Najdi forum

Sporočilo je na željo uporabnice skrito.

Spoštovana “M”!

Ker je kolegica Suzana na bolniškem dopustu, vam bom kar jaz odgovorila, da ne boste predolgo čakali.

Pišete, da doživljate psihično in fizično nasilje s strani svojega moža že vrsto let. Zelo dobro je, da ste prišli do odločitve, da rečete NE nasilju, še posebno sedaj, ko je z vami tudi otrok. Sprašujete, kam se lahko obrnete za pomoč, glede na to, da nimate državljanstva in zavarovanja.

Navedla vam bom odgovor, ki je objavljen na strani Društva za nenasilno komunikacijo, v katerem boste našli ustrezne naslove, na katere se lahko obrnete http://www.drustvo-dnk.si/pogosta-vpraanja.html#17:

„Kam se lahko obrnem po pomoč kot tujka brez državljanstva ali dovoljenja za stalno bivanje v Sloveniji?

Na nekaj nevladnih organizacij, ki izvajajo tudi programe za osebe brez državljanstva: Društvo Ključ, Pravno informacijski center, Slovenska filantropija, Jezuitska služba za begunce.

Ženske, ki živijo v Sloveniji brez slovenskega državljanstva ali dovoljenja za bivanje, se nahajajo v različnih življenjskih situacijah. Ženska, ki npr. živi v azilnem domu, ki ga upravlja Ministrstvo za notranje zadeve, lahko zaprosi za azil na podlagi ogroženosti v izvorni državi zaradi spolnega nasilja in nasilja po spolu. Zaprosi lahko tudi za mednarodno zaščito. Prosilka za azil lahko po enem letu od podane vloge za azil pridobi s strani ministrstva dovoljenje za delo in se prijavi na zavodu za zaposlovanje. Ženske, ki nimajo državljanstva ali dovoljenja za bivanje, ter živijo v zasebni namestitvi, se lahko obrnejo na nekaj nevladnih organizacij, ki izvajajo tudi programe za osebe brez državljanstva (Društvo Ključ, Pravno informacijski center, Slovenska filantropija, Jezuitska služba za begunce). Nevladne organizacije jim lahko pomagajo, da lažje pridobijo dovoljenje za začasno ali stalno bivanje in dovoljenje za delo, dobijo pomoč in zaščito, ker so materialno ali drugače ogrožene ali ker so ali bi lahko postale žrtve trgovine z ljudmi. Tujke, ki doživljajo nasilje, imajo pravico, da se vključijo v programe varnih hiš za ženske in otroke žrtve nasilja, ki jih vodijo nevladne organizacije in v njihove druge programe.“

Za vas kot žrtev nasilja bi bilo najbolj primerno, da zaprosite za sprejem v kateri od varnih hiš. Kontakte najdete na strani: http://med.over.net/telefonske_stevilke/seznam_materinski_domovi_varne_hise.php. Kot vidite je organizacij, ki nudijo pomoč žrtvam nasilja, veliko. Lahko jih pokličete ali jim pišete. V konkretni organizaciji pa se boste s svetovalko pogovorili o možnostih in pravicah, ki jih imate glede na vaš specifični življenjski položaj, v katerem se kot oseba brez državljanstva nahajate.

Pošiljam vam še informacijo o ambulanti za osebe brez zdravstvenega zavarovanja: http://www.infotujci.si/v/33/medical-clinic-for-people-without-health-insurance.

Če boste potrebovali še kakšno dodatno informacijo ali kontakt, vam bom z veseljem odgovorila. Vesela pa sem, da ste sploh uspeli najti forum, kjer vas lahko napotimo na ustrezne ustanove, kjer se bodo usposobljene svetovalke zavzele za vas in vašega otroka ter vam pomagale. Pa srečno!

Jana Metelko, dipl.soc.del.

Zavod Pelikan - Karitas Materinski dom 01/366 77 21 [email protected]

New Report

Close