Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Splošno Družinska medicina Klopne bolezni…kako veš?

Klopne bolezni…kako veš?

Mene je tudi letos kar 3 x “ugriznil klop” Le tega sem takoj odstranila – dan ali dva po obisku gozda ali kaj podbnega…Rdečega madeža okrog ugriza ni bilo. A je rdeč madež nujen, da pokaže okuženost z katero izmed bolezni klopov. Če se pokaže madež pomeni, da si okužen z eno izmed bolezni in jo je treba zdraviti z antibiotiki? Cepljena proti klopnemu meningitisu nisem. Kaj pa če sedaj naredim krvni preizskus ali je možno ugotoviti kakšno okužbo s klopom?

Hvala za pojasnila.

Spoštovani!

Klopi prenašajo klopni meningoecefalitis, ki je vnetje možganskih open in se pojavi po približno 60 dneh po piku brez predhodnih sprememb na koži. Proti tej bolezni je možno cepljenje.

Prenašajo pa tudi boreliozo, ki se najprej praviloma pokaže z velikim rdečim kolobarjem. Antibiotiki odpravijo okužbo. Kadar bolezni ne zdravimo, ali izjemoma, če zdravljenje ni uspešno, lahko bolezen napreduje. Tudi v takem primeru je potrebno intenzivno zdravljenje z antibiotiki.

Lep pozdrav!

Janko Kersnik

Mojemu ,možu se je lani na nogi po klopu naredil velik rdeč krog, vendar ni šel ik zdravniku ker smo šli ravno na morjke, tam pa mu je po dveh treh dneh madež izginil. Ali je še vedno v nevranosti za bolezen, ali pa bi če bi bila bolezen oz okužen klop bolezen že izbruhnila?

zanima me še kdaj je čas z cepljenje proti meningoencefalitisu- kdaj v letu se začne s cepljenjem?zdaj sem namreč noseča in se ne morem cepiti, ravno tako ne med dojenjem , pa me zanima za prihodnje leto. Zanima me še koliko časa pšotem obstaja ta zaščita?
Ali se tudi živali ( pes) lahiko okuži s tema boleznima?

Spoštovani!

V poznih jesenskih in zimskih mesecih.

Psi ne zbolijo za tema boleznima (vsaj kolikor mi je znano), predvsem pa se ti dve bolezni ne prenašata direktno s psov na človeka.

Lep pozdrav!

Janko Kersnik

Spoštovani!

Glede na opis vam svetujem, da se vaš mož oglasi pri njegovem zdravniku, ki se bo po pogovoru z možem odločil, ali je potrebno opraviti testiranje za prisotnost okužbe z borelijo.

Lep pozdrav!

Janko Kersnik

čEPRAV JE BILO TO ŽE TAKO DOLGO NAZAJ?

Pes ne more zboleti za klopnim meningitisom, za boreliozo pa lahko, čeprav veliko redkeje kot človek. Klinični znaki so podobni kot pri človeku , rdečega obroča na mestu pika pa se ne opazi.

Spoštovani!

Med okužbo in izbruhom bolezni lahko preteče kar precej časa.

Lep pozdrav!

Janko Kersnik

Zanima me le še to, kakšni so simptomi te bolezni?

Zanima me le še to, kakšni so simptomi te bolezni? Ter kakšne so posledice, kako učinkovito je zdravljenje,..?Hvala

Spoštovani!

V začetku je prizadeta koža – velik kolobar s svetlejšim središčem in rdečim robom, ki se širi.

Po nekaj mesecih se pojavijo predvsem težave z bolečinami v različnih sklepih.

Po nekaj letih pa se težave prenesejo na srce in živčevje.

Bolezen poteka zelo različno, tudi znakov je mnogo in različno razporejenih, zato je edina prava pot do zdravnika.

Lep pozdrav!

Janko Kersnik

New Report

Close