega zakonika določa naslednje:
Posledice neplačane premije in zmanjšanje
zavarovalne vsote
(1) Če pri življenjskem zavarovanju zavarovalec ob zapadlosti ne plača kakšne premije, zavarovalnica nima pravice sodno zahtevati njenega plačila.
(2) Če zavarovalec na zahtevo zavarovalnice, ki mu mora biti vročena s priporočenim pismom, ne plača zapadle premije v roku, ki je določen v pismu in ne sme biti krajši kot mesec dni, šteto od takrat, ko mu je bilo pismo vročeno, pa tega tudi ne stori kdo drug, ki je za to zainteresiran, sme zavarovalnica če so ji bile do tedaj plačane vsaj tri letne premije, le izjaviti zavarovalcu, da zmanjšuje zavarovalno vsoto na odkupno vrednost zavarovanja; če dotlej še niso bile plačane vsaj tri letne premije, lahko izjavi, da odstopa od pogodbe.
(3) Če je zavarovalni primer nastal, preden je bila pogodba razdrta ali zavarovalna vsota zmanjšana, se šteje, da je zavarovalna vsota zmanjšana oziroma pogodba razdrta, pač glede na to, ali so bile premije plačane vsaj za tri leta ali ne.

Praksa zavarovalnic je lahko nekoliko različna (npr. prvič ne pošljejo opomina priporočeno, drugič pa opomin pošljejo priporočeno).
Svetujemo vam, da pokličete na zavarovalnico in jih vprašate, kdaj so vas obvestili o neplačanih premijah oziroma prekinitvi.

Lep dan,
Sanja

********************************** Sanja Čekić Adriatic Slovenica d.d. http://www.adriatic-slovenica.si https://www.facebook.com/Adriatic.Slovenica

New Report

Close