Najdi forum

Naslovnica Forum Duševno zdravje in odnosi Psihologija in psihiatrija Duševno zdravje Kako veš, če imaš prave AD-je ???

Kako veš, če imaš prave AD-je ???

Nikjer ne najdem podobne teme, sem pa prebrala že nešteto zgodb, ko ljudje dobivajo različne AD-je in ponavadi morajo menjati dve ali tri vrste, pa še takrat vprašanje, če imajo prave… Mene pa zanima, ali se res ne da s kakšnimi preiskavami (morda glede delovanja hormonov) ugotoviti, kakšen AD določena oseba pravzaprav potrebuje, da bo AD tudi pomagal???

Že lep čas razmišljam, da bom šla po novem letu na endokriinološko preiskavo, ker mislim, da mi marsikateri hormoni v telesu ne delujejo pravilno (poleg depresije, s katero se borim že 8 let, imam še policistične jajčnike – posledica: nimam menstruacije; pa velike težave z mozolji, ki jim in in ni videti konca…). Kaj menite o tem, ima kdo izkušnje, ve kdo kaj o tem malo bolj podrobno?

Spoštovana Dalia 2011!

Upam, da se bo kdo od bralcev foruma oglasil in povedal o svojih morebitnih izkušnjah. Glede na težave, ki jih opisujete pa preiskava pri endokrinologu vsekakor ne bi bila odveč. Glede preiskav, ki bi nam povedale kakšen ad bi bil za nekoga dober, pa nimam nekih podatkov. Po navadi je tako, da se preiskusi eden, pa če ta ne pomaga, potem drugi…Ja, zna biti neprijetno, ampak če pomaga, se zagotovo izboljša kvaliteta posamaznikovega bivanja in se torej izplača.

Vse dobro v 2012,

Bernarda

Spoštovani,

hvala za odgovor, ampak sedaj se je zadeva obrnila na glavo, ker sem ugotovila, da sem noseča. Tako da ne vem, ali sem zmedena in čustveno otopela zaradi tega ali zaradi česa drugega…

Spoštovana Dalia2011!

Ali vam smem čestitati ob nosečnosti? V kolikor je to za vas vesela novica vsekakor iskrene čestitke. In ja- nosečnost zna biti buren čas tudi v smislu razpoloženjskih nihanj, saj se v telesu dogajajo velike spremembe.

Vse dobro….

Bernarda

Mi lahko poveste, kdaj se sploh začne nosečnost oz. kako dolgo mora trajati, da se na UZ kaj vidi?

Meni namreč nekaj ne gre skupaj… po mojih postih (po forumih) sodeč sem se hitro po prvem novembru počutila spet čisto ok, kot moram biti, da sem prava JAZ. Ampak, ko sem imela 22.11. kontrolo pri psihiatrinji, sem že jamrala, da nisem ok… ker se res nisem več počutila vredu. Danes sem bila na UZ in mi je ginekolog rekel, da se žal še čist nič ne vidi, se pravi gre za zgodnjo nosečnosti, tam do 4 tedne… Se pravi kaj dosti prej kot v začetku decembra verjetno nisem zanosila. In zdaj dejansko ne morem ugotoviti, ali sem takšna zaradi hormonov ali česa drugega.

Lani sem že zanosila, seveda je bilo zaželjeno in vse, ampak takoj, ko sem zanosila, sem padla v depresijo. Ker je bilo neznosno, sem šla na splav, mislim, da sem bila nekje v 8.tednu. Dva dni kasneje, ko se je telo zgleda očistilo te hormonske zmede, pa sem bila spet ok, kar čez noč! In seveda mi je bilo neznansko žal, da sem splavila, jokala sem in obžalovala… nakar sem spet padla v depresijo, ki je trajala nekje en mesec, se pravi do prvega novembra. Potem pa mislim, da sem bila ok kakšna dva tedna, nakar spet in še vedno sem tukaj – v črni luknji.

Psihiatrinji sem rekla, da bi šla k endokrinologu na preiskave, pa je rekla, da v času nosečnosti nisma smisla, ker stanje itak ni normalno, kar je res.

Kaj naj naredim, da bom vedela, kaj je res in kaj ni? Kaj res čutim in kaj je samo zabloda zaradi hormonske zmešnjave?

Pozdravljeni še enkrat!

Kaj je res in kaj ni, kaj res čutite in kaj je samo zabloda zaradi hormonske zmešnjave? To vam bo težko povedal kdo drug. Gre za vaša čustva. In čustva so vedno resnična. v kolikor pa gre za veliko nihanje v razpoloženju je vsekakor dobro poiskati vzrok za to.

Glede tega kdaj se plod vidi na UZ preiskavi bi bilo dobro da povprašate strokovnjaka za ginekologijo. Žal mi je, da vam je prejšnja nosečnost povzročala takšno počutje, da ste se zaradi tega odločili za splav.

V pimeru, da ne nameravate donositi in imeti otrok dokler se počutite čustveno nestabilno, bi vam priporočila, da se ustrezno zaščitite pred zanositvijo. Burno namreč ni samo dogajanje med nosečnostjo ampak tudi po porodu. Dobro je, da poiščete pomoč v vseh smislih.
Kakorkoli se boste odločili, bi bilo dobro razmisliti o tem da poiščete pomoč psihoterapevta. Posvetujte se o tem s svojo psihiatrinjo. Lahko pa pogledate tudi na forum Obporodne stiske na tej strani in poiščete pomoč še v kakšni skupini za samopomoč in podporo.
Sporočite nam kako vam bo šlo.

Želim vam vse dobro,

Bernarda

Ne vem, meni se zdi, da to nisem jaz… kot da je nekaj slabega prišlo vame in mi vsiljuje negativne in grde misli. Ko sem psihiatrinji povedala, kako sem obžalovala prvi splav, mi je rekla, da odločanje v depresiji ni svobodno odločanje, kar se še najbolj strinjam. In žalostno je, da nam nihče ne pojasni teh hormonskih nihanj… kateri hormoni, zakaj, kako delujejo, kako jih zaznavamo, kaj je prav, kaj je normalno… če mi nekdo reče, da je nihanje razpoloženja normalno, zame to ni dovolj.

Pozdravljeni Dalia2011!

Ja, to da vam nekdo reče, da je nihanje razpoloženja normalno, vam zagotovo ne olajša vašega počutja in verjamem, da vam to nič ne pomaga. Tudi to, da odločanje v depresiji ni svobodno, se strinjam. Tudi ni potrebe, da se krivite in obžalujete, čeprav vam bolečine nihče ne more odvzeti. Žal mi je za vašo izgubo. Glede hormonskih nihanj in točne razlage okoli tega pa je res dobro, da se obrnete na strokovnjaka za endokrinologijo. Za tovrstnim forumom lahko pobrskate tudi tukaj na strani med. over. neta, lahko pa prosite za napotnico svojo osebno zdravnico. Včasih moramo v našem zdravstvenem sistemu biti tudi vztrajni in tečni.

Upam, da se bo vaše stanje ob poiskani pomoči in podpori kmalu izboljšalo,

vse dobro,

Bernarda

Hvala za ažurne odgovore, ki mi veliko pomenijo. V našem zdravstvu sem ugotovila, da je treba za vsako stvar konkretno zatežiti, da ti sploh kdo kaj pove, kam napoti… Še posebej pa se mi ne zdi razumljivo,da se zdravniki ne povezujejo med seboj..? Ginekolog ti reče, da je depresija stvar za psihiatra, psihiater pa ti reče, da so hormoni zadeva za endokrinologa… In ko sem psihiatrinji rekla, da bi šla na endokrinološko preiskavo, ker sem prepričana, da imam celo zmešnjavo s hormoni, mi je rekla, da v času nosečnosti tega ne delajo, ker je v takem stanju itak hormonsko neravnovesje normalno.

Zdaj pa naj razumem, kaj mi je… ? 🙁

Pozdravljeni Dalia2011!

Ja, res je kar ugotavljate, da je premalo povezanosti med različnimi vejami medicine. In v našem zdravstvu je treba biti vztrajen…torej vztrajajte!

vse dobro,

Bernarda

Danes sem bila na pregledu in izvedela, da je se je moja nosečnost končala v 6.tednu, ker je plod odmrl. :(((
Ampak zdaj, ko se poberem, bom zahtevala, da mi zdravnik (osebni ali ginekolog, vseeno mi je) napiše napotnico za preiskave hormonskega delovanja, ker to več ne gre tako naprej!
Nihče mi ne bo rekel, da je to normalno, da nimam menstruacij, da se redim ko pujs (ker imam grozen apetit, sploh za sladkarije), da imam mozolje ko ena najstnica, mastne lase, da vsakič, ko zanosim, čez noč padem v depresijo (ker hormoni seveda ponorijo, daj itak nikoli niso pravilno delovali)…. in prepričana sem, da tudi splav ni ravno povsem normalna zadeva, čeprav zdravniki to obrvnavajo kot nekaj vsakdanjega,

Če mi lahko kako svetujete, kako in kam se obrniti, vam bom zelo hvaležna.

Je pa zelo žalostno, da mora človek dejansko sam pogruntati, kaj je narobe, kako so določene težave povezane med seboj in kam se je treba obrniti, da ti nekdo pomaga… A niso za to zadolženi zdravniki??????

Pozdravljena Dalia2011!

Žal mi je za vašo izgubo. Strinjam se, da je prav poiskati vzrok vašim težavam in da morate vztrajati pri tem, da dobite pomoč oziroma da vas pošljejo na ustrezne preiskave. Na spodnjem linku lahko najdete več informacij o hormonskem delovanju;
http://med.over.net/forum5/list.php?135

Glede izgube otroka lahko pogledate tudi na forum Ko starši žalujejo in Obporodne stiske, pa tudi na forum kjer odgovarja dr. Pušenjak- Ginekologija in porodništvo.

Še vedno pa vam priporočam tudi, da poiščete pomoč psihoterapevta.

Vse dobro,

Bernarda

New Report

Close