Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Drugo Astma in druge pljučne bolezni KOPB exacerbata

KOPB exacerbata

Spoštovani dr. Šuškovič
KOPB imam tri leta. Od zadnjega pregleda pri pulmologu decembra lani so se rezultati spirometrije poslabšali v povprečju več kot 20%. Spirometrija dne: 25.11.2011: FVC 56%, FEV1 49%, Tiff.i. 68%. Bil sem tako presenečen, da pulmologa sploh nisem vprašal katera stopnja KOPB je to. Prosim, če mi na zastavljeno vprašanje odgovorite vi in pa seveda kakšna je prognoza moje bolezni. Dolga leta sem bil strasten kadilec, kajenja se ne morem odvaditi, mi je pa uspelo zmanjšati na minimum 10 cigaret dnevno. Seveda bom delal na tem, da bom poskušal popolnoma prenehati kaditi vem, da izzivam še nadalnje poslabšanje. Pa še eno vprašanje: ali imajo bolniki z KOPB pravico do ocene telesne okvare ozi. stopnje invalidnosti in kolikšnabi znašala v mojem primeru? Že v naprej se vam zahvaljujem za odgovore.

Vam in vsem bralcem foruma pa želim VESELE BOŽIČNE PRAZNIKE IN SREČNO NOVO LETO 2012.

Marjan

Spoštovani,

predvsem: takoj opustite kajenje. Zdi se mi, sodite v skupino bolnikov s KOPB, ki jih označuje zelo hiter upad pljučne kapacitete. Kar se da zaustaviti le s popolno kadilsko abstinenco.

Vendar pa je spirometrija, ki ste jo navedli, neznačilna za KOPB. Ker ni obstrukcije. Dajte ponoviti to preiskavo-morda ni bila narejena najbolje. Če bo enaka, pa bosta morala s pulmologom razmisliti, kaj vam pravzaprav je.

Oceno telesne okvare opravi Invalidska komisija na predlog vašega izbranega zdravnika.Seveda tudi z oblikovano idejo, zakaj je to potrebno. Za vodenje KOPB nas zdravnike namreč zanimajo drugi parametri kot so na primer ocena stopnje naduhe, telesne zmogljivosti (6 minutni test hoje), vprašalnik CAT itd.

Lep pozdrav

prof.dr. Stanislav Šuškovič

prof.dr.Stanislav Šuškovič

New Report

Close