Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Rak Preventivni pregled dojk Izvid U4

Izvid U4

Pozdravljeni!

Po mamografu in UZ ter jemanju vzorcev iz obeh dojk sem dobila obvestilo zdravniku. Desna dojka ima številne kalcinacije, ocena je U2 do U3. Leva pa ima difuzno cistično mastupatio, odkrit je konvolut, ki je ocenjen na U3 do U4. Citološki pregled je pokazal nekaj drobnih duktalnih celic.
Kontrolni pregled imam julija 2012.
Stara sem 47 let. Moji babici so pravočasno odkrili rak dojk in ji obe kirurško odstranili, ni bila potrebna kemoterapija. Mama je pod drobnogledom in so ji že 1x odstranili sumljivo tvorbo na prsih, pa se je izkazalo, da je benigna. Jaz pa očitno tudi plačujem davek genetiki.

Zanima me kaj konkretno pomeni izvid, sicer po naravi nisem panična in sem vzela v zakup vse skupaj. Kaj lahko storim kot pacient sebi v prid?

Hvala.

Ajda

Lepo pozdravljeni Ajda,

Čeprav večinoma mislimo, da je rak hitra bolezen, se v tkivu dojke relativno počasi razvija. Tumor raste kar nekaj let (v povprečju 3-5 let, da zraste do 1 cm). To vpliva tudi na njegovo odkrivanje. Manjše spremembe je v tkivu dojk težko oz. nemogoče odkriti in bolezen največkrat spremljamo daljše obdobje, da pridemo do rezultata. Bolj je tkivo dojke gosto, težja je diagnostika. Pri tem uporabimo metode, s katerimi bolezni najlažje sledimo. O tem seveda odloča zdravnik, specialist radiolog. Tudi vašem primeru je tako. Iz izvida je razbrati, da so v desni dojki prisotne številne spremembe benignega tipa, v levi dojki pa je videti spremembe, ki so trenutno sumljive za rak dojke, nemogoče pa je bolezen diagnosticirati. Zato kontrola julija 2012. Seveda se še vedno lahko izkaže, da gre za lažni alarm, zato ne smete izgubiti živcev.
Priporočam vam tudi izmero temperature s pomočjo metode BreastScan, ki uspešno dopolnjuje ostalo diagnostiko, ki je v vašem primeru že narejena. Z metodo BreastScan spremljate metabolizem celic v omenjenih predelih dojk, če je temperatura v mejah priporočenega, je možnost raka v dojki bistveno manjša.

Upam, da sem vam z odgovorom vsaj malo pomagala in vas v upanju na najboljše pozdravljam,

Spoštovana ga. Andreja Rajh,

hvala za razlago in napotke. Strinjam se, da bi dosedanji izvid dopolnila še z metodo Breastscan.

Ajda

New Report

Close