Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Splošno Družinska medicina Celiakija in dednost

Celiakija in dednost

Mojemu stricu (očetov brat) so nedavno odkrili celiakijo. Doktor je zato za vse v sorodu priporočil pregled zaradi možnosti da ima bolozen še kdo drug. Pregled imam 4. junija, tako kot tudi moj oče, in zanima me kolikšne so možnosti da to bolezen imam in ali sploh se prenaša genetsko ?
Bral sem že nekaj o tej bolezni in zanima me tudi kakšni so kasnejsi ukrepi v primeru da je diagnoza pozitivna. Stric ima okoli 40 let, sam pa sem star 18.
Hvala že vnaprej.

Spoštovani!

Nagnjenost k celiakiji je podedovana, a je vzorec po katerem se prenaša relativno zapleten in ni nujno, da se bolezen pokaže pri vseh potomcih. Prisotnost genov za to bolezen je lahko različna, zato je lahko tudi stopnja bolezni različno izražena. Prav zato pregledajo sorodnike, da bi v primeru neprepoznane oziroma milejše oblike pravočasno začeli z ustreznimi ukrepi. To je predvsem dieta. Pri celiakiji gre namreč za preobčutljivost na eno izmed beljakovin v pšenici in nekaterih drugih žitih. Čeprav je verjetnost, da imate bolezen majhna, je prav, da to tudi preverite.

Lep pozdrav!

Janko Kersnik

New Report

Close