Najdi forum

Grožnja z nožem

Sosed mi je zagrozil z nožem. Je to dovolj tehten razlog da pokličem policijo in kaj lahko policija sploh v takem primeru naredi?

Spoštovani!

Čeprav nisem strokovnjakinja za to področje, mislim da imate razlog, da pokličete policijo oziroma podate kazensko ovadbo na Policiji. Še posebej, če ste grožnjo prepoznali kot resno in se ob njej počutili ogroženo, prestrašeno, ustrahovano…

Našla sem dva člena v Kazenskem zakoniku (UL, št.55/2008), v katera bi lahko umestila vašo situacijo grožnje:

Ogrožanje varnosti
135. člen

(1) Kdor ogrozi varnost kakšne osebe z grdim ravnanjem ali z resno grožnjo, da bo napadel njeno življenje ali telo, se kaznuje z denarno kaznijo ali zaporom do enega leta.

(2) Pregon se začne na predlog.

Nasilništvo
296. člen

(1) Kdor z drugim grdo ravna, ga pretepa ali drugače boleče ali ponižujoče kaznuje, ga s silo ali grožnjo z neposrednim napadom na življenje ali telo preganja ali mu jemlje svobodo gibanja, ga prisiljuje k delu ali opuščanju dela ali ga kako drugače z nasilnim omejevanjem njegovih enakih pravic spravlja v podrejen položaj, se kaznuje z zaporom do dveh let.

Policija pa bo potem ukrepala po svojih pristojnostih.

Srečno!
Suzana Gliha Škufca, univ.dipl.soc.del.

Zavod Pelikan - Karitas Materinski dom 01/366 77 21 [email protected]

Hvala za Vaše izčrpne informacije. Lp

Pri nas je sosed sosedu popisal nov avto , star en dan pa se ni zgodilo nič. Policija ti ne bo nič kaj dosti pomagala. Ni pa nič hudega , če to prijaviš na policijo in , da oni to grožnjo vzamejo resno. Zaplete pa se, če pridejo na tvoj poziv kakšni fičfiriči od policista. Sicer, pa velja, da dokler nimaš prič in dokler ti nič ne stori so tudi policisti nemočni. Bolj pametno je če se ga izogibaš in se delaš , da ga ni.

New Report

Close