Najdi forum

Prosim za par nasvetov kako uredit preživnino.
Z otrokovim očetom nisva nikoli živela skupaj. Za otroka ni nikoli nič prispeval v finančnem smislu.
Rada bi uredila z njim glede preživnine.
Kje se vloži vloga? Kako se jo sestavi??
Ali je oče dolžan preživnino plačat za nazaj? (od rojstva do danes? ) Otrok je star 2 leti.
Kdo določi višino preživnine?
Ali lahko vložim vlogo za preživnino četudi je oče brezposelna oseba. Ne prejema nobenega nadomestila. V bistvu je brez dohodka.
Rada bi si uredila status samohranilke,kar v bistvu sem že od otrokovega rojstva. Oče je podpisal očetovstvo,ampak za otroka ni nikoli skrbel.

Spoštovana!

Za izdajo izvršilnega naslova o preživljanju otrok so pristojna okrožna sodišča. Če se starša sporazumeta o preživnini, lahko predlagata, da okrožno sodišče v nepravdnem postopku izda sklep o tem. Če sodišče ugotovi, da sporazum o preživnini ni v korist otroka, predlog zavrne.

Preživnina se določi glede na potrebe upravičenca in materialne ter pridobitne zmožnosti zavezanca. Zajemati mora stroške življenjskih potreb otroka, zlasti stroške bivanja, hrane, oblačil, obutve, varstva, izobraževanja, vzgoje, oddiha, razvedrila in drugih posebnih potreb otroka.

Če se starša o preživljanju skupnih otrok ne moreta sporazumeti, jima pri sklenitvi sporazuma pomaga center za socialno delo. Če se starša tudi ob pomoči centra za socialno delo ne sporazumeta o preživljanju otrok, odloči o tem sodišče na zahtevo starša. Zahtevi starša mora biti priloženo dokazilo pristojnega centra za socialno delo, da sta se starša ob njegovi pomoči poskušala sporazumeti o preživljanju otrok. Preden sodišče odloči, mora glede otrokove koristi pridobiti mnenje centra za socialno delo.

(Zakonska podlaga: http://www.mddsz.gov.si/fileadmin/mddsz.gov.si/pageuploads/dokumenti__pdf/zzzdr_upb.pdf)

Vir: http://csd-smarje.com/index.php?option=com_content&task=view&id=61&Itemid=30%5B/i%5D

Če torej napišem bolj po domače, predlagam, da se obrnete na pristojni CSD, kjer ima verjetno nekdo v okviru svojih nalog tudi področje urejanja preživnine. Najprej bosta z njihovo pomočjo skušala skleniti sporazum, če to ne bo šlo, pa vas bodo napotili naprej, vam torej svetovali, kako oddati vlogo na sodišče.

Mislim, da preživnine za nazaj ne boste mogli terjati, ker niste prej vlagali. Preverite še na CSD, kako je s tem.

Višino preživnine, kot rečeno skušata določiti skupaj, drugače pa boste vi predlagali določen znesek, glede na otrokove potrebe, kar boste tudi morali utemeljiti, in bo o tem odločilo sodišče.

Seveda vložite zahtevo za preživnino, tudi če je oče otroka brezposelen. Se pa boste verjetno lahko dogovorili le za bolj minimalen znesek. Če preživnine ne bo izplačeval in če tudi ne bo izterljiva, lahko po tem vsaj vlagate za nadomestilo preživnine iz Preživninskega sklada http://www.jps-rs.si/si/prezivninski-sklad/naloge-sklada/

Glede urejanja statusa samohranilke, kar praviloma imenujemo enostarševska družina, pa je tako, da to pomeni skupnost enega od staršev z otroki, kadar je drugi od staršev umrl in otrok po njem ne prejema prejemkov za preživljanje ali je drugi izmed staršev neznan ali kadar otrok po drugem izmed staršev dejansko ne prejema prejemkov za preživljanje. Vir: http://www.mddsz.gov.si/si/delovna_podrocja/druzina/starsevsko_varstvo_in_druzinski_prejemki/druzinski_prejemki/otroski_dodatek/

Veliko uspeha pri urejanju preživnine želim! Predlagam pa, da s postopkom pričnete čim prej, ker se zadeve ponavadi kar vlečejo. Srečno!

Jana Metelko, dipl.soc.del.

Zavod Pelikan - Karitas Materinski dom 01/366 77 21 [email protected]

Haj !

Lepo od tebe, da hočeš poskrbet za otroka. Kar nekaj mamic tega nikoli ne stori zaradi ponosa. Hvala bogu, da nista imela sitnosti glede očetovstva. To da nima zaposlitve je njegov problem in ne tvoj. Tvoj sonček potrebuje nego, hrano in skrb vsak dan, Kot oče bi tudi on lahko kaj prispeval.
Lep pozdrav obema!

New Report

Close